40 kulinarnych rad, które zrobią z was szefa

Jamie Oliver – wybitny i bardzo utalentowany szef kuchni z Wielkiej Brytanii. On jest autorem wielu kulinarnych bestsellerów, aktywnie bierze udział w kulinarnych show. Również Jamie – bojownik za zdrowie narodu i prawidłowego odżywiania.
40 kulinarnych rad

Nasza redakcja publikuje 40 chytrości, wiedza których zbliży was do prawdziwego kulinarnego mistrzostwa.

  • Kiedy lepicie kotlety, stale zwilżajcie ręce wodą, żeby surowe mięso nie przylepiało się do dłoni.
  • Jeśli nie możecie znaleźć jakiegokolwiek składnika, opuśćcie go lub wymieńcie. Wszystko jedno, będzie smacznie!
  • Smak sardeli w paście nie jest odczuwalny.
40 kulinarnych rad 1
  • Żeby oczyścić granat, przetnijcie go wpół i wybijcie ziarna.
  • Żeby pasta nie stała się suchą i lepką, zawsze zostawiajcie trochę wody, kiedy zlewacie z rondla z makaronami.
  • Tłusty boczek wędzony, położony z góry na rybę, nada jej przyjemny aromat.
  • Żeby usunąć zbędną wilgoć z ziemniaka, zlewajcie wodę i nakryjcie rondel ręcznikiem czy gazetą, które wciągną do siebie zbędny płyn.
40 kulinarnych rad 2
  • Żeby wycisnąć z limy więcej soku, zawczasu wałkujcie ją po stole, trochę naciskając.
  • Żeby łatwo i szybko wydalić kostki z oliwek, zmiażdżycie je na stole dnem miski.
  • Żeby zioła oddały więcej aromatu i soku, zmiażdżycie je w moździerzu i skropcie oliwą z oliwek.
  • Jądra pestek moreli nadadzą sałacie smaku amaretto.
  • Cytrynę oparzają i bardzo ostrym nożem ścinają z niej skórkę cytrynową tworząc spiralną taśmę.
  • Cytrynową skórkę z rozparzonej cytryny należy natrzeć na tarce z najmniejszą kratką.
  • Cytrynową skórkę próbujcie ścinać jak można bardziej cienkim, malutkim, ostrym nożem, unikając zachwytu białej podkorowej warstwy.
  • Dodawajcie do potraw ananas, jeśli wam trzeba pozbyć się zbędnej zawartości tłuszczu.
  • Cukinię przy smażeniu lepiej miąć.
  • Bakłażan trzeba gotować na parze ogółem kilka minut.
  • Papier dobrze wchłania zbędny tłuszcz z kurczaka.
40 kulinarnych rad 3
  • Młody burak gotujcie w słonej wodzie.
  • Nie trzeba kłaść dużo węgla do grilla – lepiej położyć węgiel na jeden kraj i stopniowo przesuwać produkty, żeby one niezbyt zwęglały się.
  • Przy smażeniu mięsa wsypcie łyżkę stołową mąki – mięso pokryje się chrupiącą skórką.
  • Przy gotowaniu ryby nie trzeba smarować patelnię olejem, trzeba nacierać samą rybę.
  • Mieszanką mięsa kraba z sokiem grejpfruta można smarować toasty, a także dodawać ją do makaronów.
  • Skórka cytrynowa rozszczepi mleko i sos wyjdzie jakby twarogowym.
  • Zioła należy mieszać z ziemniakiem tuż przed podaniem.
40 kulinarnych rad 4
  • Żeby za pomocą jednego tylko noża otrzymać czosnkową masę, przytłoczycie drobno pokrojony czosnek nożem i nie zapomnijcie dodać soli, która posłuży dobrym absorbentem.
  • Żeby szybko zrobić smaczny sos, zmieszajcie szczaw i fenkuł z sokiem cytryny.
  • Masę z jajek, cukru i soku trzeba ubijać nad wrzącą wodą.
  • Miętę lepiej dodać na początku smażenia.
  • Żeby chili utracił swoją siłę pieczeni, przemyjcie go w dużej ilości wody i oczyścicie od ziaren.
  • Żeby przy smażeniu cebuli uniknąć nieprzyjemnego zapachu, dodajcie sól i smażcie go na powolnym ogniu.
  • Żeby przy smażeniu na grillu ryba nie przylepiała się do kratek, trzeba natrzeć rybę solą zawczasu, sól wciągnie zbędną wilgoć, przez którą ryba przylepia się do grilla.
  • Wermut nada ryżowi dla risotta niezwykły smak.
  • Żeby podgrzać miód, słoik z nim trzeba postawić do miski z gorącą wodą.
40 kulinarnych rad 5
źródło:Edimdoma
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty