5 ciekawostek o szampanie
Dlaczego właśnie szampan powszechnie jest kojarzony z Nowym Rokiem?
1. Luksusowo
Bez wątpienia, to właśnie szampan w kieliszku jest główną ozdobą stołu świątecznego. A to wszystko za sprawą perlage. Perlage to nazwa specjalnej metody nasycania win musujących dwutlenkiem węgla pochodzenia naturalnego, dzięki której bąbelki są drobne i uwalniane powoli. Klasyczny kształt butelki szampana stwarza niezapomnianą atmosferę. Szampan towarzyszy nam podczas świętowania wszystkich wyjątkowych okazji. I Sylwester oczywiście jest jedną z nich.
2. Uniwersalny
Szampan jest jednym z najbardziej uniwersalnych trunków na wyjątkową okazję. Szampan pasuje do ryb, mięsa, sałatek na ciepło i różnych przystawek. Idealnie się łączy z różnymi deserami i owocami.
Brut, wytrawny, półwytrawny? Każdy może wybrać taki rodzaj szampana, który mu najbardziej smakuje. Coraz większą popularnością cieszy się brut. Przeważnie jest to lekko wytrawne wino, co odpowiada osobom o różnych preferencjach smakowych.
3. Historyczny trunek
Szampan, obok sztucznych ogni, to główny wyznacznik magicznej, sylwestrowej nocy. Jednak nie od zawsze, choć wzmianki o jego popijaniu sięgają już XVII wieku, szampan gościł podczas sylwestrowej nocy, bo jeszcze w XIX wieku na pańskich stołach królowało białe lub czerwone wino głównie dlatego, że szampan był bardzo drogi i stać na niego było tylko najbogatszych magnatów.
Na początku XIX wieku w Jeleniej Górze powstała pierwsza niemiecka fabryka szampana, z której taśm zeszło w 1818 roku pierwsze wino musujące Mousseux. Jeleniogórska wytwórnia win istniała aż do 1947 roku. Później Polskie Wino Musujące zastąpił wysłużony, ale do dziś popularny nad Wisłą rosyjski Sowietskoje Igristoje.
Dziś sylwestrowa zabawa nam się kojarzy z obowiązkowym popijaniem szampana i spełnieniem wszystkich marzeń w następnym roku. Wystrzelenie korku z szampana na powitanie Nowego Roku to jak zdmuchiwanie świeczek na torcie urodzinowym.
4. Nie do końca szampan
Nie każde wino z bąbelkami można nazwać szampanem. Prawo do używania tej nazwy mają wyłącznie musujące wina z precyzyjnie określonych rejonów starej francuskiej prowincji Szampanii (Champagne). Inne wina to wina musujące.
5. Jak poprawnie pić szampana?
Większość z nas po wypiciu szampana rano ma okropne bóle głowy. Jednak nie ma to nic wspólnego z samym szampanem, lecz dużą ilością spożytego alkoholu. Nie wolno mieszać szampana z innym alkoholem i pić duszkiem cały kieliszek. Należy delektować się smakiem i zapachem i wtedy na pewno w następnym dniu nic nie będzie ci dolegać.