5 bardzo smacznych deserów z galaretki
Francuski deser z galaretki był i zostaje jednym z najsmaczniejszych deserów na świecie. Jeszcze Bonaparte ze swoją żoną łakomili się tą potrawą za obiadowym stołem.
Od tamtej pory pojawiły się setki przepisów deseru z galaretki, ale my wybraliśmy dla was 5 najbardziej apetycznych, żebyście mogli ucieszyć swoich bliskich.
Ryżowy deser z galaretki
Będą ci potrzebne (na 2 porcje):
- 4 łyżki gotowanego ryżu;
- 150g twarogu;
- 1 łyżka żelatyny;
- 5 łyżek śmietanki o niskiej zawartości tłuszczu (lub mleka);
- 2 łyżki cukru;
- cukier waniliowy;
- mielony cynamon.
Przygotowanie
- Ryż gotujemy w słodzonej wodzie do gotowości. Proporcje ryżu i wody są wskazane na opakowywaniu.
- Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości ciepłej wody, dajemy napęcznieć, potem rozpuszczamy na wodnej łaźni.
- Łączymy twaróg, śmietankę (lub mleko), cukier, cukier waniliowy, cynamon i mieszamy za pomocą blendera.
- Do twarogowej masy dodajemy żelatynową masę i ryż. Rzetelnie mieszamy. Ryż można zawczasu rozdrobnić za pomocą blendera lub zostawić w całości dla faktury deseru.
- Rozlewamy masę po formach i odprawiamy do lodówki zastygać.
- Żeby galaretę można było łatwo wyciągnąć z formy opuszczamy ją na dół gorącej wody na kilka sekund, a potem przewracamy.
- Deser podajemy z ulubionym słodkim sosem, roztopioną czekoladą, czy dżemem.
Czekoladowa galareta
Będą ci potrzebne:
- 120g gorzkiej czekolady;
- 500 ml mleka;
- 10g żelatyny;
- cukier do smaku.
Przygotowanie
- Najpierw musimy zagotować mleko.
- Następnie bierzemy żelatynę, moczymy ją w niewielkiej ilości ciepłej wody, dajemy napęcznieć i rozpuszczamy na wodnej łaźni.
- Gotową żelatynę dodajemy do mleka. Mieszankę trochę nagrzewamy i intensywnie mieszamy.
- Czarną czekoladę łamiemy na kawałeczki i łączymy z mlekiem. Mieszamy do pełnego rozpuszczenia czekolady, aż nie wyjdzie masa jednorodnego koloru.
- Mieszankę zalewamy do form i odprawiamy do lodówki. Gotowy deser można posypać tartą czekoladą lub płatkami migdałowymi.
Tort z galaretki z kiwi i śmietaną
Będą ci potrzebne:
Do placka:
- 400g herbatników;
- 150g masła.
Do I galarety:
- 2 opakowania galarety ze smakiem kiwi;
- 2 szt. kiwi;
- 25g żelatyny.
Do II galarety:
- 750g śmietany;
- 500 ml mleka;
- 35g żelatyny;
- 200g cukru.
Przygotowanie
- Najpierw kruszymy herbatniki, żeby one stanęły jako drobne okruchy, potem mieszamy je z roztopionym masłem. Ciasto musi wyjść dość wilgotne.
- Na dno formy łożymy folię i wykładamy tam ciasto. Żeby powierzchnia była równa dociśnij ciasto łyżką. Stawiamy formę do lodówki.
- Do z lekka wystygłego, gotowanego mleka dodajemy żelatynę i mieszamy ją do całkowitego rozpuszczenia.
- Śmietanę z cukrem ubijamy robotem kuchennym. Nie wyłączając go, ostrożnie, cienkim strumieniem wprowadzamy do śmietany mleko z żelatyną, żeby od spadku temperatur żelatyna nie podjęła się grudkami.
- Mieszankę wlewamy do formy na wierz placka i odprawiamy to wszystko do lodówki na godzinę. W ciągu tego czasu masa musi się chwycić.
- Przygotujemy galaretę z aromatem kiwi po instrukcji na opakowywaniu.
- Kiwi oczyszczamy ze skóry, kroimy na kawałki lub plasterki.
- Dostajemy formę z deserem z lodówki i sprawdzamy, czy schwyciła się powierzchnia galarety. Z góry zalewamy warstwę wystygłej zielonej galarety i wykładamy kawałki kiwi. Tort stawiamy do lodówki na noc, a rano rozkoszujemy się smacznym deserem.
Tort z galaretki "Mozaika"
Będą ci potrzebne:
- 4 paczki galarety różnych kolorów;
- 400 ml mleka skondensowanego;
- 85g żelatyny.
Przygotowanie
- Przygotowujemy galaretę według instrukcji na opakowywaniu (w różnym naczyniu), potem zostawiamy na noc zastygać.
- Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości ciepłej wody, dajemy napęcznieć, potem rozpuszczamy na wodnej łaźni.
- Łączymy żelatynę z mlekiem skondensowanym i dobrze mieszamy.
- Kolorową galaretę kroimy kostkami, wysypujemy dowolnie do odpowiedniej formy i zalewamy mlekiem skondensowanym z żelatyną. Zostawiamy zastygać w lodówce.
Tarta z mandarynkami
Będą ci potrzebne:
- 100g masła;
- 2 żółtka;
- 130g pszennej mąki;
- 30g mielonego migdałku;
- szczypta soli;
- 125g cukru;
- 20 ml wody;
- 300g słodkiej twarogowej masy;
- 25g skrobi;
- 2 jajka;
- 350g mandarynek;
- 1 opakowywanie galarety bez dodatków smakowych i aromatycznych.
Przygotowanie
- Przygotowujemy ciasto: mieszamy masło, mąkę, migdały, sól i 25g cukru. Rękami rozcieramy mieszankę do okruchów i dodajemy żółtka. Mieszamy szczelne ciasto, po trochę wlewając zimną wodę.
- Ciasto umieszczamy między listami pergaminu lub spożywczej folii, żeby można było go łatwo wałkować do cienkiej warstwy. Ciasto ostrożnie przenosimy do nasmarowanej formy, formując burty.
- Do twarogowej masy dodajemy cukier do smaku (w razie potrzeby). Rozcieramy z jajkami, dodajemy skrobię.
- Ciasto przekłuwamy widelcem w kilku miejscach, z góry wykładamy nadzienie. Wypiekamy 30 minut przy temperaturze 200 stopni, potem ostudzamy.
- Przygotowujemy galaretę zgodnie instrukcji.
- Mandarynki należy obrać i podzielić na cząstki. Cząstki wykładamy na powierzchnię tarty i zalewamy galaretę. Deser odprawiamy do lodówki do zastygania.
źródło:BonAppeti