5 produktów żywnościowych, które powodują alkoholowy odór

Jeśli czujesz z ust swego chłopaka odór trawionego alkoholu, nie musisz od razu go posądzać o alkoholizm. Być może zjadł jeden z produktów żywnościowych, które powodują alkoholowy odór.

Dziś stanowczo miałeś pechowy dzień i czujesz się tak, jakbyś padł ofiarą jakiegoż żartu. Najpierw mało nie straciłeś prawo jazdy, ponieważ policjant poczuł zapach alkoholu, wydobywający się z twoich ust i poprosił cię o dmuchnięcie w alkomat. Udowodnienie niewinności zajęło ci sporo czasu, więc spóźniłeś się do pracy , za co zostałeś "wezwany na dywanik" do szefa, który powiedział, że cię zwolni, jeśli jeszcze raz przyłapie cię na tym, że pijesz już od samego rana.

Nie panikuj! Na pewno zjadłeś coś, co może powodować zapach z ust, podobny do alkoholu. Nasza jama ustna jest siedliskiem różnych bakterii, w tym też bakterii beztlenowych, które wywołują alkoholowy odór z ust po spożyciu następujących produktów:

1. Kwas chlebowy

kwas

Po wypiciu kwasu chlebowego z twoich ust będzie się wydobywać alkoholowy odór. Chociaż kwas jest klasyfikowany jako napój bezalkoholowy, jednak może zawierać do 2.5% alkoholu. Jednak alkomat, jeśli oczywiście nie wypiłeś kilka litrów tego napoju, nic nie wykaże.

2. Nabiał

mleko

Kefir, śmietana, twaróg, jogurt, zsiadłe mleko również zawierają niedużą ilość alkoholu, więc mogą przysporzyć ci wiele kłopotów.

3. Winogrona

winogrono

Świeże winogrona również mogą powodować brzydki zapach z ust jak po wypiciu alkoholu. Każdy z nas doskonale przecież wie, że z winogron robią wino. Szczególnie warto uważać na granatowe odmiany winogron.

4. Czosnek

czosnek

Policjanci czasami mogą cię posądzić o picie alkoholu, jeśli poczują zapach czosnku, wydobywający się z twoich ust, ponieważ doskonale wiedzą o tym, że niektórzy kierowcy, aby ukryć alkoholowy odór paszczowy, stosują trik z czosnkiem. Jednak to popularne warzywo może wywołać zapach z ust, podobny do zapachu wczorajszej gorzałki.

5. Marynaty i przetwory

przetwory

Tutaj warto wymienić kiszoną kapustę, ogórki, grzyby marynowane i pomidory, które często podaje się do wódki. W dodatku zapach marynat i przetworów jest bardzo podobny do zapachu alkoholu, więc nie ma nic dziwnego w tym, że po ich zjedzeniu możesz być posądzony o to, że w poprzednim dniu piłeś na umór.

Jeśli odór alkoholowy raczej trudno jest ukryć i niełatwo jest go się pozbyć, to zapachu alkoholu, spowodowanego spożywaniem wyżej wymienionych produktów, z łatwością się pozbędziesz. Wystarczy dokładne szczotkowanie zębów, potężna ilość miętowych gum do żucia i płyn do płukania jamy ustnej.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty