5 powodów, dla których warto jeść sałatki każdego dnia
Najlepszy sposób na dostarczenie naszemu organizmowi kompozycji witamin i minerałów to gotowanie i spożywanie sałatek. Codziennie!
Nie każda sałatka jest zdrowa
Nie każda sałatka jest synonimem zdrowia. Klasyczna sałatka śledziowa, sałatka jarzynowa z majonezem i inne sałatki, składają się z niezdrowych dodatków, są bardzo pyszne, ale niestety nie można je nazwać zdrowymi. Tego typu sałatki to prawdziwa bomba kaloryczna i cholesterolowa, która niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie i sylwetkę.
Jeśli chcesz zdrowo się odżywiać, należy postawić na sałatki zrobione z sezonowych warzyw i zieleniny, uprawianych w Polsce. Lekarze i dietetycy przekonują, że należy je jeść każdego dnia. I oto dlaczego...
1. Wspomagają mózg
Spożywanie owoców i warzyw spowalnia proces starzenia mózgu i zmniejsza ryzyko zachorowania na demencję.
Szpinak, pieprzyca siewna, rukola, pietruszka, sałata, seler, ogórecznik, szczaw – są to rośliny, które są bogatym źródłem chlorofili (doskonale dostarczają tlen do mózgu), witaminy K (poprawia funkcje poznawcze mózgu), kwasu foliowego (poprawia pamięć, chroni nas przed zmianami neurodegeneracyjnymi mózgu).
Czerwona kapusta (jest bogatym źródłem antyoksydantów i związków polifenolowych, które zmniejszą ryzyko rozwoju choroby Alzheimera) i orzechy (włoskie, nanercz) poprawiają pamięć i wspomagają mózg.
2. Wzmacniają serce i oczyszczają naczynia krwionośne
Zielone warzywa, papryka i pomidory, które często dodajemy do sałatek, są bogatym źródłem antyoksydantów, kwasu foliowego, witaminy A, C i K, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca i układu krążenia. Oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej słonecznikowy zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego wchłaniania witamin, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, tym samym zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy. Czosnek jest jednym z najlepszych oczyszczaczy naczyń krwionośnych.
Owoce morza, ryby także korzystnie wpływają na pracę naszego serca i układu krążenia. Doskonale smakują w połączeniu z różnymi warzywami i zieleniną.
3. Profilaktyka nowotworów
Warzywa, owoce, zielenina są bogatym źródłem antyoksydantów, które chronią przed rakiem. Na pierwszym miejscu plasują się brokuły (zawierają 3 antyoksydanty: sulforafan, indolo-3-karbinol, sinigrin) i pomidory (zawierają likopen – przeciwutleniacz, który m.in. zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów). Czosnek, marchew, truskawki i szpinak zawierają witaminy, które chronią przed rakiem.
4. Wspierają trawienie
Surowe warzywa, owoce, zielenina, a również gotowane rośliny strączkowe są bogatym źródłem błonnika, który wspomaga prawidłowe trawienie. Pomaga zachować prawidłową florę bakteryjną w jelitach, a także szybciej usunąć z nich toksyczne resztki pokarmowe, wspomaga perystaltykę jelit, ogranicza przyswajania tłuszczów w procesie trawienia.
Błonnik nie posiada żadnej wartości energetycznej, jest jednak ważnym składnikiem naszej diety, ponieważ ułatwia wypróżnianie, dlatego nazywa się go "wymiataczem resztek". Ma niski indeks glikemiczny, a poza tym ogranicza wchłanianie cukru. Regularne spożywanie produktów, bogatych w błonnik, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, cukrzycę typu 2, raka jelit, choroby serca i układu krążenia.
5. Korzystnie wpływają na wygląd skóry
Jedzenie ma wpływ na wygląd naszej skóry. Chyba każdy z nas doskonale rozumie, że witaminy i minerały, zawarte w warzywach i owocach poprawiają stan naszej skóry, włosów i paznokci.
Jeszcze jeden powód, dla którego warto jeść sałatki każdego dnia: są niskokaloryczne, więc są najlepsze dla naszej sylwetki. I najważniejszy powód: sałatki są bardzo pyszne!