5 krzewów, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie

Przyroda obfituje w niesamowite rośliny, które są bogatym źródłem witamin oraz cennych substancji. Właściciele ogrodów mogą samodzielnie uprawiać krzewy, którymi można zastąpić tradycyjne leki.

1. Borówka bagienna

Borówka

Owoce borówki amerykańskiej wyglądaj identycznie jak owoce borówki bagiennej. Borówka jest bogatym źródłem witaminy A, B, C, E, minerałów i kwasów organicznych. Borówka, dzięki zawartości różnych cennych substancji, wzmacnia odporność, poprawia wzrok, wspomaga pracę układu pokarmowego, zmniejsza ryzyko nowotworów, pomaga w leczeniu zapalenia pęcherza moczowego, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Na dodatek opóźnia procesy starzenia, poprawia kondycję skóry oraz włosów, poprawia pracę mózgu. Sok borówkowy jest napojem dietetycznym.

2. Wiciokrzew

Wiciokrzew

Wiciokrzew – roślina, która posiada słodkie jagody barwy niebieskoczarnej lub czarnej. Owoce wiciokrzewu mają unikalne właściwości prozdrowotne: zmniejszają ryzyko rozwoju chorób sercowych, są często stosowane w leczeniu chorób układu moczowego, układu pokarmowego, poprawiają kondycję skóry, przywracając jej młodzieńczy blask. Kobiety w ciąży koniecznie powinny włączyć do swojej diety owoce wiciokrzewu, gdyż są bogate w różne witaminy i cenne substancje. Lecznicze właściwości posiadają nie tylko jagody, lecz także kora oraz liście, z których przyrządza się napar.

3. Czarna porzeczka

porzeczka

Liście czarnej porzeczki mogą się pochwalić niesamowitym zapachem. Często są wykorzystywane do przyrządzenia aromatycznej herbaty. Czarna porzeczka ma działanie przeciwzapalne, oczyszcza naczynia krwionośne, ma działanie moczopędne, poprawia pracę mózgu i pamięć.

4. Jeżyny

Jeżyny

Czarne, podobne do maliny, czarne owoce mają niesamowite właściwości lecznicze. Jeżyny są bogatym źródłem witamin oraz składników mineralnych, błonnika, fruktozy, pektyn, dzięki czemu obniża poziom cholesterolu we krwi i podnosi niski poziom hemoglobiny we krwi. Dzięki wysokiej zawartości potasu czarne owoce wspomagają pracę serca, zmniejszając ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Na dodatek pobudzają wydzielanie i transport żółci oraz poprawiają metabolizm.

5. Rokitnik

Rokitnik

Pomarańczowe małe owoce rokitnika posiadają kwaśny smak, który nie każdemu się podoba. Jednak warto pamiętać o tym, że są bardzo zdrowe. Są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i cennych substancji biologicznych. Owoce rokitnika często są stosowane w leczeniu przeziębienia i grypy. Wspomagają pracę serca oraz układu krążenia. Osoby, które cierpią z powodu raka żołądka, powinny codziennie zjadać trzy łyżki owoców rokitnika. Kobiety muszą koniecznie włączyć je do swojej diety, gdyż zmniejszają ryzyko rozwoju niektórych chorób ginekologicznych, zwiększają płodność. Właściwości prozdrowotne mają nie tylko owoce, lecz także pestki.

Owoce jadalne można spożywać zarówno na surowo, jak i w postaci różnych dżemów, konfitur, kompotów, soków, zamrożone czy konserwowe. Najwięcej witamin mają jednak świeże owoce. Pamiętaj także o tym, że we wszystkim bez wyjątku potrzebny jest umiar, więc nawet zdrowe i korzystne owoce należy jeść w umiarkowanych ilościach.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty