5 sposobów przygotować bardzo smaczne kakao

W zimie wszyscy chcemy ciepła i czegoś słodkiego, przytulnego. Kakao – to idealny wariant. Tym więcej, że ten napój łatwo i szybko przygotowywać, a przyjemne przeprowadzenie czasu jest zabezpieczone.

Publikujemy dla Państwa trochę bardzo smacznych i prostych przepisów.

Kakao z czekoladą i mlekiem skondensowanym

5 sposobów przygotować bardzo smaczne kakao 1

Składniki:

  • 500 ml mleka;
  • 2 łyżki kakao-proszku;
  • 20 g ciemnej czekolady;
  • mleko skondensowane;
  • czekoladowa wiórka, czy cynamon – dla ozdoby.

Przygotowanie:

  1. Postawić na ogień mleko.
  2. W podgrzane mleko dodać kakao, cynamon i czekoladę.
  3. Mieszać ubijaczem, żeby nie było grudek.
  4. Dodać mleko skondensowane i mieszać.
  5. Zdjąć z ognia i rozlać po kubkach.
  6. Ubrać cynamonem, czy tartą czekoladą.

Kakao z malinowym syropem

5 sposobów przygotować bardzo smaczne kakao 2

Składniki:

  • 2 łyżki kakao;
  • 1 łyżka cukru;
  • wanilia;
  • 250 ml mleka;
  • 50 ml malinowego syropu.

Przygotowanie:

  1. Zmieszać kakao z cukrem i wanilią.
  2. Dodać mleko, udowodnić do wrzenia i zdjąć z ognia.
  3. Dodać malinowy syrop.
  4. Rozlać kakao po kubkach i pić gorącym.

Kakao ze śmietanką

5 sposobów przygotować bardzo smaczne kakao 3

Składniki:

  • 4 łyżki kakao;
  • 2 łyżki cukru;
  • 2 łyżki waniliowego cukru;
  • 500 ml mleka;
  • bita śmietana.

Przygotowanie:

  1. Zmieszać kakao z cukrem i waniliowym cukrem.
  2. Postawić mleko na ogień i udowodnić do wrzenia.
  3. Gotowane mleko dodać do kakao.
  4. Rozlać kakao do kubków i dodać bitą śmietanę.

Pomarańczowe kakao

5 sposobów przygotować bardzo smaczne kakao 4

Składniki:

  • 3 łyżki pomarańczowego likieru;
  • 4 szklanki mleka;
  • 70 ml wody;
  • 2 łyżki kakao;
  • szczypta soli;
  • 5 łyżek cukru.

Przygotowanie:

  1. Zmieszać kakao, cukier, sól i zalać wodą.
  2. Udowodnić do wrzenia i gotować w ciągu 2 minut.
  3. Dodać mleko, mieszać i zdjąć z ognia.
  4. Dodać likier i mieszać.
  5. Rozlać po filiżankach.

Smaczne kakao z bananem

5 sposobów przygotować bardzo smaczne kakao 5

Składniki:

  • 1 banan;
  • 200 ml mleka;
  • 50 g lodów;
  • 2 łyżki kakao-proszku;
  • 1 łyżka cukru.

Przygotowanie:

  1. Postawić na ogień 100 ml mleka. Dodać kakao i cukier. Gotować do wrzenia, zdjąć z ognia.
  2. Zbić resztę 100 ml mleka i zmieszać z bananem. Rozlać po kubkach.
  3. W kubki dodać lody i zalać gorącym kakao.
źródło:Kaffein
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty