4 powody, dla których lepiej nie jeść białego pieczywa

Nasi dziadkowie szanowali i cenili chleb, który zajmował najważniejsze miejsce na stole. Natomiast współcześni dietetycy przekonują, że pieczywo niekorzystnie wpływa na zdrowie. Chodzi jedna nie o każde pieczywo, lecz niektóre jego rodzaje.

Kiedyś częściej się jadało chleb pełnoziarnisty, żytni, pieczywo z dodawaniem otrębów. Takie pieczywo do dziś uważa się za zdrowe, gdyż jest bogatym źródłem cennych substancji (na przykład węglowodanów), wspomaga trawienie i pracę układu pokarmowego.

Zalety pieczywa

chleb

Pieczywo zawiera witaminy z grupy B: witaminę B7 i witaminę B3. Na czym polega unikalność pieczywa? Organizm ludzki najlepiej przyswaja cenne substancje, pochodzące właśnie z chleba. Pieczywo zawiera wanad – cenny pierwiastek, który uczestniczy w metabolizmie.

Na podstawie przeprowadzonych badań naukowcy australijscy doszli do wniosku, że osoby, które regularnie spożywają chleb żytni oraz inne źródła węglowodanów, które są bogate w błonnik, lepiej się czują i mogą się pochwalić wyśmienitym zdrowiem w porównaniu do osób, które spożywają pieczywo w małych ilościach. Są mniej narażone na ryzyko rozwoju chorób sercowych, cukrzycę, nowotwory i depresję.

Specjaliści radzą spożywać kilka kromek czarnego pieczywa, nawet wtedy, jeśli jesteś na diecie. Pieczywo w takich ilościach w żaden sposób nie wpłynie na sylwetkę.

Białe pieczywo

Białe pieczywo powstaje na bazie mąki pszennej wyższego gatunku. Zasługuje ono na szczególną uwagę. Przepisy sprzed wieków na biały chleb diametralnie się różnią od współczesnych, gdyż w wieku XX zaczęło się rozwijać młynarstwo przemysłowe, więc produkcja mąki obecnie odbywa się na skalę przemysłową. Obecne mąki chlebowe dostarczają organizmowi o połowę mniej cennych substancji, których natomiast jest pod dostatkiem w nieoczyszczonym ziarnie.

Dlaczego nie warto jeść białego pieczywa?

bulka

Jak już wspominaliśmy wcześniej, obecne mąki chlebowe, produkowane na skalę przemysłową, zawierają małe ilości cennych substancji, więc dzisiejsze pieczywo nie można uznać za zdrowe, nie ma aż tak dobrego smaku, jak na przykład chleb razowy czy pełnoziarnisty.

Zwolennicy białego pieczywa na pewno będą oburzeni, ale warto pamiętać o tym, że biały chleb niekorzystnie wpływa na pracę organizmu i może być trujący, gdyż do nawożenia pszenicy często używa się chemicznych nawozów. Również wykorzystuje się różne środki do ochrony roślin przed szkodnikami, które nie zawsze są bezpieczne. Aby udoskonalić białą mąkę, dodaje się różne środki chemiczne.

1. Białe pieczywo zawiera zbyt dużo glutenu

gluten

Mąka zawiera gluten (białko, wchodzące w skład zbóż), który nie jest przyswajalny przez organizm, a jego wydalenie jest bardzo trudnym zadaniem dla ludzkiego organizmu. Gluten gromadzi się na ścianach jelit, tym samym zaburzając wchłanianie cennych substancji i pracę jelit, co negatywnie wpływa na kondycję naszej skóry.

Najczęściej przejawia się to w postaci różnych wysypek, które są reakcją organizmu na gluten. Nadmiar glutenu w jelitach niszczy okoliczną tkankę i prowadzi do zaniku kosmków jelitowych, w wyniku czego mamy kłopoty z układem pokarmowym.

2. Białe pieczywo zaśmieca jelita

pszenica

Białe pieczywo zawiera znikome ilości błonnika. Błonnik, zawarty w pszenicy pełnoziarnistej, działa jak miotła, która wymiata złogi i toksyny z naszego organizmu. Z kolei ziarno, z którego usunięto zarodki wraz z otrębami, niewiele może zadziałać.

3. Przedwczesne starzenie się

buleczki

Włączając biały chleb do swojej diety, jednocześnie eliminujemy z niej zdrowe produkty, które moglibyśmy spożywać zamiast niezdrowego białego pieczywa. Nasze komórki i tkanki potrzebują odpowiedniego jedzenia, bogatego w cenne substancje, w przeciwnym razie, zaczną szybko się starzeć.

4. Nadwaga i uzależnienie

dieta

Nadwaga i uzależnienie – dwa czynniki, które są ściśle ze sobą powiązane. Nasz organizm uwielbia białe pieczywo. Mąka bardzo skutecznie podnosi poziom cukru we krwi. Regularne spożywanie takiej żywności prowadzi do rozwoju insulinooporności.

Sięgamy często po pieczywo po to, aby dodać sobie energii, jednak często nie mamy świadomości, że po chwilowym przypływie sił, nastąpi gwałtowny spadek, który spowoduje chęć ponownego sięgnięcia po chleb. Wpadamy więc w błędne koło uzależnienia od chleba i bułeczek.

Nadmierne wahania glikemii mogą powodować rozwój cukrzycy, a częste sięganie po pieczywo negatywnie wpłynie na twoją sylwetkę, powodując nadwagę. Białe pieczywo zawiera śladowe ilości błonnika, a cała reszta gromadzi się na naszych boczkach i brzuchu. Uzależnienie od białego pieczywa sprawia, że sięgamy po niego znowu i znowu, na skutek czego przybieramy na wadze.

Podsumowując, można powiedzieć, że eliminacja białego pieczywa ze swojej diety jest słuszną decyzją, która pomoże się uchronić przed różnymi groźnymi chorobami, takimi jak cukrzyca czy otyłość. Warto natomiast włączyć do swojego jadłospisu pieczywo pełnoziarniste czy żytnie, które korzystnie wpływa na zdrowie i organizm.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty