40 kulinarnych rad, które zrobią z was szefa
Jamie Oliver – wybitny i bardzo utalentowany szef kuchni z Wielkiej Brytanii. On jest autorem wielu kulinarnych bestsellerów, aktywnie bierze udział w kulinarnych show. Również Jamie – bojownik za zdrowie narodu i prawidłowego odżywiania.

Nasza redakcja publikuje 40 chytrości, wiedza których zbliży was do prawdziwego kulinarnego mistrzostwa.
- Kiedy lepicie kotlety, stale zwilżajcie ręce wodą, żeby surowe mięso nie przylepiało się do dłoni.
- Jeśli nie możecie znaleźć jakiegokolwiek składnika, opuśćcie go lub wymieńcie. Wszystko jedno, będzie smacznie!
- Smak sardeli w paście nie jest odczuwalny.

- Żeby oczyścić granat, przetnijcie go wpół i wybijcie ziarna.
- Żeby pasta nie stała się suchą i lepką, zawsze zostawiajcie trochę wody, kiedy zlewacie z rondla z makaronami.
- Tłusty boczek wędzony, położony z góry na rybę, nada jej przyjemny aromat.
- Żeby usunąć zbędną wilgoć z ziemniaka, zlewajcie wodę i nakryjcie rondel ręcznikiem czy gazetą, które wciągną do siebie zbędny płyn.

- Żeby wycisnąć z limy więcej soku, zawczasu wałkujcie ją po stole, trochę naciskając.
- Żeby łatwo i szybko wydalić kostki z oliwek, zmiażdżycie je na stole dnem miski.
- Żeby zioła oddały więcej aromatu i soku, zmiażdżycie je w moździerzu i skropcie oliwą z oliwek.
- Jądra pestek moreli nadadzą sałacie smaku amaretto.
- Cytrynę oparzają i bardzo ostrym nożem ścinają z niej skórkę cytrynową tworząc spiralną taśmę.
- Cytrynową skórkę z rozparzonej cytryny należy natrzeć na tarce z najmniejszą kratką.
- Cytrynową skórkę próbujcie ścinać jak można bardziej cienkim, malutkim, ostrym nożem, unikając zachwytu białej podkorowej warstwy.
- Dodawajcie do potraw ananas, jeśli wam trzeba pozbyć się zbędnej zawartości tłuszczu.
- Cukinię przy smażeniu lepiej miąć.
- Bakłażan trzeba gotować na parze ogółem kilka minut.
- Papier dobrze wchłania zbędny tłuszcz z kurczaka.

- Młody burak gotujcie w słonej wodzie.
- Nie trzeba kłaść dużo węgla do grilla – lepiej położyć węgiel na jeden kraj i stopniowo przesuwać produkty, żeby one niezbyt zwęglały się.
- Przy smażeniu mięsa wsypcie łyżkę stołową mąki – mięso pokryje się chrupiącą skórką.
- Przy gotowaniu ryby nie trzeba smarować patelnię olejem, trzeba nacierać samą rybę.
- Mieszanką mięsa kraba z sokiem grejpfruta można smarować toasty, a także dodawać ją do makaronów.
- Skórka cytrynowa rozszczepi mleko i sos wyjdzie jakby twarogowym.
- Zioła należy mieszać z ziemniakiem tuż przed podaniem.

- Żeby za pomocą jednego tylko noża otrzymać czosnkową masę, przytłoczycie drobno pokrojony czosnek nożem i nie zapomnijcie dodać soli, która posłuży dobrym absorbentem.
- Żeby szybko zrobić smaczny sos, zmieszajcie szczaw i fenkuł z sokiem cytryny.
- Masę z jajek, cukru i soku trzeba ubijać nad wrzącą wodą.
- Miętę lepiej dodać na początku smażenia.
- Żeby chili utracił swoją siłę pieczeni, przemyjcie go w dużej ilości wody i oczyścicie od ziaren.
- Żeby przy smażeniu cebuli uniknąć nieprzyjemnego zapachu, dodajcie sól i smażcie go na powolnym ogniu.
- Żeby przy smażeniu na grillu ryba nie przylepiała się do kratek, trzeba natrzeć rybę solą zawczasu, sól wciągnie zbędną wilgoć, przez którą ryba przylepia się do grilla.
- Wermut nada ryżowi dla risotta niezwykły smak.
- Żeby podgrzać miód, słoik z nim trzeba postawić do miski z gorącą wodą.

źródło:Edimdoma