5 najsłynniejszych tortów świata

Tort to jeden z najstarszych deserów. Historia tortów sięga czasów starożytnych. Przepisy na ówczesne przysmaki bardzo są podobne do współczesnych. Każdy kraj ma swój sekretny przepis na ulubiony tort. Tort to również nieodłączna część hucznych imprez i przyjęć.

1. Pavlova

Pavlova

Nazwa deseru pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny o międzynarodowej sławie Anny Pawłowej. Nazwa przysmaku miała odzwierciedlać lekkość, zwiewność i słodycz tańca baletnicy.

Pavlova – to rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami, które sprawiają, że deser ma mocny, wyraźny smak. Ze względu na niedużą ilość składników, torcik bezowy z łatwością można przyrządzić w domu, kupując wszystkie niezbędne produkty.

2. Tiramisu

Tiramisu

Włoski kawowy deser, który zdobył serca milionów osób na całym świecie swoim niepowtarzalnym smakiem. Istnieje wiele teorii na temat historii tego deseru. Do miana stolicy Tiramisu pretendują różne miasta świata. Do końca nie wiadomo, kiedy deser został wymyślony, jednak na pewno wiemy, że jest ulubionym deserem członków rodzin królewskich. Dziś Tiramisu można zjeść w każdej restauracji w dowolnym zakątku świata.

Najpyszniejszy przepis na Tiramisu to oczywiście klasyczny przepis włoski. Deser składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone. Popularna jest odmiana z biszkoptami nasączonymi dodatkowo koniakiem.

3. Tort Napoleon

Tort Napoleon

Tort Napoleon został wymyślony w Rosji podczas panowania Mikołaja II. W taki sposób chciano uczcić 100.rocznicę wojny 1812 roku, kiedy to armia rosyjska pokonała wojsko Napoleona. Tort składa się z cieniutkich placków przełożonych kremem, więc deser jest dosyć kaloryczny, ale naprawdę pyszny. W końcu tort posypuje się okruszkami ciasta. Najczęściej podaje się małe kawałki deseru, ponieważ żadna kobieta, która dba o figurę, nie zdecydowałaby się zjeść większego kawałka.

4. Tort Sachera

Tort Sachera

Na początku XIX wieku mało kto mógłby pomyśleć, że czekoladę można połączyć z morelami. Jednak w 1832 roku Franz Sacher opracował przepis na tort, w którym połączył te dwa składniki. Stworzył tort czekoladowy przekładany marmoladą morelową i oblewany polewą czekoladową. Na początku smak deseru wydaje się dość dziwny i nietypowy, ale później poczujesz niepowtarzalne nutki czarnej gorzkiej czekolady i delikatny smak marmolady morelowej.

5. Tort Szwarcwaldzki

Tort Szwarcwaldzki

Tort Szwarcwaldzki inaczej Czarny Las. Nazwa deseru nawiązuje do jego nietypowego kształtu. Przypomina typowy las na północy Niemiec. Zasadnicze składniki decydujące o smaku to: kakaowe blaty ciasta nasączone syropem wiśniowym, bita śmietana z wiśniami.

Wiśnie, inne owoce i wiórki czekoladowe służą również do dekoracji tortu.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty