5 czekoladowych deserów, od których na pewno paluszki obliżesz. No i niech tam!
Co roku 11 lipca miłośnicy słodyczy obchodzą Światowy Dzień Czekolady. W tym roku będą świętować już w 20-ty raz. W ten dzień proponujemy ci odłożyć wszystkie diety na bok i przygotować jeden z tych pysznych deserów.
Ciasto truflowo-czekoladowe

- 150 g masła;
- 1,5 szklanki cukru;
- 200 g kwaśnej śmietany (20% i powyżej);
- 250 ml śmietany (33-38%);
- 2 jajka;
- 0,5 szklanki kakao;
- 180 g mąki;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1/4 łyżeczki sody.
Ganach czekoladowy:
- 100 g gorzkiej czekolady;
- 80 ml śmietany (33-38%);
- 2 łyżki brandy (koniaku).
Posypka:
- starta czekolada;
- płatki migdałowe.
Sposób przygotowania
- Roztopić masło w naczyniu żaroodpornym. Dodać cukier, śmietanę, jaja.
- Wymieszać bez miksera na jednolitą masę. Dodać do mąki sodę, proszek do pieczenia, wymieszać i wlać do mieszaniny. Znów wymieszać na jednolitą masę. Dodać kakao.
- Przygotować formę do pieczenia. Wyłożyć ciasto i piec 45-50 minut w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach. Ostudzić.
- Ganach: śmietanę i rozłamaną na kawałeczki czekoladę postawić na ogień i nagrzać, mieszając do rozpuszczenia. Dodać brandy, wymieszać i ostudzić do temperatury pokojowej.
- Odwrócić ciasto do góry dnem i zalać ganachem. Schłodzić, a następnie udekorować posypką.
Wspaniały duet: brownie + cziskejk

Do brownie:
- 2 tabliczki ciemnej czekolady;
- 100 g masła;
- 2 jajka;
- 3 łyżki mąki z czubkiem;
- 100 g cukru.
Do cziskejka:
- 200 g twarożku;
- 2 tabliczki białej czekolady;
- 1 jajko.
Sposób przygotowania
- Roztopić ciemną czekoladę z masłem. Ubić jajka z cukrem. Wymieszać mieszaninę jaj z czekoladą. Dodać mąki i ponownie wymieszać. Oddzielnie roztopić białą czekoladę.
- Wymieszać twarożek z jajkiem i roztopioną białą czekoladą. Wlać ciemną czekoladową mieszankę do formy wysmarowanej masłem. Wierzch polać białą czekoladowo-twarożkową mieszanką, lekko spłaszczyć.
- Piec w 150 stopniach 55 minut. Już za godzinę puszysty czekoladowy cud będzie gotowy. Wyjąć z formy i udekorować kawałkami czekolady.
Domowy "Twix"

Do ciasta:
- 200 g mąki;
- 1 jajko;
- 2 łyżki cukru;
- 80 g masła.
Do karmelu:
- 2 puszki mleka skondensowanego;
- 2 łyżki masła.
Do górnej warstwy:
- 250-300 g czekolady.
Sposób przygotowania:
- Wymieszać wszystkie składniki do ciasta. Formę (nie więcej niż 20x30 cm) wyłożyć pergaminem i przelać ciasto. W kilku miejscach przebić widelcem i wstawić do zamrażarki na 10-15 minut. Umieścić na 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
- Mleko skondensowane wlać do garnka, dodać masło i stale mieszając gotować na małym ogniu przez około 20 minut lub do momentu, aż masa zamieni się w karmel.
- Dopóki karmel nie zastygł, szybko wyłożyć go na ciasto. Czekoladę roztopić na parze. Rozpuszczoną czekoladę wylać na karmelu i umieścić ten kawałek szczęścia do lodówki na dwie godziny. Pokroić na kwadraty i jeść.
Kaszak czekoladowy z karmelowymi jabłkami

- 3 jabłka;
- 50 g masła;
- 1/4 szklanki cukru;
- 200 g kaszy manny;
- 150 g cukru;
- 2 jajka;
- 250 g kefiru o zawartości1% tłuszczu;
- 1 łyżeczka sody;
- 20 g kakao.
Sposób przygotowania
- Umieścić w misce kaszę manną, cukier, jajka, kakao, jogurt i sodę. Zagnieść ciasto i pozostawić do spęcznienia kaszy i do reakcji sody oczyszczonej z kefirem.
- Roztopić w naczyniu żaroodpornym masło i wrzucić tam jabłka, które poprzednio obrać ze skórek, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić każde na 8-10 części. Posypać cukrem i karmelizować, mieszając przez 10 minut.
- Wyłożyć formę folią aluminiową i posmarować ją od wewnątrz masłem. Umieścić na dnie gotowe jabłka i z góry wlać zgęstniałe czekoladowe ciasto. Umieścić w piekarniku i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
- Wyjąć deser z formy, odwracając ją do góry dnem. Usunąć folię. Pokroić na kawałki. Przed podaniem powierzchnię posypać cukrem pudrem lub bitą śmietaną. Bardzo smaczne z poranną kawą!
Tort "Diabelskie ciastko"

- 540 g masła;
- 350 g cukru;
- 300 g mąki pszennej;
- 250 g gorzkiej czekolady;
- 120 g kakao;
- 8 szt. jaj;
- 250 ml kefiru;
- 10 g proszku do pieczenia;
- 10 ml ekstraktu waniliowego;
- 5 g sody;
- 5 g soli morskiej;
- likier czekoladowy.
Sposób przygotowania
- Żeby przygotować ciasto kakao zalać 250 ml gorącej wody i wymieszać, aż do uzyskania jednorodnej masy. Ubić 180 g masła, 200 g cukru, dodać 2 jajka, ekstrakt waniliowy, 2 łyżki mąki i likier, wymieszać.
- Połączyć pozostałą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól i wprowadzić w kremowo-masę jajową, wlać kefir i rozwodnione kakao. Mieszać, aż będzie gęsta, czekoladowa masa.
- Wyłożyć wielką formę papierem do pieczenia posmarowanym masłem, przełożyć ciasto i piec w nagrzanym piekarniku przez około 50-60 minut. Roztopić czekoladę na parze.
- Mikserem ubić pozostałe 350 g zmiękczonego masła i żółtki.
- Wlać do małego garnka 100 ml wody, wsypać pozostały cukier i na małym ogniu ugotować syrop. Delikatnie wlać syrop do utartych żółtek, dodać masło, rozpuszczoną czekoladę i wymieszać krem. Przeciąć gotowy placek na dwie części, posmarować kremem i ułożyć jeden na drugim.