5 obfitych śniadań z 5 kontynentów
Dla smakoszy, którzy chcą urozmaicić swój dzień, zaczynając go z niezwykłego dania, zebraliśmy kilka opcji śniadań z różnych zakątków naszej planety.
Europa. Irlandzkie skirlie (płatki owsiane z mięsem)
Kuchnia irlandzka jest prosta i sycąca, jest w niej dużo mięsa, ryb, orzechów i owoców leśnych. Mieszkańcy szmaragdowej wyspy pielęgnują swoje tradycje, dotyczy to również kuchni – każdy przepis tutaj przechowuje się kilka wieków. Wesoły irlandzki lud lubi śniadania duże i obfite, a jedno z dań podawanych rano – to skirlie lub płatki owsiane z mięsem.
Potrzebne będą:
- mięso mielone — 500 g;
- płatki owsiane — 200 g;
- masło — 200 g;
- cebula — 3 szt.;
- sól, pieprz, przyprawy — do smaku;
- smażone jajko i szpinak — na życzenie.
Przygotowanie
- Cebulę kroimy i smażymy na maśle.
- Do cebuli dodajemy mięso mielone, sól, pieprz, przyprawy i smażymy do miękkości.
- Płatki owsiane miksujemy w blenderze i dodajemy do mięsa mielonego, smażymy kilka minut (można dodać wody).
Ameryka Południowa. Kolumbijska zupa changua
Słoneczna i upalna ojczyzna Shakiry łączy w swojej kuchni hiszpańskie i lokalne indiańskie tradycje. Tutaj lubią rośliny strączkowe, kukurydzę, warzywa, mięso. Tradycyjne śniadanie Kolumbijczyka — mleczna zupa changua.
Potrzebne będą:
- woda — 500 ml;
- mleko — 500 ml;
- kolendra — do smaku;
- zielona cebula — 5 łodyg;
- ziemniaki — 1 szt.;
- drobno pokrojony czosnek;
- jaja — 4 szt.;
- masło — 1 łyżka;
- sól i pieprz — do smaku;
- kminek.
Do ozdoby:
- miękki ser (pokroić w kostkę);
- kolendra;
- drobno posiekana cebula;
- tosty.
Przygotowanie
- Do garnka wlej wodę, mleko, dodaj masło, sól, ziemniaki, łodygi kolendry, czosnek. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Gdy zupa się zagotuje dodaj do niej jajka tak, aby żółtka zostały całe.
- Przykryj i odczekaj kilka minut, aż jajka się ugotują.
- Rozłóż na każdy talerz pokrojony szczypiorek, kolendrę, pokrojony w kostkę ser. Następnie wyjmij z garnka gotowane jajka i również połóż do miski. Następnie rozlej zupę.
- Podawaj zupę z grzankami.
Ameryka. Meksykański chilaquiles
Meksykanie lubią sycące i jednocześnie bardzo proste jedzenie, dużo warzyw i oczywiście ostrą papryczkę. Tradycyjne danie na śniadanie tutaj — obfity chilaquiles, dzięki któremu Meksykańscy chłopi czuli się pełni energii przez cały ciężki dzień pracy.
Potrzebne będą:
- płatki kukurydziane (lub nachosy) — 13-14 szt.;
- sos — 2 szklanki (można eksperymentować z gatunkami, ale najlepiej brać sos na bazie pomidorów);
- woda — 1/2 szklanki;
- gotowany kurczak — 300 g;
- starty ser cheddar — 2 szklanki;
- pomidor — 1 szt.;
- cebula — 1 szt.;
- śmietana — 2 łyżki (ilość można zmieniać do woli);
- jajko — 1 szt.
Przygotowanie
- Umieścić wodę, sos i posiekany kurczak w głębokim garnku i gotować na wolnym ogniu. Biorąc pod uwagę, że kurczak jest już gotowy, trzeba po prostu poczekać, aż mieszanka dobrze się rozgrzeje.
- Dodać płatki kukurydziane do mieszaniny i wymieszać. Poczekać, aż płatki będą miękkie, ale nie wolno dopuścić, aby w ogóle stały się "płynne". Zdjąć patelnię z ognia.
- Dodać do mieszanki pół szklanki sera.
- Przełożyć wszystko na talerz i umieścić w kuchence mikrofalowej.
- Dodać pomidory i cebulę.
- Posypać pozostałym serem.
- Włożyć do mikrofalówki na 1 minutę, jeśli trzeba to trochę więcej, aż mieszanina nie zostanie pokryta złocistą skórką.
- Wyjąć talerz z mikrofalówki i ostudzić przez 10 minut, następnie dodać śmietanę. Przed podaniem udekorować danie jajkiem.
Meksykańskie śniadanie gotowe. Buenos días, amigos!
Azja. Indyjski domowy jogurt dhahi baray
Podstawą kuchni indyjskiej są warzywa, produkty mleczne i zbożowe. Hindusi w większości są wegetarianami oraz zwolennikami zdrowego odżywiania. Śniadanie Hindusa — lekkie, ale pożywne i bardzo zdrowe. Jednym z wariantów może być domowy jogurt dhahi baray, który najlepiej przygotować dzień wcześniej wieczorem.
Potrzebne będą:
- mleko — 500 ml;
- jogurt — 2 łyżki;
- owoce — do smaku;
- przyprawy — do smaku.
Przygotowanie
- Mleko doprowadzić do wrzenia, stale mieszając, gotować 5 minut.
- Ochłodzić mleko do temperatury 47 stopni Celsjusza (można umieścić rondel z mlekiem w zimnej misce, aby szybciej ostygło).
- Do sterylnego (koniecznie) słoika nakładamy 2 łyżki jogurtu, następnie wylewamy chłodzone mleko i dokładnie mieszamy.
- Zostawiamy jogurt na 5-6 godzin.
- Z rana, przed podaniem, dodajemy do niego pokrojone owoce i dekorujemy gałązką zieleni.
Afryka. Egipski ful, czyli pasta z bobu
Egipska kuchnia — to klasyczny przykład arabskiej kuchni bliskowschodniej. Tutaj lubią słodycze, kasze, rośliny strączkowe, a na śniadanie Egipcjanie wolą danie, które nazywa się "ful". Podawane jest na gorąco oddzielnie lub umieszczane w ciasto. Gotować ful należy z wieczora.
Potrzebne będą:
- fasola — 2 szklanki;
- czerwona soczewica — 2 łyżki;
- pomidor — 1 szt.;
- cebula — 1 szt.;
- marchew — 1 szt.;
- czosnek — 2 ząbki;
- tortilla — 1 szt. (na życzenie).
Przygotowanie
- Wieczorem fasolę przepłukać i zalać wodą na 1 godzinę.
- Umieścić fasolę w garnku, zalać wodą i dodać soczewicę i pszenicę, pomidory całe (niepokrojone), czosnek całymi plasterkami. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
- Zmniejszyć ogień do minimum i gotować fasolę 6 godzin na małym ogniu pod przykryciem.
- Z rana, gdy wszystko będzie gotowe na 2/3, dodać szklankę wrzącej wody, wymieszać i gotować do całkowitej miękkości. Można podawać do stołu.
Niech twoje śniadanie będzie smaczne, obfite i dobre, bez względu na dzień tygodnia!