40 produktów, które nie można przechowywać w lodówce

Nasze pragnienie zaopatrywania się na zapas i przechowywania produktów jest całkiem naturalne. Najprawdopodobniej uważasz, że najlepszym sposobem na to jest umieszczenie produktów w lodówce.

Jednak nie zawsze tak jest. Przyrządziliśmy listę produktów, które nie warto przechowywać w swojej "domowej fabryce zimna". Wyniki cię zaskoczą.

1. Banany

Bakłażan

Poza lodówką banany lepiej zachowują składniki odżywcze. Według stowarzyszenia marketingu warzyw i owoców niskie temperatury spowalniają proces dojrzewania bananów.

2. Ziemniaki

Bakłażan

Wszyscy właściciele domów letniskowych, uprawiający ziemniaki, zgodzą się, że bulwy najlepiej przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, np. w piwnicy, z powodu tego, że w lodówce skrobia szybko rozkłada się na glukozę. Jeśli nie masz piwnicy, użyj dobrze wentylowane kartony lub skrzynki. Nie zaleca się przechowywanie ziemniaków w plastikowych i papierowych torebkach.

3. Cebulę

Bakłażan

Po przechowywaniu w lodówce cebula w końcu staje się miękka, a co gorsza – pleśnieje. Jednym z powodów, dla którego nie zaleca się przechowywanie nieobranej cebuli w plastikowych workach w lodówce jest fakt, że do długotrwałego przechowywania jest potrzebne powietrze. Obraną cebulę, wręcz przeciwnie – najlepiej przechowywać w zamykanych pojemnikach w lodówce.

4. Awokado

Bakłażan

W przypadku awokado warto skorzystać z lodówki, jeśli owoc jest dojrzały i nie zamierzasz go używać bezpośrednio po zakupie. Jeśli awokado jest jeszcze niedojrzałe, niech lepiej po prostu leży w wazie na owoce na stole.

5. Czosnek

Bakłażan

Choć może to brzmi dziwnie, ale przechowywanie czosnku w lodówce przyczynia się do jego kiełkowania. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że spleśnieje i będzie miękki. A propos, wygląd czosnku szczególnie się nie zmieni, i o tym, że produkt jest zepsuty, dowiesz się, tylko wtedy, gdy rozetniesz go.

6. Chleb

Bakłażan

W suszeniu chleba z lodówką może konkurować tylko piekarnik, więc jeśli nie chcesz długo-przedługo żuć twardy, suchy kawałek chleba, nie kładź go tam, jeśli już przygotowałeś kanapki.

7. Kawa

Bakłażan

Ze względu na to, że w celu zachowania świeżości i smaku kawa mielona i w ziarnach potrzebują chłodnego i suchego, ciemnego miejsca, lodówka - nie nadaje się do przechowywania. Ale jest wyjątek: jeśli zaopatrzyłeś się dużą ilością kawy, można ją zamrozić, ale najdłużej na miesiąc. Najlepiej do tego użyć pojemnika próżniowego.

8. Pomidory

Bakłażan

Przechowywanie pomidorów w lodówce może doprowadzić do utraty ich smaku, za który je kochamy, a nawet do uszkodzenia skóry pomidorów.

9. Miód

Bakłażan

Przechowywanie miodu w lodówce nie ma sensu, ponieważ jest to naturalny produkt i, jeśli znajduje się on w szczelnie zamykanym słoiku, to zachowa swoje właściwości odżywcze i lecznicze przez bardzo duży okres. Przy niskich temperaturach miód szybciej krystalizuje i staje się bardzo twardy. Po tym prosto tak łyżeczki miodu do herbaty nie dodasz.

10. Arbuz

arbuz

Jak naszi dziadkowie wcześniej przechowywali arbuzy? Tak, pod łóżkiem. I wam radzę tak zrobić. W przeciwnym razie arbuz będzie szybciej tracić beta-karoten, zawarty w nim, innymi słowy – witaminę A, która jet tak korzystna dla naszego zdrowia. Jeśli arbuz jest rozcięty, przed tym, jak umieścić go w lodówce, należy przykryć go folią spożywczą.

11. Dynia

Bakłażan

Dynie najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym, suchym i dobrze wentylowanym pomieszczeniu.

12. Oliwa z oliwek

Bakłażan

W lodówce oliwa z oliwek może uzyskać konsystencję masła. Dlatego najlepiej trzymać ją na półce szafki kuchennej.

13. Bazylia

Bakłażan

Jak na ironię, w lodówce bazylia zwiędnie szybciej, niż jeśli umieścisz ją w szklankę z wodą i będziesz ją pielęgnować, jak kwiat. Ponadto, ma właściwość pochłaniania zapachów innych produktów, znajdujących się obok niej na jednej półce. Do długotrwałego przechowywania drobno posiekaj i zamroż ją w zamrażarce.

14. Owoce: morele, kiwi, brzoskwinie, śliwki, mango

Bakłażan

Podobno do awokado, te owoce najlepiej przechowywać w wazonie, a nie w lodówce, bo inaczej stracą dużą ilość pożytecznych składników odżywczych.

15. Masło orzechowe

Bakłażan

Nic nie pasuje do masła orzechowego lepiej, niż galaretki lub dżem. Jednak w przeciwieństwie do większości dżemów masło orzechowe lepiej przechowywać w kuchennej szafce. Tak ono nie uschnie i nie stwardnieje.

16. Marynowane ogórki

Bakłażan

Nie ma miejsca w lodówce? Można zabrać stamtąd słoik z marynowanymi ogórkami, które już dobrze zabezpieczone przed zepsuciem, bo mieszczą substancje konserwujące i nie wymagają chłodzenia. To samo dotyczy wszystkich produktów zawierających marynatę.

17. Jaja

Bakłażan

Istnieje wiele kontrowersji na temat tego, czy należy przechowywać jajka w lodówce. Niektóre badania dowodzą, że jaja nie zmieniają swoich właściwości, niezależnie od tego, gdzie się przechowują. Ale na podstawie wyników przeprowadzonych przez alternatywnych eksperymentów, można powiedzieć, że jaja tracą swój naturalny smak i zapach podczas przechowywania w lodówce. Dlatego lepiej trzymać jaja na zewnątrz.

18. Sałatka

Bakłażan

Od tego, czym przysmaczona jest sałatka, zależy, czy warto umieszczać ją w lodówce. Jeśli to majonez lub jogurt, to oczywiście warto. Jeśli oliwa z oliwek lub ocet, możesz spokojnie zostawić danie na stole w kuchni.

19. Ketchup

Bakłażan

Nawet o otwartą paczkę ketchupu można się nie martwić i nie zajmować miejsca na półkach lodówki. Wszystkie dodatki wykorzystywane do gotowania ketchupu chronią go przed zepsuciem na długi okres.

20. Konserwy z tuńczyka

Bakłażan

Tuńczyk smakuje lepiej, jeśli otworzyć puszkę temperatury pokojowej. Wszystko jest przemyślane z góry: dlatego istnieje konserwacja, aby można ją było przechowywać poza lodówką.

21. Owoce cytrusowe

Bakłażan

Przy dość niskich temperaturach pomarańcze i cytryny pokrywają się plamami, ich skórka się marszczy, owoc staje się zbyt miękki. Na pytanie, gdzie przechowywać tego rodzaju produkty, możesz już odpowiedzieć sam ;)

22. Ogórki

Bakłażan

Ogórki tak samo jak większość produktów z przedstawionej powyżej listy najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Na pewno nie w ciągu całego tygodnia, ale przynajmniej kilka dni na pewno.

23. Marchew

Bakłażan

Nie jest tajemnicą, że czasami z powodu niewłaściwej obsługi wewnątrz lodówki tworzą się krople wody, co ma niekorzystny wpływ na marchew. Szybko się psuje, staje się wodnista – i to jeszcze nie wszystko, co może się zdarzyć z marchewką podczas jej przechowywania w lodówce.

24. Czekolada

czekolada

Czekoladę należy przechowywać w lodówce w tym przypadku, gdy ona stopniała, aby odzyskała poprzedni kształt. W przeciwnym razie nie ma takiej potrzeby.

25. Płatki kukurydziane

Bakłażan

Na płatki kukurydziane niska temperatura wpływa w następujący sposób: stają się one mniej chrupiące.

26. Mąka

Bakłażan

Mąka – to jeden z najbardziej bezpretensjonalnych produktów. Przechowywuj ją na półce w szafce. Głównym warunkiem jest pojemnik próżniowy.

27. Papryka

Bakłażan

Jeśli umieścić paprykę w lodówce, prawdopodobnie nawet zmieni kolor na ciemniejszy, a to sygnał zepsucia produktu.

28. Dżem

Bakłażan

Podstawowym warunkiem przechowywania dżemu w lodówce jest nie mieszanie go z innymi produktami (zawsze należy używać czystej łyżki). To może mieć wpływ na smak i konsystencję.

29. Przyprawy

Bakłażan

Czy kiedykolwiek widziałeś, żeby w sklepie przyprawy były przechowywane w lodówce? I tak leżą na półkach w ciągu kilku miesięcy. Przyprawy doskonale zachowują swoje właściwościi w temperaturze pokojowej.

30. Jabłka

Bakłażan

Mówi się, że spożycie jednego jabłka dziennie przyrównuje się do jedzenia cebuli – to jest sposób na siedem boleści. Te produkty zawierają dużo składników odżywczych i witamin. W temperaturze pokojowej jabłka się przechowują od 1 do 2 tygodni. Jeśli często je spożywać, lodówka ci się nie przyda.

31. Gruszki

Bakłażan

Nie wszyscy wiedzą, ale gruszki dojrzewają lepiej, gdy już zostały zerwane z drzewa. Tak szybciej stają się bardziej miękkie i soczyste. Dlatego lepiej umieścić je w lodówce po dojrzeniu w celu długotrwałego przechowywania.

32. Sos sojowy

Bakłażan

Okres przydatności sosu sojowego jest większy nawet niż ketchupu lub musztardy – od 1,5 do 3 lat. Produkowany jest za pomocą fermentacji, dlatego sos nie potrzebuje niskich temperatur. Jeśli długo nie używać sosu sojowego, może lekko zmienić kolor, ale nadal nadaje się do spożycia.

33. Bakłażan

Bakłażan

Te warzywa warto przechowywać z dala od promieni słonecznych, w temperaturze pokojowej, ponieważ bakłażan jest wrażliwy na niskie temperatury. Jeśli temperatura spada poniżej +10ºС, bakłażany tracą swoje wartości odżywcze i właściwości użytkowe, a także stają się miękkie.

34. Ananasy

ananas

W przeciwieństwie do innych owoców, ananas już nie dojrzeje, jeśli został ścięty za wcześnie. Może stać się bardziej miękki i soczysty, ale nie będzie słodszy. Słodycz ananas zyskuje dzięki skrobiom zawartym w łodygach roślin. Po tym, jak owoc zostaje odcięty od samej rośliny, nie jest w stanie gromadzić cukier. Przechowywanie ananasa w lodówce spowolni proces zmiękczania i zmiany koloru. W zimnej temperaturze ananas może stać się ciemny, ale to za zwyczaj dzieje się tylko wtedy, gdy trzymasz ananas w zimnie przez dłuższy czas, a nie kilka dni.

35. Fasola szparagowa

Fasola szparagowa

Suszona fasola w temperaturze pokojowej przechowuje się przez lata, fasola konserwowa – przez miesiące. Jeśli wykorzystujesz nie całą świeżą fasolę szparagową, najlepiej umieścić ją w lodówce. Poza nią fasola zachowa swoje walory smakowe około tygodnia.

36. Ocet

Ocet

Ocet – to swego rodzaju przyprawa, jak większość z nich nie potrzebuje przechowywania w niskich temperaturach. Wszystko z powodu zawartych w occie kwaśnych substancji. W skład octów nieco bardziej wybrednych do temperatury pokojowej wchodzą zioła, czosnek, cebula. Jeśli masz wątpliwości, czy postawić butelkę z octem w lodówce, wystarczy przeczytać skład produktu.

37. Salami

salami

Jak wiadomo, salami – to odmiana twardej wędzonej kiełbasy z suszonego na powietrzu mięsa jednego lub różnych zwierząt. Salami była popularna wśród chłopów, bo po krojeniu mogła być przechowywana w temperaturze pokojowej w okresie do 30-40 dni. Brzmi przekonująco.

38. Konserwowe oliwki

oliwki

Na półkach sklepów można zobaczyć kilka rodzajów oliwek konserwowych. I od tego jakie one są, zależy, czy warto je przechowywać w lodówce. Z reguły oliwki w puszkach mogą się przechowywać w temperaturze pokojowej, ale jest kilka szczegółów: otwartą puszkę najlepiej trzymać w lodówce, nie wylewać płyn (marynatę). Najdłużej przechowasz oliwki, jeśli umieścisz w pojemniku próżniowym, a następnie postawisz do lodówki.

39. Masło

Masło

Miejsce przechowywania masła zależy od tego, jak często używasz je do jedzenia. Ponadto, istnieje różnica między zwykłym i solonym masłem, słone przechowuje się oczywiście dłużej. Ale ze względu na to, że niesłone masło często jest produkowane na bazie pasteryzowanego mleka, to ono też nie bardzo się boi temperatury pokojowej. Ale decyzja należy do ciebie.

40. Krakersy

Krakersy

Różnego rodzaju krakersy należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Zalecane jest sprawdzenie szczelności opakowania krakersów. Wilgoć zawarta w powietrzu i zdolność krakerów do szybkiego jej wchłonięcia mogą prowadzić do zepsucia produktu. Także trzymaj je z dala od źródeł ciepła, zarówno naturalnych – słońca, jak i sztucznych – urządzeń elektrycznych gospodarstwa domowego. Pamiętaj, że bakterie zaczynają się mnożyć już w temperaturze +4ºС.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty