4 powody, dla których warto jeść owoce morza
1. Krewetki są bogatym źródłem astaksantyny

Astaksantyna należy do karetonoidów. Karotenoidy to czerwony, pomarańczowy i żółty barwnik pochodzenia roślinnego. Jest potężnym antyoksydantem, który ma działanie przeciwstarzeniowe, porównywalne do działania witaminy A i E.
Astaksantyna to rozpuszczalny w tłuszczu naturalny pigment, który przyśpiesza metabolizm, tym samym podnosząc poziom dobrego cholesterolu we krwi. Antyoksydant ma działanie przeciwzapalne, więc doskonale sobie radzi z egzemą, wysypką i swędzeniem skóry. Na dodatek przyśpiesza gojenie się wrzodów żołądka.
2. Omułki są bogatym źródłem selenu

Selen jest niezbędny do dla prawidłowego funkcjonowania enzymów. Korzyści wynikające z selenu:
- selen jest ważny dla funkcjonowania tarczycy, gdyż poprawia wchłanianie jodu;
- wspomaga płodność i zdrowie reprodukcyjne zarówno mężczyzn, jak i kobiet. U mężczyzn selen jest ważny dla produkcji nasienia i testosteronu;
- regeneruje wątrobę po antybiotykoterapii;
- selen ma działanie przeciwzapalne, wzmacnia układ immunologiczny, zapobiega opryszczce;
- pomaga kobietom złagodzić objawy ciąży, chroni matkę i przyszłe dziecko przed różnymi chorobami.
3. Kałamarnice nie gromadzą w swoim ciele związki rtęci

Owoce morza gromadzą w swoim ciele związki rtęci, więc nie warto włączać je do diety dziecka. Z kolei kałamarnice nie gromadzą substancji toksycznych, więc można je dawać dzieciom, gdyż są bezpieczne i bardzo zdrowe.
Kałamarnice zawierają magnez, który poprawia pracę mózgu, co jest szczególnie istotne w przypadku dzieci. Zanim jednak włączysz ten produkt do diety dziecka, przekonaj się, że nie ma uczulenia na owoce morza.
4. Ośmiornice bogate w taurynę

Tauryna – organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów, który przyśpiesza detoksykację organizmu. Korzyści wynikające z tauryny:
- oczyszczanie organizmu z toksyn;
- działanie żółciopędne;
- zapobiega powstawaniom uszkodzeń siatkówki, chroni oko.
Kupując owoce morza, pamiętaj o następujących rzeczach:
- Pamiętaj o bezpieczeństwie i kupuj wyłącznie mrożone owoce morza, gdyż bakterie giną w niskich temperaturach, a produkty zachowują wszystkie cenne substancje. Duże ilości lodu na powierzchni owoców morza świadczą o tym, że były powtórnie zamrażane.
- Podczas zakupu ośmiornicy musisz się przekonać, że jest dobrze oczyszczona i nie zawiera resztek sępi, która jest substancją trującą.