5 miejsc na najlepszą podróż kulinarną
Kulinarni turyści poznają nowy kraj, jego obyczaje i kulturę za pośrednictwem jedzenia i lokalnych smakołyków. Podróżują dla poznawania nowych smaków, odwiedzają muzea związane z wytwarzaniem jedzenia, festiwali gastronomiczne, targi żywności. Czy wiecie, że w Glendon w Kanadzie znajduje się największy na świecie pomnik pieroga? Wysokość pomnika wynosi 8 metrów, a pierog waży aż 2718 kilogramów.
Jednak podstawowym celem turysty kulinarnego nie jest zwiedzanie kulinarnych atrakcji, lecz samo jedzenie. Właśnie dlatego, zanim się wybierzesz w podróż kulinarną, musisz wybrać miejsce, które najbardziej odpowiada twoim preferencjom smakowym.
1. Targ rybny Tsukiji, Tokio.
Największy na świecie hurtowy targ rybny, w którym sprzedawane są wszelkie rodzaje ryb oraz owoce morza. Targ Tsukiji zbywa około 2 tys. ton dziennie ryb i owoców morza.
2. Francja. Jaskinie Roquefort, Épernay.
Oryginalne sery roquefort dojrzewają w jaskiniach, położonych w miejscowości Épernay o odpowiedniej wilgotności i temperaturze, w warunkach sprzyjających rozwojowi szlachetnych pleśni. Épernay to miejsce, w którym nie tylko najesz się do syta, ale również napijesz się oryginalnego francuskiego szampana. W Épernay powstają najlepsze wina musujące. Okolica obfituje w winnice i winiarnie, które rozciągają się na długość 18 kilometrów.
3. Bruksela. Czekoladowy raj.
Jeśli jesteś miłośnikiem czekolady, to koniecznie musisz udać się do House of Master Chocolate-Makers w Brukseli. Pyszne słodkie, ręcznie robione rarytasy przygotowuje się według dobrze strzeżonego przepisu przez dziesięciu cukierników.
4. Włochy. Trufla biała.
Biała trufla jest jednym z najdroższych grzybów na świecie. Trufle białe występują bowiem niezwykle rzadko m.in. w lasach Toskanii. Pojawiają się głównie w okresie od października do grudnia. Mogą stanowić jak oddzielne danie, tak i składnik na przykład zupy. Każdy chętny może sam wyruszyć na poszukiwanie białych trufli. Taką niezwykłą wycieczkę organizuje jedna z włoskich agencji agroturystycznych.
5. Pekin. Targ Donghuamen.
Jeśli poszukujesz mocnych wrażeń i adrenaliny to koniecznie musisz się udać na targ nocny Donghuamen w Pekinie. Cechą charakterystyczną pekińskiego targu jest niezwykłe menu. Można tutaj znaleźć różnorakie specjały, które dla większości Europejczyków nie tylko są dziwne, ale również obrzydliwe: smażone skorpiony ponabijane na drewniane wykałaczki, węże, stonogi, koniki polne, sfermentowane tofu, zwierzęce genitalia. Targ pracuje tylko w nocy dlatego, że nikt się nie zdecyduje na to, aby spróbować takich rarytasów za dnia. Oczywiście to żart!
Na koniec musimy ostrzec swoich Czytelników przed przejadaniem się, które jest przyczyną nadwagi i otyłości. Turysta, który zmiata wszystko, co widzi, jest narażony na to, że po takiej podróży kulinarnej będzie miał kilka dodatkowych kilogramów i tłuszczyk na brzuszku i udach.