5 przysmaków kuchni chińskiej, których warto spróbować
Europejczycy, którzy zazwyczaj otwarci są na nowe smaki, raczej mają problem z jedzeniem takich dziwnych smakołyków. W niniejszym zestawieniu 5 niezwykłych przysmaków kuchni chińskiej, których smak na pewno zachwyci każdego.
1. Białe i czarne grzyby drzewne
Chińczycy nie wyjmują grzybów z ziemi, jak to robią Polacy, lecz wolą grzyby drzewne. Grzyby drzewne mają łagodny smak, dlatego dobrze smakują z ostrymi przyprawami. Jeśli chodzi o Chińczyków, to jedzą sałatkę przyrządzoną z grzybów drzewnych z dodawaniem ostrej marchewki i ogórków. Grzyby, rosnące na próchniejących kłodach drzew, mają charakterystyczny szaro-czarny kolor i bardzo są podobne do wodorostów. Do sałatki dodają sos z lekką kwaśno-słodką nutką, zrobiony z octu ryżowego i cukru.
2. Świńskie uszy
Skrupulatni Chińczycy jedzą całą świnię: od ryja po ogon, nie pomijając uszu. Uważają, że wszystko da się zjeść, najważniejsze, smacznie to przygotować. Świńskie uszy gotują, po czym dodają do sałatki z marchewką, ogórkiem i ostrą papryką. Potrawa na pewno spodoba się miłośnikom ostrego jedzenia.
3. Banany w chrupiącej panierce
Wyglądana to, że chińscy kucharze używają panierki do smażenia nie tylko ryb, mięsa i warzyw, ale nawet bananów. Banany w połączeniu z chrupiącą panierką są naprawdę pyszne. Panierka nie powinna być słodka. Banan w środku chrupiącego ciasta smakuje tak, jakby został przygotowany na parze. Jest delikatny w smaku. Deser jest bardzo kaloryczny, ale smak na pewno cię zachwyci.
4. Skórka z kaczki po pekińsku
Na pewno każdy turysta, który odwiedził Chiny, spróbował tego przysmaku. Oczywiście nie chodzi o samą skórkę z kaczki, lecz skórkę w połączeniu z nadzwyczaj pysznym i delikatnym mięsem. Jednak większość turystów lubi właśnie skórkę, która jest bardzo chrupiąca, dzięki niezwykłemu sposobowi, w jaki jest przyrządzana kaczka. Sekret pysznej, chrupiącej skórki i delikatnego mięsa tkwi w specjalnej marynacie, do której wkłada się kaczkę, której skórka po wyjęciu jest przesiąknięta sosem i przybiera czerwony kolor.
Kiedyś kaczkę zalewało się marynatą i odstawiało się na dwie doby. Następnie kaczkę piekło się w gorącym piecu lub na otwartym ogniu, umieszczając kaczkę na haku. Dzięki takiemu sposobowi przyrządzania mięso jest delikatne, a skórka chrupiąca, przesiąknięta zapachem i smakiem marynaty.
5. Larwy jedwabnika
Mieszkańcy krajów azjatyckich bardzo lubią potrawy sporządzone z jadalnych owadów. Popularny chiński przysmak – larwy jedwabnika. Hodowany głównie w Chinach ze względu na cenne, jedwabne nici oprzędu, z których powstają wyrafinowane jedwabne sukienki i szaliki.
Żywych larw jedwabnika importować nie wolno. Do Polski trafiają w formie mrożonej. Są rozmrażane, duszone w przyprawach, limonce i sosie rybnym, a następnie smażone z czosnkiem i z chilli. Skorupa jedwabnika smakuje jak pestki słonecznika, natomiast sama larwa smakuje jak słodki pudding. To taka kasza manna o smaku pestek słonecznika.
Gotowane larwy smakują jak trawa. Jeśli chodzi o larwy w panierce, to nie da się ocenić smaku samego jedwabnika. Natomiast smażone larwy to najlepsza opcja, która daje możliwość poznać niezwykły smak tego przysmaku.