5 sekretów idealnego grzanego wina

Chętnie podzielimy się sekretami gotowania najbardziej zimowego napoju i kilkoma pysznymi przepisami.
Poprawnie dodajemy przyprawy
Podczas przyrządzania grzanego wina nie spiesz się z dodawaniem przypraw w mielonej postaci. Składniki muszą oddać winu swój zapach i ledwie uchwytny smak, a nie przeszkadzać delektować się napojem, cały czas skrzypiąc w zębach.
Wino i owoce oddzielnie
Napój będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli ogrzewać wino w jednym garnku, a owoce i przyprawy, zalane niewielką ilością soku lub wody, w drugim. Pod koniec gotowania można dodać do już grzanego wina przecedzony owocowo-korzenny syrop, albo wyłożyć owoce i przyprawy i nie filtrując, dać trochę czasu do zaparzenia, a następnie odcedzić. Jeszcze jeden sekret: jeśli dodajesz owoce cytrusowe ze skórką, długo zaparzać napoju nie trzeba — może stać się gorzki.

Podgrzewamy wino
Nie warto doprowadzać wina do wrzenia — alkohol wyparuje, a napój będzie podobny do kompotu. Najlepiej grzane wino podgrzać na małym ogniu do momentu pojawienia się lekkiego zamglenia na powierzchni, po czym można przystąpić do kolejnego etapu filtracji. I jeszcze jeden ważny szczegół — wino najlepiej brać wytrawne.
Przecedzamy
Nie zapomnij odfiltrować grzane wino. Po pierwsze, tak wino będzie bardziej przejrzyste, a po drugie poszczególne składniki, które co rusz będą trafiały do ust, będą przeszkadzać w delektowaniu się smakiem. Ponadto pozostając w kieliszku, wszystkie owoce i przyprawy nadal będą oddawać winu swój smak i jest duże prawdopodobieństwo, że napój zostanie w końcu zbyt skoncentrowany i niesmaczny.
Podajemy
Podawanie grzanego wina odgrywa niemniej ważną rolę niż proces jego przygotowania. Zwykły kieliszek nie nadaje się do grzanego wina. Jeżeli specjalnych kieliszków do grzanego wina nie ma, to lepiej używać zwykłych wysokich garnuszków. To stwarza wyjątkową, komfortową atmosferę.
Wśród wielu odmian tego zimowego napoju wybraliśmy 3 łatwe i dostępne przepisy. Oczywiście można trochę zmienić je według swojego uznania, lub stworzyć swój własny, unikalny i niemniej smaczny.
Wino grzane pomarańczowe

Będziemy potrzebować:
- 1 butelka czerwonego wytrawnego wina;
- 0,5 l soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego);
- 1 pomarańcza;
- 2 laski cynamonu;
- 120 g brązowego cukru.
Przyrządzanie
- Wymieszać w garnku sok pomarańczowy z winem, dodać cukier i cynamon, który można przełamać na 2 części.
- Następnie odciąć skórkę z pomarańczy i pokroić ją w paski, a samą pomarańczę podzielić na cząstki.
- I skórkę, i pomarańczę też umieścić w garnku i rozgrzewać napój na małym ogniu 10-15 minut, po czym odcedzić i przelać do odpowiednich garnuszków.
Grzane wino jabłkowe

Będziemy potrzebować:
- 1 butelka czerwonego wytrawnego wina;
- 0,5 l mętnego, nieklarownego soku jabłkowego;
- 1 laska cynamonu;
- 2 gwiazdki anyżu;
- 3 zielone jabłka;
- 50 g żurawiny;
- 0,5 szklanki cukru.
Przyrządzanie
- Podgrzać wino w jednym garnku, a sok jabłkowy z podrobionymi na 2-3 części różdżkami cynamonu, anyżem, cukrem, likierem, żurawiną i posiekanym w cienkie plasterki jabłkiem — w drugim.
- Gdy wino będzie wystarczająco gorące, dodać do niego składniki z drugiego garnka i odstawić na 5 minut, po czym przecedzić napój i podawać go.
Grzane białe wino

Będziemy potrzebować:
- 1 butelka białego wytrawnego wina;
- 1 laska cynamonu;
- 3 pączki goździków;
- połówka cytryny;
- 1 łyżka jasnego rumu;
- miód do smaku.
Przyrządzanie
- Dokładnie rozgrzać białe wino w garnku, dodając wszystkie podane składniki. Cytrynę trzeba po prostu wcześniej pokroić w cienkie plasterki.
- Przecedzić napój i cieszyć się niezwykłym smakiem, rozlawszy go do szklanek z grubego szkła.