5 przepisów na quesadillę – pyszną i pożyteczną przekąskę
Quesadilla — to jedno z pysznych dań kuchni meksykańskiej. Jeśli wyjaśnić w prosty sposób, jest to składana na pół tortilla z nadzieniem z sera.
Jako prawdziwi smakosze, którzy lubią poeksperymentować w kuchni, postanowiliśmy przygotować ją, a następnie opowiedzieć, jakie nadzienia można dodać do quesadilli. I udało się, nawet bardzo! A najbardziej, naszym zdaniem, pysznymi przepisami z przyjemnością teraz się podzielimy.
Quesadilla z pieczarkami i serem
Będziesz potrzebować (na 8 porcji):
- tortilla – 8 placków;
- oliwa z oliwek – 1 łyżka;
- drobno pokrojony pomidor – 2 szt.;
- pokrojone pieczarki – 300 g;
- czosnek (posiekany) – 1- 2 ząbki;
- starty ser gouda, emmentaler lub cheddar – 250 g;
- posiekany szczypiorek – 4 szt.;
- sól, pieprz.
Przygotowanie
- W rozgrzany na patelni olej wysypać czosnek i grzyby, gotować 3-5 minut.
- Dodać pomidory, sól, pieprz i gotować jeszcze 2-3 minuty.
- Przełożyć na talerz i lekko ostudzić.
- Następnie na połowę każdego placka ułożyć część farszu z grzybów, ser, posypać szczypiorkiem i przykryć drugą połową placka.
- Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmażyć quesadillę z dwóch stron (1-2 minuty), aż do momentu roztopienia sera.
Quesadilla z kurczakiem i ananasem
Będziesz potrzebować (na 3 porcje):
- tortilla – 3 placki;
- filet z kurczaka – 2 szt.;
- starty ser – 150 g;
- plastry ananasów z puszki – 7- 8 szt.;
- olej roślinny;
- sól i pieprz.
Przygotowanie
- Filet z kurczaka umyć, doprawić solą i pieprzem i smażyć na rozgrzanym oleju roślinnym. Po tym jak filet ostygnie, pokroić go na małe kawałki.
- Na jedną połowę placka ułożyć starty ser, kurczak, ananasy i jeszcze raz starty ser. Przykryć farsz drugą połową placka.
- Smażyć quesadillę z dwóch stron na rozgrzanym na patelni oleju w ciągu 1-2 minut.
Quesadilla po grecku
Będziesz potrzebować (na 4 porcje):
- placki tortilli – 2 szt.;
- oliwa z oliwek – 30 ml;
- świeży szpinak – 15 liści;
- czerwona cebula – 1 szt.;
- oliwki bez pestek – 1 szklanka;
- ser mozzarella – 1,5 szklanki;
- ser feta – 2/3 szklanki;
- pomidory koktajlowe – 16 szt.;
- czerwone papryki – 2 szt.
Przygotowanie
- Posiekać oliwki, cebulę, szpinak. Pomidory koktajlowe przeciąć na pół. Paprykę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oliwie z oliwek. Sery pokroić na kawałki.
- Na połowę placka tortilli wyłożyć farsz: szpinak, cebulę, smażoną paprykę, pomidory, oliwki i sery. Przykryć farsz drugą połową tortilli.
- Delikatnie wyłożyć quesadillę na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron, aż będzie lekko złocista, a ser się rozpuści.
Quesadilla z warzywami
Będziesz potrzebować (na 2 porcje):
- tortilla – 2 placki;
- cukinia – 1 szt.;
- czerwona papryka – 1/2 szt.;
- żółta papryka – 1/2 szt.;
- cebula – 1/2 szt.;
- pomidor – 1 szt.;
- starty ser;
- oliwa z oliwek – 1 łyżka;
- sól i czarny pieprz (do smaku).
Przygotowanie
- Wszystkie warzywa (na farsz) pokroić na kawałki i podsmażyć na oleju roślinnym, doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Rozłożyć farsz na połowie placka, posypać tartym serem, przykryć drugą połową i smażyć quesadillę z dwóch stron.
Quesadilla serowa z ziołami i pomidorami
Będziesz potrzebować (na 6 porcji):
- tortilla – 6 placków;
- starty ser parmezan – 240 g;
- dowolne zioła (rukola, pietruszka);
- oliwa z oliwek;
- mały pomidor – 1 szt.;
- por – 3 szt.
Przygotowanie
- Dobrze umyć i wysuszyć zioła. Pokroić pomidory na małe kawałki, oczyścić i pokroić w plasterki cebulkę.
- Połowę każdej tortilli posypać serem, równomiernie rozłożyć go, dodać pomidory, cebulę i zioła. Nakryć farsz drugą połową tortilli i ułożyć ją na blasze (nie smarować masłem!).
- Piec przez 5 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, aż ser się rozpuści.
- Pokroić quesadillę na trójkąty, począwszy od środka ciasta.
źródło:Flavorous