5 najsmaczniejszych ciast na herbatnikach
Ile nie miałbyś lat, ciasto — to zawsze święto. A domowe ciasto — prawdziwe święto. Czasami chce się zafundować sobie i swoim bliskim pyszny deser własnej roboty, ale jego pieczenie zajmuje dużo czasu i sił.
Wiemy jak bardzo są zajęte współczesne kobiety, dlatego zebraliśmy 5 najsmaczniejszych i najprostszych przepisów na ciasta, które szybko i łatwo przygotować z herbatnikami.
Ciasto bananowe na herbatnikach
Będziemy potrzebować:
- niesolone herbatniki – 1 kg;
- duże banany – 4 szt.;
- śmietana – 1l;
- cukier – 0,5 kg;
- czekolada – 10 dag.
Przygotowanie
- Ubić śmietanę z cukrem. Banany pokroić na cienkie plasterki.
- Wyłożyć na talerz herbatniki, z góry posmarować je śmietaną i ułożyć na każdy herbatnik plasterek banana. Następnie ponownie wyłożyć warstwę herbatników, śmietanę, banany. Przy układaniu warstw należy zachować przemienną kolejność, czyli na herbatnik stawiać banan, banan — herbatnik i tak dalej. Ostatnia warstwa powinna być z herbatników, pokrytych śmietaną.
- Udekorować ciasto tartą czekoladą i pokruszonymi herbatnikami, pozostawić je na kilka godzin w lodówce do nasączania.
Ciasto czekoladowe z serem
Będziemy potrzebować:
- twaróg – 40 dag;
- mleko skondensowane – 20 dag;
- kakao (ze czubkiem) – 1 łyżeczka;
- mleko – 2/3 szklanki;
- herbatniki czekoladowe – 30 szt.;
- chipsy czekoladowe lub po prostu pokruszona czekolada;
- banan – 1 szt.;
- wanilina;
- kandyzowane owoce i orzeszki piniowe (do dekoracji).
Przygotowanie
- Wymieszać w misce na jednolitą masę połowę twarogu i połowę mleka skondensowanego, chipsy czekoladowe i wanilię.
- W drugiej misce wymieszać drugą połowę twarogu z resztą mleka skondensowanego i kakao, dokładnie wymieszać.
- Wylać mleko w płaski talerz. Uprzednio namoczywszy herbatniki w mleku, wyłożyć je na talerz, wierzch posmarować serowo-waniliową masą, wyrównać. Następnie namoczywszy w mleku następną porcję herbatników, wyłożyć ją na górze i posmarować serowo-czekoladową masą. Na wierzchu wyłożyć pokrojone na plastry banany, wszystko posmarować serowo-czekoladową masą. Następnie powtarzamy wszystkie warstwy tak, aby ostatnią warstwą były herbatniki pokryte serowo-waniliową masą.
- Udekorować nasze ciasto kolorowymi kandyzowanymi owocami i orzeszkami piniowymi, umieścić je w lodówce, aby nasiąkło w ciągu kilku godzin.
Ciasto na herbatnikach z kremem gotowanym
Będziesz potrzebować:
- herbatniki – 30 dag;
- olej – 30 dag;
- cukier – 30 dag;
- jajko – 1 szt.;
- mleko – 30 dag;
- mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka;
- obrane orzeszki – 2 szklanki;
- wanilia do smaku;
- kawałki karmelu do dekoracji.
Przygotowanie
- Mąkę rozpuścić w połowie szklanki ciepłego mleka i wlać mieszaninę do garnka z doprowadzoną do wrzenia szklanką mleka. Gotować do gęstej konsystencji, mieszając, potem ostudzić.
- Utrzeć masło z cukrem i jajkami, wymieszać wszystko z zimną masą z mąki i wanilii.
- Herbatniki pokruszyć w maszynce do mielenia mięsa, orzeszki posiekać i wszystko wsypać w otrzymany krem i dobrze wymieszać.
- Wyścielić formę natłuszczonym papierem do pieczenia i wyłożyć na nią masę, wyrównać nożem i umieścić na kilka godzin do lodówki. Następnie wyjąć ciasto z formy i zdjąć z niego papier, udekorować je połówkami orzeszków, kruszywem karmelowym i pokruszonymi herbatnikami.
Ciasto z kawowym aromatem
Będziemy potrzebować:
- jajka – 4 szt.;
- cukier – 20 dag;
- masło – 20 dag;
- herbatniki – 50 dag;
- mocna kawa – 1 szklanka;
- kakao w proszku – 2 łyżki;
- cukier waniliowy – 1 dag;
- czekolada – 10 dag.
Przygotowanie
- Wymieszać jajka z cukrem, kakao w proszku i cukrem waniliowym, nagrzać wszystko na parze, aż zgęstnieje. Po ostygnięciu otrzymaną mieszaninę, dodając do niej miękkie masło, ubijamy aż do uzyskania jednorodnej masy.
- Posmarować masłem formę, wyłożyć na niej warstwami herbatniki, uprzednio namoczywszy je w przygotowanej kawie. Każdą warstwę posmarować otrzymanym kremem. Gdy wszystkie warstwy będą ułożone, wstawiamy ciasto do lodówki, aby nasiąkło w ciągu kilku godzin.
- Wyjąć ciasto z lodówki, delikatnie przewrócić formę i udekorować nasze ciasto tartą czekoladą i ziarnami kawy.
Ciasto owocowe bez pieczenia
Będziesz potrzebować:
- kruche herbatniki – 70 dag;
- śmietana (25% tłuszczu) – 0,5 l;
- żelatyna – 25 g;
- cukier – 20 dag;
- banany – 3 szt.;
- pomarańcze – 3 szt.;
- kiwi – 3 szt.;
- duże jabłka – 2 szt.;
- jagody do smaku.
Przygotowanie
- Zalać żelatynę wodą i przygotować ją według instrukcji podanej na opakowaniu. Owoce obrać i pokroić na małe kawałki, nie zapominając zostawić do dekoracji 1 owoc. Jagody umyć i wysuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
- Wymieszać śmietanę z cukrem, owocami i rozpuszczoną żelatyną, dobrze wymieszać.
- Każdy herbatnik zanurzyć w masę i wyłożyć na talerz, nadając kształt ciasta, z góry polać pozostałą masą ze śmietany z owocami.
- Pozostawione owoce pokroić w cienkie plasterki, wyłożyć nimi razem z jagodami powierzchnię ciasta, które następnie pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu do nasączenia.