5 sposobów przygotować bardzo smaczne kakao
W zimie wszyscy chcemy ciepła i czegoś słodkiego, przytulnego. Kakao – to idealny wariant. Tym więcej, że ten napój łatwo i szybko przygotowywać, a przyjemne przeprowadzenie czasu jest zabezpieczone.
Publikujemy dla Państwa trochę bardzo smacznych i prostych przepisów.
Kakao z czekoladą i mlekiem skondensowanym
Składniki:
- 500 ml mleka;
- 2 łyżki kakao-proszku;
- 20 g ciemnej czekolady;
- mleko skondensowane;
- czekoladowa wiórka, czy cynamon – dla ozdoby.
Przygotowanie:
- Postawić na ogień mleko.
- W podgrzane mleko dodać kakao, cynamon i czekoladę.
- Mieszać ubijaczem, żeby nie było grudek.
- Dodać mleko skondensowane i mieszać.
- Zdjąć z ognia i rozlać po kubkach.
- Ubrać cynamonem, czy tartą czekoladą.
Kakao z malinowym syropem
Składniki:
- 2 łyżki kakao;
- 1 łyżka cukru;
- wanilia;
- 250 ml mleka;
- 50 ml malinowego syropu.
Przygotowanie:
- Zmieszać kakao z cukrem i wanilią.
- Dodać mleko, udowodnić do wrzenia i zdjąć z ognia.
- Dodać malinowy syrop.
- Rozlać kakao po kubkach i pić gorącym.
Kakao ze śmietanką
Składniki:
- 4 łyżki kakao;
- 2 łyżki cukru;
- 2 łyżki waniliowego cukru;
- 500 ml mleka;
- bita śmietana.
Przygotowanie:
- Zmieszać kakao z cukrem i waniliowym cukrem.
- Postawić mleko na ogień i udowodnić do wrzenia.
- Gotowane mleko dodać do kakao.
- Rozlać kakao do kubków i dodać bitą śmietanę.
Pomarańczowe kakao
Składniki:
- 3 łyżki pomarańczowego likieru;
- 4 szklanki mleka;
- 70 ml wody;
- 2 łyżki kakao;
- szczypta soli;
- 5 łyżek cukru.
Przygotowanie:
- Zmieszać kakao, cukier, sól i zalać wodą.
- Udowodnić do wrzenia i gotować w ciągu 2 minut.
- Dodać mleko, mieszać i zdjąć z ognia.
- Dodać likier i mieszać.
- Rozlać po filiżankach.
Smaczne kakao z bananem
Składniki:
- 1 banan;
- 200 ml mleka;
- 50 g lodów;
- 2 łyżki kakao-proszku;
- 1 łyżka cukru.
Przygotowanie:
- Postawić na ogień 100 ml mleka. Dodać kakao i cukier. Gotować do wrzenia, zdjąć z ognia.
- Zbić resztę 100 ml mleka i zmieszać z bananem. Rozlać po kubkach.
- W kubki dodać lody i zalać gorącym kakao.
źródło:Kaffein