5 powodów, dla których warto zrezygnować ze spożywania oleju kokosowego

Okolice przytulnych miast portowych, leżących wzdłuż wybrzeża Borneo, Indonezji i Malezji z roku na rok zamieniają się w duże plantacje, na których się uprawia olejowiec gwinejski i otrzymuje się olej palmowy.

Jak wiadomo olej palmowy to stały olej roślinny, otrzymywany z nasion lub miąższu olejowca gwinejskiego. Cieszy się niebywałą popularnością dzięki swojej niskiej cenie oraz długiemu terminowi przydatności do spożycia. Często wchodzi w skład produktów, które widnieją na półkach supermarketów.

Porty, które niegdyś przyciągały wyłącznie piratów i obieżyświatów, dziś oblegane są przez statki wielkich korporacji. Jednak obecnie coraz więcej osób na całym świecie rezygnuje ze spożycia oleju palmowego. Dlaczego? Zaraz się dowiesz.

1. Łamanie praw obywatelskich i niszczenie lokalnych kultur.

olej

Lokalne społeczności, zamieszkujące tereny, na których się uprawia olejowiec gwinejski, są masowo wysiedlane, aby pozyskać jak najwięcej terenów pod uprawę palm oleistych. W większości przypadków nie posiadają żadnych dokumentów, które by chroniły ich przed wysiedleniem.

2. Orangutany na krawędzi wymarcia.

orangutan

Naukowcy biją na alarm, gdyż powierzchnie, które zajmują plantacje palmy olejowej, w ciągu ostatnich 20 lat zwiększyły się o 16000 km2, co wiąże się z wycinaniem naturalnych puszczy. Siedliska orangutanów gwałtownie się kurczą ze względu na zamianę lasów tropikalnych w plantacje palm oleistych. W ciągu ledwie 20 lat populacja orangutanów borneańskich zmniejszyła się aż o połowę. Naukowcy ostrzegają, że za kilka lat orangutany mogą wymrzeć.

3. Niszczenie siedlisk zwierząt.

przyroda

Na wyspie Borneo siedliska zwierząt gwałtownie się kurczą ze względu na zamianę lasów tropikalnych w plantacje palm oleistych. Powierzchnia lasów tropikalnych zaczęła się kurczyć jeszcze w latach 60. XX wieku, kiedy to zagraniczni inwestorzy skłonili władze lokalne do wycinki lasów tropikalnych pod palmę olejową, która była drugą najchętniej uprawianą rośliną po kauczukowym drzewie.

4. Zanieczyszczenie środowiska.

kokosy

Naukowcy z Uniwersytetów Stanforda i Yale alarmują, że tylko w 2010 roku wylesianie na potrzeby plantacji na Borneo przyczyniło się do wyemitowania ponad 140 mln ton dwutlenku węgla. Tyle samo dwutlenku węgla emituje co roku 28 mln samochodów.

5. Olej palmowy szkodliwy dla zdrowia.

praca

Nie od dziś wiadomo, że wyłącznie naturalny, nieutwardzony olej palmowy jest zdrowy. Niestety w przemyśle spożywczym używany jest utwardzony olej palmowy, zawierający szkodliwe dla organizmu tłuszcze trans. Otóż korzyści płynące z produkcji oleju palmowego czerpią jedynie producenci, którzy zgarniają niezłe zyski z jego sprzedaży.

Czy warto płacić tak wysoką cenę, którą jest utrata lasów, gatunków, zanieczyszczenie środowiska za możliwość spożywania taniego, ale bardzo niezdrowego oleju ? Być może warto czytać dokładnie etykiety i zrezygnować z kupowania produktów, zawierających olej palmowy.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty