5 produktów, które warto jeść na śniadanie, by przyśpieszyć metabolizm

Przekonanie, że opuszczanie śniadania oraz treningi na czczo, pomogą szybko schudnąć, dziś już należy raczej do kategorii mitów żywieniowych. Jak wynika ze statystyk, osoby, które codziennie jedzą śniadanie rzadko, kiedy miewają problemy ze zbędną wagą w przeciwieństwie do tych, którzy wychodzą z domu bez porannego posiłku.

Śniadanie to zdrowy początek dnia. Organizm każdego z nas po nocnym odpoczynku potrzebuje energii i substancji odżywczych do normalnego funkcjonowania. Lekkostrawne śniadanie jest niezbędnym elementem zdrowego stylu życia.

Jeśli chcesz podkręcić swój metabolizm, nie zapominaj o śniadaniu, które powinno się składać z następujących produktów.

1. Kasza owsiana

kasza

Kasza owsiana to zdrowe, pełne witamin i cennych substancji śniadanie, które można urozmaicić różnorodnymi dodatkami. Owsianka pomaga w utrzymaniu właściwej wagi. W jaki sposób? Owies zawiera beta-glukany. Beta-glukany to część błonnika rozpuszczalnego, która obniża poziom cholesterolu we krwi. Opóźniają rozkład skrobi, a tym samym wchłanianie glukozy. Mają działanie probiotyczne. Nie ulegające trawieniu beta-glukany przyczyniają się do zachowania przez dłuższy czas uczucia sytości oraz chronią błonę śluzową jelita przed podrażnieniami i infekcjami bakteryjnymi.

Na dodatek owies, który ma niski indeks glikemiczny, przeciwdziała cukrzycy typu 2. Błonnik i produkty, które go zawierają, są trudniej trawione w przewodzie pokarmowym, co sprawia, że wchłanianie glukozy do krwi odbywa się wolniej i równomiernie. Zapobiega to nagłemu wysokiemu wyrzutowi insuliny do krwi i umożliwia utrzymanie stabilnego poziomu glukozy we krwi. Jeśli z kolei spożywamy produkty o wysokim indeksie glikemicznym, dochodzi do wysokiego wyrzutu insuliny do krwi, w wyniku czego dochodzi do gromadzenia się tłuszczu i sprawia, że cały czas jesteśmy głodni.

2. Jajka sadzone, jajecznica

jaja

Jajka sadzone to najlepszy pomysł na zdrowe śniadanie. Jajka są bogatym źródłem białka, co z kolei oznacza, że zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, nawet te, które nasz organizm nie wytwarza. Z jajkami dostarczamy organizmowi kwas pantotenowy i tłuszcze nienasycone. Są bogatym źródłem witaminy A, D, E, K, B2 i B12. Jajka sycą na długo, więc po takim śniadaniu na pewno nie będziesz miał ochoty na przekąskę przynajmniej do obiadu.

3. Jogurt grecki

jogurt

Idealne dietetyczne śniadanie, które naładuje cię pozytywną energią na cały dzień. Jogurt grecki cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Jeśli chcesz pozbyć się zbędnych kilogramów i zbudować masę mięśniową, musisz koniecznie włączyć jogurt grecki do swojej diety, gdyż jest niskokaloryczny w przeciwieństwie do majonezu czy śmietany.

Jest bogatym źródłem cennych substancji, takich jak wapń, białko, sód, witamina B 12, węglowodany, probiotyki. Jest dobry na kości ze względu na zawartość wapnia oraz białka. Białko zmniejsza apetyt, a co za tym idzie, wspomaga odchudzanie. Jogurt grecki przyspiesza przemianę materii.

4. Awokado

awokado

Awokado jest bogatym źródłem różnych cennych substancji, w tym też zdrowych tłuszczy, witamin oraz minerałów, jest niskokaloryczne, więc warto włączyć go do swojej diety. Awokado zawiera 7 g błonnika\100 g, więc doskonale podkręca metabolizm.

Błonnik zaliczamy do węglowodanów (w przeciwieństwie do cukru) nietrawionych w przewodzie pokarmowym człowieka. Błonnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu, dzięki czemu zapobiega chorobom układu krążenia, a także obniża stężenia glukozy we krwi, pobudza metabolizm, wspomaga pracę jelit. Odżywia również "dobre" bakterie obecne w jelitach.

Nie zważając na wysoką zawartość tłuszczy, awokado wspomaga odchudzanie. Jest bogatym źródłem błonnika oraz białka. W porównaniu z innymi owocami awokado zawiera najwięcej białka. Błonnik oraz białko dają na długo uczucie sytości. Awokado zawiera tłuszcze jednonienasycone, które przyspieszają przemianę materii oraz spalanie tkanki tłuszczowej.

5. Herbata zielona

herbata

Któż z nas nie lubi sobie się napić gorącej, pysznej herbaty, gdy za oknem pada deszcz czy śnieg. Od wieków istniało przekonanie, że herbata ma wyłącznie właściwości pobudzające. Nic bardziej mylnego. Herbata ma szereg właściwości prozdrowotnych.

Jak wynika z badań naukowych, herbata zawiera polifenole (flawonoidy), które mają działanie antyoksydacyjne. Naukowcy przekonują, że to właśnie herbata zielona jest najlepszym źródłem flawonoidów, więc pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.

Zarówno herbata zielona, jak i czarna pomagają w walce z nadwagą i otyłością. Polifenole w nich zawarte działają w różny sposób, ale końcowy efekt jest taki sam – smukła sylwetka i dobre samopoczucie. Jeśli chcesz schudnąć – regularnie pij herbatę.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty