5 szkodliwych produktów i nawyków, które Cię powoli zabijają

Każdy z nas doskonale zna korzyści, płynące ze zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. Doskonale wiemy jakie produkty najlepiej włączyć do swojej diety, a ze spożywania których lepiej zrezygnować. Wiedziałeś o tym, że każdego dnia jesz produkty, które cię powoli zabijają?

W niniejszym zestawieniu produkty, które są szkodliwe dla zdrowia. Jeśli chcesz cieszyć się wyśmienitym zdrowiem i samopoczuciem, wyeliminuj ich ze swojej diety albo przynajmniej ogranicz ilość spożywania.

1. Cukier

cukier

Dlaczego jest tak niebezpieczny? Przecież słodycze i czekolada poprawiają humor, pobudzają nasz mózg. Całkowita prawda, ale również musisz wiedzieć o tym, że cukier sprzyja rozwojowi szkodliwych grzybów w organizmie, głównie drożdżaków z rodziny Candida albicans. Osoby zmagające się z nadwagą najczęściej padają ofiarą inwazji drożdżaków, które mogą powodować nowotwory.

Amerykańscy naukowcy przeprowadzili eksperyment na dwóch szczurach. Jeden szczur był zdrowy, inny natomiast cierpiał na kandydozę. Umieszczono je w labiryncie, w końcu którego leżały słodycze. Chory szczur w kilka minut pokonał labirynt i znalazł słodycze. Zdrowy gryzoń natomiast nie znalazł wyjścia z labiryntu. Na podstawie przeprowadzonego eksperymentu naukowcy doszli do wniosku, że kandydoza wpływa na procesy, związane z preferencjami smakowymi.

2. Biały chleb

chleb

Jakie niebezpieczeństwo czyha na nas w białym chlebie? Pieczywo było i jest wytwarzane w dokładnie ten sam sposób, przy wykorzystaniu mąki pełnoziarnistej i drożdży. W XX wieku oprócz białej mąki zaczęto dodawać do pieczywa wiele różnych środków chemicznych, cukrów, tłuszczy i innych polepszaczy. W czasie okupacji stosowano jak najwięcej drożdży, dzięki którym chleb był większy, co ratowało ludzi przed głodem.

Dziś w sklepach i supermarketach można kupić różne pieczywo, jednak sposób wytwarzania pieczywa pozostaje niezmienny. Drożdże, trafiając do organizmu, powodują rozmnażanie się szkodliwych grzybów, które mogą powodować nowotwory łagodne i złośliwe.

3. Alkohol

alkochol

Alkohol etylowy jest składnikiem napojów alkoholowych, których najlepiej nie pić, zwłaszcza kobietom. Producenci alkoholu dodają do napojów alkoholowych składniki, które mogą powodować uzależnienie. Osoba pijąca potrzebuje coraz większych dawek alkoholu, by utrzymać pozornie dobre samopoczucie.

Słowianie mogli raz w roku wypić jeden kufel piwa, aby zregenerować siły i energię. Współczesny człowiek, spożywając napoje alkoholowe, nie może zaspokoić swoje potrzeby, ponieważ zawierają one chemiczne polepszacze, które jedynie nasilają głód alkoholowy. Coraz częściej sięgamy po alkohol, co w końcu doprowadza do alkoholizmu.

4. Palenie papierosów

palenie

Dym papierosowy wywiera szkodliwy wpływ na prawie wszystkie organy: zaburza pracę układu nerwowego i mózgu, powoduje raka płuc. Większość palaczy uważa, że papierosy łagodzą stres. Nic bardziej mylnego. Nikotyna pobudza, a nie uspokaja, dodatkowo szkodzi naszemu zdrowiu. Palenie papierosów uzależnia podobnie jak twarde narkotyki.

5. Oleje rafinowane

olej

Oleje rafinowane pozyskuje się za pomocą technik, które wykorzystują wysokie temperatury, więc rzadko zachowują swoje cenne składniki odżywcze. Olej rafinowany zawiera substancje, które powodują odkładanie się złogów we krwi, zanieczyszczają naczynia krwionośne, co może w starości powodować nadciśnienie. Najlepiej kupować olej nierafinowany, tłoczony na zimno.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty