5 najsmaczniejszych ciast na herbatnikach

Ile nie miałbyś lat, ciasto — to zawsze święto. A domowe ciasto — prawdziwe święto. Czasami chce się zafundować sobie i swoim bliskim pyszny deser własnej roboty, ale jego pieczenie zajmuje dużo czasu i sił.
5 najsmaczniejszych ciast

Wiemy jak bardzo są zajęte współczesne kobiety, dlatego zebraliśmy 5 najsmaczniejszych i najprostszych przepisów na ciasta, które szybko i łatwo przygotować z herbatnikami.

Ciasto bananowe na herbatnikach

Ciasto bananowe

Będziemy potrzebować:

  • niesolone herbatniki – 1 kg;
  • duże banany – 4 szt.;
  • śmietana – 1l;
  • cukier – 0,5 kg;
  • czekolada – 10 dag.

Przygotowanie

  1. Ubić śmietanę z cukrem. Banany pokroić na cienkie plasterki.
  2. Wyłożyć na talerz herbatniki, z góry posmarować je śmietaną i ułożyć na każdy herbatnik plasterek banana. Następnie ponownie wyłożyć warstwę herbatników, śmietanę, banany. Przy układaniu warstw należy zachować przemienną kolejność, czyli na herbatnik stawiać banan, banan — herbatnik i tak dalej. Ostatnia warstwa powinna być z herbatników, pokrytych śmietaną.
  3. Udekorować ciasto tartą czekoladą i pokruszonymi herbatnikami, pozostawić je na kilka godzin w lodówce do nasączania.

Ciasto czekoladowe z serem

Ciasto czekoladowe

Będziemy potrzebować:

  • twaróg – 40 dag;
  • mleko skondensowane – 20 dag;
  • kakao (ze czubkiem) – 1 łyżeczka;
  • mleko – 2/3 szklanki;
  • herbatniki czekoladowe – 30 szt.;
  • chipsy czekoladowe lub po prostu pokruszona czekolada;
  • banan – 1 szt.;
  • wanilina;
  • kandyzowane owoce i orzeszki piniowe (do dekoracji).

Przygotowanie

  1. Wymieszać w misce na jednolitą masę połowę twarogu i połowę mleka skondensowanego, chipsy czekoladowe i wanilię.
  2. W drugiej misce wymieszać drugą połowę twarogu z resztą mleka skondensowanego i kakao, dokładnie wymieszać.
  3. Wylać mleko w płaski talerz. Uprzednio namoczywszy herbatniki w mleku, wyłożyć je na talerz, wierzch posmarować serowo-waniliową masą, wyrównać. Następnie namoczywszy w mleku następną porcję herbatników, wyłożyć ją na górze i posmarować serowo-czekoladową masą. Na wierzchu wyłożyć pokrojone na plastry banany, wszystko posmarować serowo-czekoladową masą. Następnie powtarzamy wszystkie warstwy tak, aby ostatnią warstwą były herbatniki pokryte serowo-waniliową masą.
  4. Udekorować nasze ciasto kolorowymi kandyzowanymi owocami i orzeszkami piniowymi, umieścić je w lodówce, aby nasiąkło w ciągu kilku godzin.

Ciasto na herbatnikach z kremem gotowanym

Ciasto na herbatnikach

Będziesz potrzebować:

  • herbatniki – 30 dag;
  • olej – 30 dag;
  • cukier – 30 dag;
  • jajko – 1 szt.;
  • mleko – 30 dag;
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka;
  • obrane orzeszki – 2 szklanki;
  • wanilia do smaku;
  • kawałki karmelu do dekoracji.

Przygotowanie

  1. Mąkę rozpuścić w połowie szklanki ciepłego mleka i wlać mieszaninę do garnka z doprowadzoną do wrzenia szklanką mleka. Gotować do gęstej konsystencji, mieszając, potem ostudzić.
  2. Utrzeć masło z cukrem i jajkami, wymieszać wszystko z zimną masą z mąki i wanilii.
  3. Herbatniki pokruszyć w maszynce do mielenia mięsa, orzeszki posiekać i wszystko wsypać w otrzymany krem i dobrze wymieszać.
  4. Wyścielić formę natłuszczonym papierem do pieczenia i wyłożyć na nią masę, wyrównać nożem i umieścić na kilka godzin do lodówki. Następnie wyjąć ciasto z formy i zdjąć z niego papier, udekorować je połówkami orzeszków, kruszywem karmelowym i pokruszonymi herbatnikami.

Ciasto z kawowym aromatem

Ciasto

Będziemy potrzebować:

  • jajka – 4 szt.;
  • cukier – 20 dag;
  • masło – 20 dag;
  • herbatniki – 50 dag;
  • mocna kawa – 1 szklanka;
  • kakao w proszku – 2 łyżki;
  • cukier waniliowy – 1 dag;
  • czekolada – 10 dag.

Przygotowanie

  1. Wymieszać jajka z cukrem, kakao w proszku i cukrem waniliowym, nagrzać wszystko na parze, aż zgęstnieje. Po ostygnięciu otrzymaną mieszaninę, dodając do niej miękkie masło, ubijamy aż do uzyskania jednorodnej masy.
  2. Posmarować masłem formę, wyłożyć na niej warstwami herbatniki, uprzednio namoczywszy je w przygotowanej kawie. Każdą warstwę posmarować otrzymanym kremem. Gdy wszystkie warstwy będą ułożone, wstawiamy ciasto do lodówki, aby nasiąkło w ciągu kilku godzin.
  3. Wyjąć ciasto z lodówki, delikatnie przewrócić formę i udekorować nasze ciasto tartą czekoladą i ziarnami kawy.

Ciasto owocowe bez pieczenia

Ciasto owocowe

Będziesz potrzebować:

  • kruche herbatniki – 70 dag;
  • śmietana (25% tłuszczu) – 0,5 l;
  • żelatyna – 25 g;
  • cukier – 20 dag;
  • banany – 3 szt.;
  • pomarańcze – 3 szt.;
  • kiwi – 3 szt.;
  • duże jabłka – 2 szt.;
  • jagody do smaku.

Przygotowanie

  1. Zalać żelatynę wodą i przygotować ją według instrukcji podanej na opakowaniu. Owoce obrać i pokroić na małe kawałki, nie zapominając zostawić do dekoracji 1 owoc. Jagody umyć i wysuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Wymieszać śmietanę z cukrem, owocami i rozpuszczoną żelatyną, dobrze wymieszać.
  3. Każdy herbatnik zanurzyć w masę i wyłożyć na talerz, nadając kształt ciasta, z góry polać pozostałą masą ze śmietany z owocami.
  4. Pozostawione owoce pokroić w cienkie plasterki, wyłożyć nimi razem z jagodami powierzchnię ciasta, które następnie pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu do nasączenia.
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty