5 deserów sylwestrowych, które zachwycą twoje dzieci

Dzieci najbardziej czekają na nadejście Nowego Roku. Szczerze wierzą, że tej nocy może zdarzyć się wszelki cud. Dorośli wrażliwi są na te dziecięce uczucia i wszystkimi siłami pomagają zaistnieć jakiejś magii.

Znaleźliśmy 5 świątecznych deserów dla dzieci, które pomogą zrobić sylwestrową noc jeszcze bardziej wspaniałą.

1. Ciastko "Jelonek Rudolf"

Jelonek Rudolf

Składniki:

  • ciasteczka o smaku kakao — 30 szt.;
  • miękki ser — 250 g;
  • cukier puder — 250 g;
  • ciasteczka precle do rogów;
  • czerwony M&M's do nosa;
  • białe cukierki do oczu;
  • pisak spożywczy do źrenic.

Instrukcja przygotowania:

  1. Umieść ciasteczka do robota kuchennego i posiekaj je w kruszywo. Dodaj ser i wymieszaj w robocie. Powinna być mieszanka konsystencji ciasta.
  2. Podziel na porcje za pomocą łyżki i sformuj kulki. Umieść je na blasze wyścielonej pergaminem do pieczenia.
  3. Weź precle i połam je w kształcie przypominającym rogi. Wetknij je w górną część kulek. Umieść na noc w lodówce.
  4. Roztop cukrową glazurę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Delikatnie obtocz w glazurze kulki. Następnie włóż je z powrotem na blasze.
  5. Do tego czasu jak skończysz ostatnią kulkę, pierwsza powinna już twardnieć i być gotowa do dekorowania. Przymocuj za pomocą pozostałej glazury oczy i nos. Niech ostatecznie stwardnieje, i można podawać do stołu!

2. Merengue "Świąteczna choinka"

Świąteczna choinka

Składniki:

  • białka w temperaturze pokojowej — 4 szt.;
  • cukier kryształ — 1 szklanka;
  • szczypta kremu tatarskiego;
  • ekstrakt migdałowy — 1/8 łyżeczki.;
  • zielony barwnik;
  • kolorowy cukier do posypania;
  • końcówka do strzykawki kuchennej "gwiazda";
  • lukier do smaku.

Instrukcja przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umieść białka, cukier i krem tatarski w pojemniku miksera. Umieść pojemnik na parze wodnej. Energicznie trzepaczką wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru, żeby nie było widać cukru kryształu. Zdejmij z ognia i wymieszaj z ekstraktem.
  2. Ubij białka mikserem na średniej prędkości, zanim staną się jasno białe, ale jeszcze pozostaną płynne. Dodaj barwnik spożywczy i dalej ubijaj do gęstej konsystencji.
  3. Nałóż na strzykawkę końcówkę w kształcie gwiazdy i przełóż mieszaninę z lukrem do strzykawki. Wyciśnij przyszłe merengue na blachę wyścieloną pergaminem do pieczenia lub na matę silikonową. Każde merengue zrób 2,5 cm szerokości, 5 cm wysokości i zostaw na 2,5 cm między ciasteczkami na blasze. Posyp kolorowym cukrem.
  4. Piec w piekarniku przez 2 godziny. Następnie otwórz piekarnik i przytrzymaj tam merengue jeszcze 2 godziny.
  5. Na wierzchołku jodły umieść gwiazdę za pomocą glazury. Można podawać do stołu!

3. Ciasteczka cukrowe "Santa"

Santa

Składniki:

  • okrągłe ciasteczka cukrowe — 12 szt.;
  • glazura waniliowa — 450 g;
  • białe cukierki do oczu — 24 szt.;
  • czerwone małe cukierki do nosa — 12 szt.;
  • czerwony cukier do dekoracji;
  • słodkie wiórki kokosowe — 50 g;
  • drobne kawałki zefira — 12 szt.;
  • pisak spożywczy.

Instrukcja przygotowania:

  1. Za pomocą małego noża lub wykałaczki posmarowane lukrem cukierki przymocuj do oka i nosa na górną część ciasta. Narysuj pisakiem źrenice.
  2. Posmaruj lukrem 1/3 górnej części ciasta.
  3. Delikatnie wsyp cukier czerwony na lukier, pozostawiając na dole cienki pasek.
  4. Posmaruj lukrem 1/3 dolnej części ciasteczka.
  5. Wsyp wiórki kokosowe na lukier.
  6. Przymocuj drobne kawałki zefiru na górną część ciasta.
  7. Narysuj uśmiech za pomocą pisaka spożywczego.

4. Ciasteczka z niespodzianką

Ciasteczka z niespodzianką

Składniki:

  • mąka – 4,25 kubki i mąka do posypywania strefy roboczej;
  • sól – 3/4 łyżeczki;
  • proszek do pieczenia – 3/4 łyżeczki;
  • masło – 1 kubek;
  • cukier – 1,5 kubka;
  • duże jajka – 2 szt.;
  • cukier waniliowy – 1,5 łyżeczki;
  • ekstrakt migdałowy – 1 łyżeczka;
  • glazura waniliowa – 1 kubek;
  • niebieski barwnik;
  • małe cukierki, rodzynki lub orzechy do nadziewania.

Instrukcja przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia w misce. Odstaw na bok.
  2. Ubij masło i cukier do konsystencji lekkiego kremu. Dodaj jajka, cukier waniliowy i ekstrakt migdałowy. Dobrze wszystko wymieszaj.
  3. Dodaj suche składniki i wymieszaj.
  4. Ciasto rozwałkuj i za pomocą specjalnej formy "domek" wytnij ciasteczka. Następnie za pomocą małego nożyka wytnij okno w środku domku z 1/3 od ilości ciasta.
  5. Następnie należy ostudzić ciasteczka w ciągu 30 minut.
  6. Nagrzej piekarnik do 220 stopni.
  7. Piec 1 blachę do pieczenia ciastek w ciągu 12-16 minut, aż brzegi staną się brązowe.
  8. Daj ciasteczku ostygnąć.
  9. Dodaj do glazury waniliowej barwnik spożywczy. Napełnij strzykawkę kuchenną lukrem.
  10. Udekoruj lukrem ciasteczka bez okien. Zrób 2 paski na górze i na dole, a na środku — jeden z czterech hebrajskich liter. Daj glazurze stwardnieć w ciągu 15 minut.
  11. Umieść na blasze ciasteczka bez okienka. Na ciasteczku z okienkiem narysuj lukrem paski, przyciśnij ciasteczka lukrem w dół do połowy ciasteczka bez okienka.
  12. Wypełnij okienko małymi cukierkami, orzechami lub rodzynkami. Narysuj cieniutki pasek wokół okienka. Połóż na wierzchu udekorowaną część ciasta bez okienka.
  13. Pozostaw ciasteczka w temperaturze pokojowej na 30 minut przed podaniem, aby wszystkie warstwy ciasta skleiły się razem. Gotowe ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku 5 dni.

5. Jadalne rurki na imprezę

Jadalne rurki

Składniki:

  • słodkie rożki (do lodów) – 12 szt.;
  • roztopiona biała czekolada (z masłem kakaowym), lub cukrowa glazura, albo cukierki – 600 g;
  • kolorowy cukier kryształ;
  • biała czekolada do modelowania (można użyć 150 g białej pomady).

Wyposażenie specjalne:

  • wysoka szklanka (nieco szersza, niż rożek);
  • patyczek do modelowania czekolady.

Instrukcja przygotowania:

  1. Wlej rozpuszczoną białą czekoladę lub miękką cukrową glazurę, albo rozpuszczone cukierki do wysokiej szklanki.
  2. Trzymaj rożek za krawędź i zanurz go głęboko w szklankę. Pokryj cały rożek białą czekoladą, z wyjątkiem brzegów.
  3. Wyjmij rożek z kubka i poczekaj, aż nadmiar czekolady spłynie w dół. Skorzystaj szpatułką lub łyżką, aby dostać się do samego końca rożka.
  4. Dopóki czekolada jest miękka, posyp cały rożek kolorowym cukrem. Jeśli chcesz, można i wewnątrz.
  5. Umieść już gotowe rożki w białej czekoladzie i kolorowym cukrze w lodówce, a białą pomadę — w zamrażarce na 10 minut, aż czekolada i pomada ostygną.

Robimy ostatnią część — rurkę z białej czekolady lub pomady.

  1. Podziel pomadę na 12 małych części i sformuj kiełbaski o długości 2-3 cm
  2. Włóż patyczek do modelowania czekolady w kiełbaskę i zrób dziurkę. Kręć patyczek, aż otwór nie będzie wystarczająco duży na rożek.
  3. Wyjmij patyczek i załóż kiełbaskę na rożek do początku posypywania cukrem. Jeśli to konieczne, skoryguj kształt rurki z pomadą.
  4. Przechowuj swoje rurki na imprezę w szczelnym pojemniku. Tak one mogą być przechowywane do 1 miesiąca. Zrób swoją sylwestrową imprezę niezapomnianą!
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty