5 przepisów na kawę dla tych, którzy chcą coś niezwykłego

Znaleźliśmy i sprawdziliśmy 5 przepisów na kawę dla tych, komu brakuje egzotyki.
Kawa z pieprzem

Potrzebne będą:
- kawa mielona;
- ziarenko zioła angielskiego;
- sól na czubku noża;
- papryka na czubku noża (według uznania);
- woda.
Sposób przygotowania
Wsypać do tygielka 2 łyżeczki kawy, dodać ziarenko zioła angielskiego, trochę papryki i odrobinę soli, zalać zimną wodą i umieścić na ogniu. Ugotować kawę, zostawić w tygielku na 2 minuty, następnie wlać do dużej szklanki i podawać.
Kawa z miętą

Potrzebne będą:
- kawa mielona;
- 2 listki świeżej mięty;
- 1 różdżka wanilii;
- woda;
- cukier do smaku.
Sposób przygotowania
Wsypać do tygielka kawę według uznania, położyć do niej różdżkę wanilii (jeśli ktoś woli słodką kawę, to od razu należy dodać i cukier) i gotować na wolnym ogniu aż do momentu, gdy kawa zacznie się lekko pienić. Odłożyć na 2 minuty z ognia, aby „kawowa czapka” opadła i postawić na ogień znowu. Gotować do gotowości.
Liście mięty umyć i podrzeć na małe kawałki, umieścić w filiżance. Kawę przecedzić przez filtr do kawy i wlać do niej, dobrze wymieszać, pozostawić na kilka minut, aby mięta oddała napojowi swój zapach, i pić.
Pikantne dyniowe caffe latte

Potrzebne będą:
- kawa mielona;
- 300 g dyni;
- 60 ml mleka;
- 120 ml tłustej śmietanki;
- cynamon, gałka muszkatołowa, goździki i imbir — według uznania;
- cukier do smaku;
- woda.
Sposób przygotowania
Najpierw należy zrobić syrop z dyni. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wyciąć z dyni skórkę, miąższ pokroić na małe kawałki, ułożyć na blasze w jednej warstwie i wstawić do piekarnika na 15 minut. Następnie zmielić dynię za pomocą blendera.
Do powstałego dyniowego puree dodać 200 ml wody, cynamon, goździki i inne przyprawy do smaku (można wszystkie na raz) i umieścić mieszaninę na ogniu na 15 minut. Podczas gotowania stale mieszać. Będzie gęsty, lepki syrop.
Ugotować kawę, przecedzić i wlać do dużego kubka. Dodać do niego syrop z dyni i połowę mleka. Śmietankę ubić na gęstą pianę i wlać do filiżanki. Ciesz się najlepszym napojem listopada.
Kawa z miodem i czosnkiem

Potrzebne będą:
- kawa mielona;
- 3 łyżki miodu;
- duży ząbek czosnku;
- woda.
Sposób przygotowania
W tygielku umieścić miód i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Czosnek zetrzeć na tarce (można drobno pokroić), dodać do miodu, wymieszać i jeszcze raz zagotować. Dodać kawę do smaku i zagotować mieszaninę jeszcze raz. Teraz zalać mieszaninę zimną wodą, dobrze wymieszać i gotować kawę do gotowości.
Ważne jest, aby zrobić to szybko: dodać czosnek, jak tylko zagotował się miód, wsypać kawę od razu, jak mieszanina zawrze jeszcze raz, wtedy wszystkie niezgodne składniki staną się jednością.
Kawa z kardamonem

Potrzebne będą:
- kawa mielona;
- szczypta kardamonu;
- szczypta pikantnej mieszanki pieprzów;
- szczypta mielonego cynamonu;
- cukier waniliowy na czubku noża;
- woda.
Sposób przygotowania
To proste: wymieszać w tygielku kawę i przyprawy, zalać wodą i gotować do gotowości.