5 produktów, które warto jeść, karmiąc piersią
Zdrowa dieta pomoże się zregenerować po stresie, jakim była ciąża i poród, a również doda sił i energii w okresie połogu i karmienia piersią. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wyłączne karmienie piersią przez 6 miesięcy i utrzymanie karmienia z jednoczesnym podawaniem żywności uzupełniającej do końca 2. roku życia (lub dłużej). Odpowiednio dobrana dieta dostarczy organizmowi karmiącej matki wszystkie niezbędne witaminy i cenne składniki.
Korzyści, jakie odniesie z karmienia piersią dziecko, są nieocenione. Karmienie piersią buduje system odpornościowy dziecka i więź między matką i dzieckiem.W niniejszym zestawieniu produkty, które powinna włączyć do swojej diety każda karmiąca matka.
1. Łosoś
Łosoś należy do ryb tłustych. Jest bogatym źródłem witamin, cennych substancji, takich jak aminokwasy. W 100 g znajduje się aż 20 g białka. Również warto pamiętać o kwasach omega-3. Kobiety karmiące piersią powinny włączyć do swego jadłospisu ryby z rodziny łososiowatych, ponieważ pozytywnie wpływają na rozwój układu nerwowego dziecka, poprawiają perystaltykę jelit, pomagają kobiecie pokonać stres oraz zmęczenie i schudnąć po porodzie.
2. Szpinak
Jego zielone listki to skarbnica witamin i składników mineralnych, które pobudzają laktację oraz korzystnie działają na czerwone i białe ciałka krwi. Szpinak zawiera witaminę C oraz luteinę. Jest też bogaty w kwas foliowy, a także w witaminę K, witaminy z grupy B oraz w witaminę E. Obfituje też w magnez, potas, żelazo oraz mangan, który pomaga kobietom, które przeszły cesarskie cięcie, szybko powrócić do zdrowia.
Karmiąca matka powinna włączyć do swego jadłospisu jak najwięcej warzyw, ale szpinak jednak znajduje się na pierwszym miejscu, jeśli chodzi o walory odżywcze i korzyści prozdrowotne.
3. Mleko
Każda karmiąca matka powinna włączyć do swojej diety mleko, które pobudza laktację, jest bogatym źródłem witaminy D, B, wapnia, który jak wiadomo jest jednym z najważniejszych budulców kości.
W dodatku mleko zawiera wodę, więc uzupełnia niedobór wody w organizmie karmiącej matki. Wystarczy pić dwie szklanki mleka dziennie.
4. Jaja
Jaja są bogatym źródłem zdrowych tłuszczy, kwasu foliowego, białka, których potrzebuje organizm każdej karmiącej matki. Żółtko jest bogate w witaminę D, która pomaga w prawidłowym wchłanianiu i wykorzystaniu wapnia oraz fosforu, co jest szczególnie istotne w przypadku niemowląt. Na początku dziecku lepiej podawać jaja przepiórcze, ponieważ jaja kurze mogą uczulać. Najlepiej zaczynać od jednego jaja dziennie.
5. Kasza owsiana
Kolejny zdrowy produkt, który należy włączyć do diety karmiącej matki. Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit, pomaga pozbyć się zaparć po porodzie. Kasza owsiana jest bogata w różne witaminy, minerały, węglowodany złożone, co jest szczególnie istotne w przypadku karmiących matek i noworodków.
Kasza owsiana pobudza laktację, dostarcza organizmowi młodej matki żelazo, którego na pewno jej brakuje.
Jeśli jesteś karmiącą matką, to powinnaś dbać o swoje zdrowie i zdrowie swego maleństwa. Zacznij od włączenia produktów z niniejszej listy do swego jadłospisu, gdyż dostarczą twojemu organizmowi wszystkich niezbędnych witamin, minerałów i tłuszczy, pobudzą laktację, pomogą zwalczyć stres, dodając sił i energii, których tak często ci brakuje.