5 bardzo smacznych deserów z galaretki

Francuski deser z galaretki był i zostaje jednym z najsmaczniejszych deserów na świecie. Jeszcze Bonaparte ze swoją żoną łakomili się tą potrawą za obiadowym stołem.

Od tamtej pory pojawiły się setki przepisów deseru z galaretki, ale my wybraliśmy dla was 5 najbardziej apetycznych, żebyście mogli ucieszyć swoich bliskich.

Ryżowy deser z galaretki

5 bardzo smacznych deserów z galaretki 1

Będą ci potrzebne (na 2 porcje):

  • 4 łyżki gotowanego ryżu;
  • 150g twarogu;
  • 1 łyżka żelatyny;
  • 5 łyżek śmietanki o niskiej zawartości tłuszczu (lub mleka);
  • 2 łyżki cukru;
  • cukier waniliowy;
  • mielony cynamon.

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy w słodzonej wodzie do gotowości. Proporcje ryżu i wody są wskazane na opakowywaniu.
  2. Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości ciepłej wody, dajemy napęcznieć, potem rozpuszczamy na wodnej łaźni.
  3. Łączymy twaróg, śmietankę (lub mleko), cukier, cukier waniliowy, cynamon i mieszamy za pomocą blendera.
  4. Do twarogowej masy dodajemy żelatynową masę i ryż. Rzetelnie mieszamy. Ryż można zawczasu rozdrobnić za pomocą blendera lub zostawić w całości dla faktury deseru.
  5. Rozlewamy masę po formach i odprawiamy do lodówki zastygać.
  6. Żeby galaretę można było łatwo wyciągnąć z formy opuszczamy ją na dół gorącej wody na kilka sekund, a potem przewracamy.
  7. Deser podajemy z ulubionym słodkim sosem, roztopioną czekoladą, czy dżemem.

Czekoladowa galareta

5 bardzo smacznych deserów z galaretki 2

Będą ci potrzebne:

  • 120g gorzkiej czekolady;
  • 500 ml mleka;
  • 10g żelatyny;
  • cukier do smaku.

Przygotowanie

  1. Najpierw musimy zagotować mleko.
  2. Następnie bierzemy żelatynę, moczymy ją w niewielkiej ilości ciepłej wody, dajemy napęcznieć i rozpuszczamy na wodnej łaźni.
  3. Gotową żelatynę dodajemy do mleka. Mieszankę trochę nagrzewamy i intensywnie mieszamy.
  4. Czarną czekoladę łamiemy na kawałeczki i łączymy z mlekiem. Mieszamy do pełnego rozpuszczenia czekolady, aż nie wyjdzie masa jednorodnego koloru.
  5. Mieszankę zalewamy do form i odprawiamy do lodówki. Gotowy deser można posypać tartą czekoladą lub płatkami migdałowymi.

Tort z galaretki z kiwi i śmietaną

5 bardzo smacznych deserów z galaretki 3

Będą ci potrzebne:

Do placka:

  • 400g herbatników;
  • 150g masła.

Do I galarety:

  • 2 opakowania galarety ze smakiem kiwi;
  • 2 szt. kiwi;
  • 25g żelatyny.

Do II galarety:

  • 750g śmietany;
  • 500 ml mleka;
  • 35g żelatyny;
  • 200g cukru.

Przygotowanie

  1. Najpierw kruszymy herbatniki, żeby one stanęły jako drobne okruchy, potem mieszamy je z roztopionym masłem. Ciasto musi wyjść dość wilgotne.
  2. Na dno formy łożymy folię i wykładamy tam ciasto. Żeby powierzchnia była równa dociśnij ciasto łyżką. Stawiamy formę do lodówki.
  3. Do z lekka wystygłego, gotowanego mleka dodajemy żelatynę i mieszamy ją do całkowitego rozpuszczenia.
  4. Śmietanę z cukrem ubijamy robotem kuchennym. Nie wyłączając go, ostrożnie, cienkim strumieniem wprowadzamy do śmietany mleko z żelatyną, żeby od spadku temperatur żelatyna nie podjęła się grudkami.
  5. Mieszankę wlewamy do formy na wierz placka i odprawiamy to wszystko do lodówki na godzinę. W ciągu tego czasu masa musi się chwycić.
  6. Przygotujemy galaretę z aromatem kiwi po instrukcji na opakowywaniu.
  7. Kiwi oczyszczamy ze skóry, kroimy na kawałki lub plasterki.
  8. Dostajemy formę z deserem z lodówki i sprawdzamy, czy schwyciła się powierzchnia galarety. Z góry zalewamy warstwę wystygłej zielonej galarety i wykładamy kawałki kiwi. Tort stawiamy do lodówki na noc, a rano rozkoszujemy się smacznym deserem.

Tort z galaretki "Mozaika"

5 bardzo smacznych deserów z galaretki 4

Będą ci potrzebne:

  • 4 paczki galarety różnych kolorów;
  • 400 ml mleka skondensowanego;
  • 85g żelatyny.

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy galaretę według instrukcji na opakowywaniu (w różnym naczyniu), potem zostawiamy na noc zastygać.
  2. Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości ciepłej wody, dajemy napęcznieć, potem rozpuszczamy na wodnej łaźni.
  3. Łączymy żelatynę z mlekiem skondensowanym i dobrze mieszamy.
  4. Kolorową galaretę kroimy kostkami, wysypujemy dowolnie do odpowiedniej formy i zalewamy mlekiem skondensowanym z żelatyną. Zostawiamy zastygać w lodówce.

Tarta z mandarynkami

5 bardzo smacznych deserów z galaretki 5

Będą ci potrzebne:

  • 100g masła;
  • 2 żółtka;
  • 130g pszennej mąki;
  • 30g mielonego migdałku;
  • szczypta soli;
  • 125g cukru;
  • 20 ml wody;
  • 300g słodkiej twarogowej masy;
  • 25g skrobi;
  • 2 jajka;
  • 350g mandarynek;
  • 1 opakowywanie galarety bez dodatków smakowych i aromatycznych.

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy ciasto: mieszamy masło, mąkę, migdały, sól i 25g cukru. Rękami rozcieramy mieszankę do okruchów i dodajemy żółtka. Mieszamy szczelne ciasto, po trochę wlewając zimną wodę.
  2. Ciasto umieszczamy między listami pergaminu lub spożywczej folii, żeby można było go łatwo wałkować do cienkiej warstwy. Ciasto ostrożnie przenosimy do nasmarowanej formy, formując burty.
  3. Do twarogowej masy dodajemy cukier do smaku (w razie potrzeby). Rozcieramy z jajkami, dodajemy skrobię.
  4. Ciasto przekłuwamy widelcem w kilku miejscach, z góry wykładamy nadzienie. Wypiekamy 30 minut przy temperaturze 200 stopni, potem ostudzamy.
  5. Przygotowujemy galaretę zgodnie instrukcji.
  6. Mandarynki należy obrać i podzielić na cząstki. Cząstki wykładamy na powierzchnię tarty i zalewamy galaretę. Deser odprawiamy do lodówki do zastygania.
źródło:BonAppeti
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty