5 prostych przepisów placków
Dziś dzielimy się doborem łatwych przepisów: te 5 placków robi się szybko i będą doskonałym poczęstunkiem dla bliskich.
Wiśniowy placek
Składniki:
- 2-3 szklanki mąki;
- 200 g margaryny;
- 1/2 szklanka cukru (można więcej, kto lubi słodszy);
- szczypta soli;
- natarta skórka cytrynowa 1 cytryny;
- 4 jajka;
- 100 g krochmalu;
- szczypta spulchniacza, czy spożywcza soda na koniuszku noża;
- 4 łyżki śmietany;
- 500 g rozmrożonej wiśni bez kostek.
Sposób przygotowania
- Rozcieramy margarynę z cukrem, dodajemy sól, cytrynową skórkę i jajka. Zbijamy mikserem. Dodajemy mąkę, krochmal i spulchniacz, a w końcu – śmietanę.
- Formę dla wypiekania torujemy pergaminowym papierem, czy smarujemy margaryną. Można posypać sucharami – doskonały sposób przeciw przylepianiu się placków do dna formy. Wykładamy ciasto równą warstwą.
- Z góry rozdzielamy wiśnie, wypiekamy przy temperaturze 200 stopni w przybliżeniu 50 minut.
Placek z mięsnym nadzieniem
Sładniki:
Dla ciasta:
- 200 g majonezu;
- 250 g śmietany;
- 3 jajka;
- 4-5 szklanek mąki;
- 1 łyżka spulchniacza (czy połowę łyżki sody);
- Sól.
Dla nadzienia:
- 300 - 400 g mięsa (wołowina, wieprzowina, kura, indyczka – cokolwiek!);
- 3-4 bulwa ziemniaka średniej;
- 1 duża cebula;
- sól według smaku;
- czarny mielony pieprz.
Sposób przygotowania
- Mieszamy majonez, śmietanę, jajka. Dodajemy do tej mieszanki spulchniacz, mąkę, sól, mieszamy ciasto. Odstawiamy go do strony, żeby wszystkie ingredienty "rozeszły" się.
- Tymczasem przygotowujemy nadzienie dla mięsnego placka. Przepuszczamy przez maszynkę do mięsa surowe mięso, drobno kroimy cebulę i ziemniak, wszystko mieszamy, solimy, pieprzymy.
- W naoliwioną olejem formę dla wypiekania wykładamy dolną warstwę ciasta co wałkujemy, z góry – mięsne nadzienie. Nakrywamy nadzienie drugą połową ciasta.
- Wypiekamy w piecyku 60-70 minut przy temperaturze 180 stopni. Jeśli z góry placek zacznie przypalać się, nakryć go folią. A jeśli od spodu – postawić pod deko pojemność, co nie spala się, z wodą.
Twarogowy pożyteczny placek
Składniki:
Dla ciasta:
- 2 szklanki mąki;
- 150 g margaryny;
- 1/3 szklanka cukru;
- 1/2 łyżki sody;
- 1 łyżka stołowa cytrynowego, czy pomarańczowego soku.
Dla nadzienia:
- 250 g sera;
- 1/3 szklanka cukru;
- 2 jajka;
- szczypta waniliny.
Sposób przygotowania:
- Kroimy margarynę, stopniowo podsypujemy mąkę, cukier i sodę, dodajemy cytrynowy sok, wszystko dobrze mieszamy. Wyjdzie ciasto z piaskową "aluzją".
- Wykładamy ciasto do suchej formy i z lekka przygniatamy.
- Ser zbijamy mikserem z jajkami, cukrem i waniliną. Równomiernie wykładamy nadzienie na ciasto.
- Wypiekamy 30-40 minut przy temperaturze 180 stopni.
Szybki twarogowy placek
Składniki:
- 2 jajka;
- 1 szklanka kefiru;
- 1/2 łyżki sody;
- 1 szklanka mąki;
- 1/2 łyżki soli;
- 250 g twardego sera;
- 200 g szynki, czy kiełbasy;
- natka.
Sposób przygotowania
- Zbijamy 2 jajka z solą.
- Dodajemy sodę do kefiru, mieszamy, dajemy postać kilku minut, dodajemy do zbitych jajek.
- Dodajemy mąkę, dobrze mieszamy.
- Nacieramy ser na dużej tarce, drobno kroimy natkę. Parówki, szynkę, czy kiełbasę kroimy kawałkami. Dodajemy wszystko do ciasta i mieszamy.
- Oliwimy deko śmietankowym, posypałyśmy sucharami lub manną. Wykładamy ciasto i akuratnie wyrównujemy go łyżką.
- Wypiekamy 25 minut w piecyku rozgrzanym do 200 stopni.
Bananowy placek
Składniki:
- 100 g margaryny lub masła;
- 2 jajka;
- 1,5 szklanki cukru;
- 2 szklanki mąki;
- 2 łyżki spulchniacza;
- 1 łyżki waniliowego cukru;
- sól na koniuszku noża;
- 2 banany;
- 150 g mleka.
Sposób przygotowania
- Oczyszczamy banany i tłuczemy je widełkami. Trzymamy olej przy pokojowej temperaturze, a kiedy ono zostanie miękkim, zbijamy go z cukrem mikserem. Dodajemy bananową kaszę i mieszamy, żeby masa stała się jednorodną.
- Cukrujemy, dodajemy mleko i szczyptę soli. Mieszamy.
- Po jednym dodajemy jajka, ubijając masę zbijaczem czy mikserem na minimalnej szybkości. Ostatnim ingredientem powinna być mąka, zjednoczona z spulchniaczem. Mieszamy jednorodne ciasto.
- Wylewamy ciasto do naoliwionej olejem formy dla pieczywa. Można zasłać pergaminowym papierem formę. Wypiekamy placek przy temperaturze 180-190 stopni w ciągu 30-40 minut.
źródło:OnaZnaet