4 objawy niedoboru witaminy D

Witamina D, o której właściwościach prozdrowotnych każdy z nas doskonale wie, tak naprawdę nie jest witaminą. Swoim działaniem przypomina ona hormon dokrewny, który jest produkowany w skórze pod wpływem promieni słonecznych.
d

Właśnie dlatego jest nazywana witaminą słońca. Niektóre produkty są bogatym źródłem witaminy D, więc wraz z ich spożywaniem dostarczamy jej naszemu organizmowi. Witamina D potrzebna jest nam do normalnego funkcjonowania, więc musimy zadbać o to, by nie doszło w nim do jej niedoboru.

Funkcje witaminy D:

  • substancja niezbędna do utrzymania prawidłowej struktury kośćca;
  • kontroluje wchłanianie wapnia oraz fosforu;
  • hamuje namnażanie się komórek nowotworowych;
  • uczestniczy w regulacji ciśnienia krwi;
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na: stwardnienie rozsiane, cukrzyca typu 1, miażdżyca, artroza (choroba zwyrodnienia stawów).

Jak ograniczyć straty witaminy D.

  1. Ryby i mięso należy rozmrażać powoli i tylko jeden raz. Nie można powtórnie je zamrażać.
  2. Nie warto moczyć mięsa i ryb w wodzie.
  3. Gotowanie na parze.
  4. Pieczenie w folii aluminiowej.
  5. Smażenie na grillu.
  6. Podczas gotowania pokarm wrzucamy do wrzącej wody.
  7. Żadnych rozgotowanych warzyw.
  8. Żadnego kilkakrotnego odgrzewania potraw.

Niedostateczna ilość witaminy D przyczynia się do rozwoju różnych groźnych chorób. Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko rozwoju otyłości, chorób układu krążenia (szczególnie nadciśnienia tętniczego), depresji oraz nowotworów (piersi, prostaty, jelita grubego). Niedobór witaminy D przyczynia się do rozwoju krzywicy u małych dzieci.

Witamina D w odpowiednim stężeniu sprawia, że kości są mocne, a zęby zdrowe. Właściwy poziom tej witaminy to również sprawne funkcjonujący układ krążenia, szczupła sylwetka, a także mniejsze ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, choroby Parkinsona oraz Alzheimera, reumatoidalnego zapalenia stawów oraz osteoporozy.

Badania pokazują, że osoby o ciemniejszej skórze są bardziej podatne na niedobór witaminy. To dlatego, że mają one więcej melaniny w skórze. Melanina to barwnik powodujący ciemniejsze zabarwienie skóry – im większa jej zawartość, tym mniej witaminy D wytwarza się w procesie syntezy słonecznej.

Objawy niedoboru witaminy D.

1. Zmiany nastroju, depresja.

stres

Zmiany nastroju, stany lękowe, depresja są jednym z objawów niedoboru witaminy D. Tak się dzieje dlatego, że promienie słoneczne pobudzają organizm do produkcji serotoniny, która jak wiadomo jest hormonem szczęścia. Jeszcze 15 lat temu naukowcy przeprowadzili badania, podczas których badano wpływ poziomu witaminy D na zdrowie psychiczne seniorów. Na podstawie wyników badań, naukowcy doszli do wniosku, że niedobór witaminy D może być przyczyną depresji.

2. Łamliwość kości.

koście

Bóle kości i podatność na złamania to kolejny charakterystyczny objaw niedoboru witaminy D. Naukowcy z Niemiec podstawie przeprowadzonych badań doszli do wniosku, że niedostateczna ilość witaminy D o 30% zwiększa podatność kości na złamania.

3. Bezsenność.

sen

Osoby, cierpiące z powodu niedoboru witaminy D, mają problemy z zasypianiem i często cierpią z powodu bezsenności. Jeśli wyeliminowałeś stres i inne przyczyny bezsenności, to prawdopodobnie chodzi o to, że cierpisz z powodu niedostatecznej ilości witaminy D. Chodzi nie tylko o bezsenność, ale także o wybudzanie się w nocy, zespół bezdechu sennego.

4. Przeziębienia oraz obniżona odporność.

choroba

Jeśli często się przeziębiasz, masz katar, kaszel, to być może cierpisz z powodu niedoboru witaminy D, która wspomaga nasz układ immunologiczny. Niemieccy naukowcy udowodnili, że witamina D w odpowiednim stężeniu sprawia, że organizm 5 razy lepiej radzi sobie w walce z bakteriami i wirusami.

Witamina D – źródła

Jeden z najprzyjemniejszych sposobów zwalczania niedoboru witaminy D – opalanie się na słoneczku oraz spożywanie odpowiednich produktów.

Codziennie należy przynajmniej w ciągu 15 minut eksponować skórę na promienie słoneczne.

Istnieje kilka pokarmów, które naturalnie zawierają witaminę D:

  • tłuste ryby, takie jak łosoś, tuńczyk i makrela – 200-800 ME,
  • wątróbka wołowa – do 50 ME,
  • mleko – do 4 ME,
  • żółtka jaj – 25 ME,
  • masło – do 35 ME,
  • śmietana – do 50 ME,
  • mięso – 13 ME,
  • olej kukurydziany – 9 ME.

Grzyby, ziemniaki, orzechy oraz pestki zawierają nieduże dawki witaminy D.

Smarowanie skóry kremami z wysokim filtrem chroni przed rakiem i poparzeniami, ale także zmniejsza wchłanianie witaminy D o 95%.

Produkty, które warto włączyć do swojej diety, jeśli cierpisz z powodu niedoboru witaminy D:

  • żółtka jaj,
  • owoce morza,
  • ryby,
  • wołowina,
  • sok pomarańczowy,
  • mleko kozie i krowie,
  • jogurt,
  • płatki kukurydziane.
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty