5 produktów, których należy unikać, jeśli chcesz zachować zdrowie i urodę
Produkty, które się znalazły na niniejszej liście, mają niską wartość odżywczą i zawierają niektóre substancje i związki, które mogą zwiększać ryzyko rozwoju różnych groźnych chorób.
1. Przetworzone mięso
Przetworzone mięso to parówki, pasztety, szynki, mielonki, wędliny. Zawierają tłuszcze nasycone, cholesterol i sód, które zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych. Przetworzone mięso zostało wpisane na listę czynników rakotwórczych.
Najlepiej włączyć do swojej diety chudą wołowinę, drób, owoce morza. Istnieje wiele pysznych, zdrowych przepisów z wołowiną, kurczakiem, indykiem czy małżami. Postaraj się natomiast maksymalnie wyeliminować ze swojej diety szynkę, parówki i kiełbasę.
2. Słodkie napoje gazowane i słodycze
Jeśli chcesz się cieszyć zdrowiem, musisz wyłączyć ze swego jadłospisu produkty, zawierające dużą ilość cukru, takie jak napoje gazowane oraz słodycze. Są bardzo kaloryczne, mają niską wartość odżywczą i nie zawierają żadnych cennych witamin i minerałów.
Na podstawie danych uzyskanych przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne, napoje gazowane i słodycze są jedną z podstawowych przyczyn otyłości, nadwagi, chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia i wysokiego poziomu cholesterolu.
Najlepiej włączyć do swojej diety wodę lub inne napoje niegazowane, suszone owoce i miód.
3. Słone przekąski
Słone przekąski, takie jak chipsy, paluszki, krakersy, chrupki są bardzo niezdrowe. Zawierają nie tylko sód i tłuszcze trans, ale także produkowane najczęściej są ze zboża oczyszczonego. Są bardzo kaloryczne, nie zawierają żadnych witamin i minerałów. Na dodatek zawierają bardzo dużo soli, która negatywnie wpływa na nasze zdrowie.
Jeśli lubisz słone przekąski, to możesz zrobić popcorn i posypać go niedużą ilością sera parmezan. Pyszna i zdrowa przekąska!
4. Oczyszczone zboża
Dietetycy przekonują, że każdy, kto dba o swoje zdrowie i sylwetkę, powinien wyłączyć ze swojej diety zboża oczyszczone, które są uboższe w mikroelementy, witaminy i błonnik.
Ostatnie analizy badań naukowych wykazały, że osoby, u których w diecie występują w dużych ilościach pełne ziarna zbóż, są mniej narażone na choroby serca, cukrzycę typu 2, nadciśnienie i wysoki cholesterol.
5. Makaron błyskawiczny
Zupa błyskawiczna i makaron instant cieszą się ogromną popularnością ze względu na szybkość i łatwość przygotowania. Dietetycy jednak przekonują, że nie warto jeść takiego makaronu i zupek, gdyż mają niską wartość odżywczą, nie zawierają praktycznie żadnych witamin i minerałów. Natomiast zawierają niezdrowy tłuszcz i dużą ilość soli. Miłośnicy makaronu i zupek instant najczęściej cierpią z powodu niedoboru potasu, magnesu, żelaza, kwasu foliowego, witaminy A i C.
Najlepsze rozwiązanie: zupki domowe, rosół z makaronem i warzywami. Jeśli jesteś zabiegany i nie masz czasu na gotowanie domowych gorących posiłków, to lepiej wybierać puszkowane zupy z małą zawartością soli.