5 właściwości zdrowotnych żurawiny

Każdy z nas zapewne wie, jak wyglądają owoce żurawiny. Owoce żurawiny od dawna były wykorzystywane w medycynie ludowej. Właściwości odżywcze i zdrowotne tej rośliny docenił już Paracelsus.

Owoce żurawiny były wykorzystywane w medycynie ludowej przy problemach żołądkowo-jelitowych, zapaleniach śluzówki jamy ustnej oraz zapaleniu dróg moczowych. W swoim składzie zawiera cenne dla organizmu człowieka składniki, takie jak witamina A, C oraz E, a także sole mineralne, takie jak potas, sód czy selen. Ponadto, zawiera także luteinę, betakaroten oraz polifenole, w tym flawonoidy.

Regularne spożywanie żurawiny zapobiega infekcjom i zakażeniom. Profilaktyczne spożywanie produktów z żurawiny może zapobiegać również nawrotom stanów zapalnych. W niniejszym zestawieniu 5 powodów, dla których warto spożywać owoce żurawiny i sok z żurawiny.

1. Żurawina wykazuje działanie przeciwzapalne i jest bogatym źródłem antyoksydantów.

Żurawina

Żurawina jest niezwykle potężnym antyoksydantem. Owoce żurawiny pod względem właściwości prozdrowotnych nie ustępuje borówce czarnej, często nazywanej królową antyoksydantów.

Na podstawie przeprowadzonych badań naukowcy doszli do wniosku, że osoby, regularnie spożywające owoce żurawiny, mają o wiele niższy poziom CPR (białko C-reaktywne) w porównaniu do tych, którzy nie włączają do swojej diety żurawinę. Białko C-reaktywne to glikoproteina należąca do grupy białek ostrej fazy. Oznacza to, że jego stężenie wzrasta w stanach zapalnych.

2. Żurawina poprawia krążenie.

Żurawina przepis

Żurawina hamuje stany zapalne w żyłach i poprawia elastyczność ich ścian, dzięki czemu poprawia się krążenie, funkcje kognitywne mózgu i obniża się ciśnienie krwi.

3. Chroni przed groźnymi chorobami.

Żurawina mrożona

Badania jednoznacznie wskazują, że regularne spożywanie żurawiny pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi oraz triglicerydów, zapobiega rozwojowi chorób serca oraz układu krążenia, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Bogactwo antyoksydantów, zawartych w żurawinie, może być także wykorzystane do profilaktyki i walki z chorobami nowotworowymi. Ekstrakty z żurawiny mogą być wykorzystywane do walki z rakiem piersi, okrężnicy, prostaty, płuc.

4. Żurawina wspomaga układ pokarmowy.

Żurawina zdrowie

Na podstawie przeprowadzonych badań naukowcy doszli do wniosku, że żurawina korzystnie działa na florę bakteryjną układu pokarmowego i co za tym idzie, wspomaga odporność, chroni układ pokarmowy przed infekcjami i bakteriami. Żurawina pomaga zwalczyć przewlekłe zaparcia i zatrucia pokarmowe.

5. Żurawina wspomaga odporność.

Żurawina leczenie

Owoce żurawiny są bogatym źródłem witaminy C, która poprawia działanie układu immunologicznego i stymuluje produkcję kolagenu. Badania wskazują, że regularne spożywanie soku żurawinowego powoduje zmniejszenie liczby bakterii odpowiedzialnych za zakażenia dróg moczowych. Żurawina ma zdolność zapobiegania przyczepianiu się bakterii do komórek układu moczowego.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty