5 globalnych trendów żywieniowych, których możemy się spodziewać w najbliższej przyszłości
Dziś porozmawiamy o tym, jakiej w najbliższej przyszłości zmianie ulegną sposoby produkcji żywności, a także kryteria jej wyboru przez konsumentów. Informacje uzyskane na podstawie ostatniego sprawozdania Baum + Whiteman.
1. Coraz więcej osób będzie gotować i jeść w domu

Biorąc pod uwagę ten fakt, że ceny w restauracjach rosną coraz szybciej w porównaniu do stabilnych cen w supermarketach, w najbliższej przyszłości coraz więcej osób zacznie gotować w domu. Na podstawie danych NPD można zrobić wniosek, że połowa naszych wydatków to wydatki poza domem, a 82% potraw gotujemy w domu. Stawki najmu lokalu rosną, zarobki zaś stoją w miejscu, ceny prądu, gazu i wody też idą w górę.
Są to czynniki, które również mają istotny wpływ na to, że niebawem większość z nas przestanie jeść poza domem. Jeśli jednak nie brać pod uwagę ceny i zarobki, to inną najistotniejszą przyczyną jest to, że około 75 mln osób na całym świecie, które należą do pokolenia Y, lubią i potrafią smacznie gotować.
2. W pełni zautomatyzowane restauracje

Dziś, kiedy coraz częściej posiłki przygotowują maszyny, musimy być przygotowane na to, że niebawem pojawią się w pełni zautomatyzowane restauracje, w których nie spotkamy ani jednego pracownika. Za zamówienie, przygotowanie i wydanie posiłku odpowiedzialny będzie specjalny sprzęt. Roboty będą pracować zamiast pokojówek w hotelach i hostess w restauracjach.
Całkiem niedawno w New York Times opublikowano artykuł, z którego wynika, że miliony pracowników na całym świecie obawiają się tego, że w najbliższej przyszłości roboty całkowicie zastąpią ich, więc wymagają od pracodawców większych zarobków i gwarancji tego, że tak się nie stanie.
3. Rynek marihuany

Biorąc pod uwagę ten fakt, że marihuana jest legalna w coraz większej liczbie państw, niebawem większość z nas zrezygnuje z napojów gazowanych i piwa na rzecz konopi. Jednak warto pamiętać o tym, że chodzi przede wszystkim o CBD (kannabidiol) – legalna i najważniejsza substancja aktywna medycznej marihuany oraz konopi, o bardzo szerokim spektrum działania. Nie można mylić CBD z Tetrahydrokannabinolem, który jest główną substancją psychoaktywną, zawartą w konopiach.
Na pewno na początku nie wszyscy zaryzykują spróbować nowinki. Prawdopodobnie marihuana będzie cieszyć się niebywałą popularnością głównie wśród przedstawicieli pokolenia Y, a także wegetarianów oraz weganów. Marihuanę bez problemów można będzie kupić w restauracjach i knajpach.
Siemię konopne plasuje się w czołówce trzech najpopularniejszych superfoods. Dodaje się je do smoothie, wypieków, różnych potraw i nawet deserów. Siemię konopne łuskane jest bogatym źródłem białka i kwasów tłuszczowych Omega-3.
4. Mięso hodowane laboratoryjnie

Dziś dieta roślinna cieszy się coraz większą popularnością, nie tylko wśród zwolenników weganizmu. Naukowcy przekonują, że mięso pochodzące z in vitro może zastąpić kosztowne mięso, pochodzące z hodowli bydła i trzody chlewnej. Jak wygląda produkcja mięsa przy pomocy metody in vitro? Pobierając komórki macierzyste od konkretnego zwierzęcia hodowlanego, inżynieria tkankowa jest w stanie odtworzyć praktycznie każdy organ.
Oczywiście, jak to zawsze bywa, są przeciwnicy i zwolennicy mięsa hodowanego laboratoryjnie, jednak wegetarianie i weganie na pewno zawsze się będą wypowiadać za metodą in vitro, gdyż niesie ona wiele korzyści: likwidacja gospodarstw hodowlanych, które zanieczyszczają środowisko, eliminacja potrzeby hodowli i uboju żywych zwierząt.
Jak wynika ze statystyk, spadek sprzedaży bezpośredniej mleka sięgnął 25%, ponieważ coraz więcej osób rezygnuje z tradycyjnego nabiału na rzecz mleka i ekologicznego nabiału roślinnego. Właściciele gospodarstw hodowlanych próbują na wszelkie sposoby utrzymać swoje pozycje na rynku mięsa, domagając się tego, by mięso, produkowane przy pomocy metody in vitro, nie nazywano "mięsem".
5. Fermentowane produkty

Uwzględniając ten fakt, że kuchnia koreańska, filipińska i chińska zyskuje coraz większą rzeszę zwolenników na całym świecie, niebawem fermentowane produkty na dobre zagoszczą na naszych stołach. Na przykład, takokimchi, wodorosty, surówka koreańska. Są to potrawy, których podstawowymi składnikami jest ocet, sosy, marynata, granat, pomarańcza, kalamondin, tamaryndowiec indyjski.
Fermentowane produkty można zamówić w każdej restauracji azjatyckiej albo kupić kimchi w niektórych supermarketach. Ze względu na to, że produkty typu kimchi i kombucha cieszą się coraz większą popularnością, w internecie można znaleźć wiele filmików na temat tego, jak przygotować fermentowane produkty w domu.