5 przepisów na słodycze z marchewki
Marchew jest tym jedynym składnikiem, który prawie zawsze jest w każdym domu. Zimą i latem to pomarańczowe warzywo w przyzwoitej ilości można znaleźć w każdej kuchni. Marchewkę lubią wszyscy — dzieci i dorośli, ci, którzy są na diecie, i żyjący bez ograniczeń.
Przy tym niewiele osób wie, że oprócz sałatki z marchewki i ciasta marchewkowego, z tego warzywa można przygotować wiele smacznych deserów, które na pewno spodobają się miłośnikom słodyczy.
Znaleźliśmy 5 ciekawych, prostych i co najważniejsze, bardzo smacznych deserów, których podstawowym składnikiem jest właśnie marchew. Spróbuj, i może staną się one twoimi specjałami.
Ciasteczka "Korzenna marchewka"
Składniki:
- marchewka – 4-5 kawałków;
- masło – 200g;
- mąka – 100g;
- cukier – 3 łyżki;
- proszek do pieczenia;
- cynamon;
- wanilina;
- orzechy.
Sposób przygotowania
- Gotowaną marchew trzemy na tarce i wykładamy do miski. Dodajemy do niej cukier, mąkę, rozmiękczone masło, mielone orzechy, cynamon i wanilię. Do masy dodajemy proszek do pieczenia. Powstałe ciasto należy dobrze wymieszać, przykryć folią spożywczą i następnie wstawić do lodówki na pół godziny.
- Blachę smarujemy olejem lub wyścielamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto łyżką wykładamy małymi porcjami na blachę. Ciasteczka mogą być dowolne, w wybranym przez ciebie kształcie.
- Umieszczamy blachę na 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Gdy ciasteczka lekko ostygną, ozdabiamy kolorową posypką lub czekoladą.
Suflet twarogowo-marchewkowy
Składniki:
- świeża marchewka – ½ szt.;
- twaróg – 200 g;
- jajka – 3 szt.;
- cukier – 0,5 szklanki;
- olej – 30g;
- wanilina.
Sposób przygotowania
- Marchew gotujemy do miękkości. Trzemy na tarce i lekko smażymy na oleju. W mieszankę z marchewki dodajemy twaróg i wszystko przecieramy przez sito.
- Dodajemy w masę cukier wanilinowy i żółtka. Białka dobrze ubijamy i też dodajemy do mieszanki. Wykładamy suflet do formy posmarowanej olejem i pieczemy 15-20 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.
Muffiny z orzechów laskowych
Składniki:
- mąka – 100 g;
- sok pomarańczowy – 100ml;
- obrana marchewka – 80 g;
- cukier – 60g;
- podsmażone orzechy laskowe – 50 g;
- olej roślinny – 4 łyżki;
- sok z cytryny – 1 łyżeczka;
- proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki;
- wanilina;
- szczypta soli;
- cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania
- Cukier dodajemy w sok pomarańczowy, rozpuszczamy go i dodajemy wanilię, sok z cytryny. Tam dodajemy startą marchew, olej roślinny i dobrze mieszamy. Dodajemy do mieszanki mielone orzechy, znów mieszamy. Wsypujemy zmieszaną z solą i proszkiem do pieczenia mąkę, dobrze mieszamy.
- Masę wykładamy do foremek do muffinek. Pieczemy 25-30 minut w rozgrzanym do 180-200 stopni piekarniku. Dekorujemy według własnego gustu kolorową posypką, glazurą lub w jakikolwiek inny sposób.
Lody marchewkowe
Składniki:
- marchewka – 1 kg;
- pomarańcze – 2 szt.;
- cytryna – 1 szt.;
- cukier – 8 łyżek;
- śmietana 33% – 0,5 ml.
Sposób przygotowania
- Wyciskamy sok z marchwi i owoców cytrusowych, przepuszczamy przez sito. Dodajemy do soku cukier i całkowicie go rozpuszczamy. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywną konsystencję. Kontynuując ubijanie śmietany, wlewamy cienkim strumieniem sok. Sok i śmietanę należy dobrze wymieszać.
- Przykrywamy lody folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Ubijamy lody na gładką masę i ponownie wstawiamy do lodówki na godzinę. Powtarzamy jeszcze co najmniej 2 razy.
Rafaello marchewkowe
Składniki:
- marchewka – 500 g;
- cukier – 300 g;
- wiórki kokosowe – 300 g;
- kilka kropli soku z cytryny.
Sposób przygotowania
- Surową marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Dodajemy cukier, sok z cytryny i mieszamy. Podgrzewamy patelnię i dusimy masę marchewkową do odparowania płynu na małym ogniu. Dodajemy część wiórków kokosowych i mieszamy.
- Ochładzamy masę marchewkową i formujemy z niej kulki niewielkich rozmiarów. Każdą kulkę obtaczamy w wiórkach kokosowych. Umieszczamy w lodówce co najmniej na 2 godziny.