5 zaskakujących faktów o kawiorze czerwonym
Kawior (czerwony i tym więcej czarny) to produkt uznawany za luksusowy. Jednak na święta każdy z nas kupuje ikrę, aby urządzić sobie święto dla podniebienia. Jednak warto pamiętać o tym, że tylko naturalny kawior, pochodzący od jednego gatunku ryby posiada właściwości zdrowotne.
Korzyści i właściwości produktu

Fachowcy przekonują, że kawior należy spożywać nie kilka razy w roku, lecz kilka razy w tygodniu.
Kawior czerwony pozytywnie wpływa jak na organizm męski, tak i kobiecy w dowolnym wieku. Ikrę mogą spożywać również dzieci, które skończyły trzy lata. Kawior jest bogaty w witaminy, aminokwasy, minerały. Lekarze zalecają każdego dnia spożywać dwie łyżeczki kawioru czerwonego. Ikra to najlepsze źródło kwasów tłuszczowych omega-3, potrzebnych zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Kawior pozytywnie wpływa na regenerację organizmu, walkę z wolnymi rodnikami i odnowę komórkową.
Kawior czerwony dostarcza organizmowi praktycznie wszystkich niezbędnych mu do normalnego funkcjonowania substancji. Najlepiej kawior jeść na śniadanie lub kolację. Nie warto traktować ikry jako luksusowego produktu. Tylko regularne spożywanie kawioru obniża ryzyko powstawania zakrzepów, rozwoju chorób serca, poprawia krążenie, wzmacnia odporność organizmu, przyspiesza metabolizm.
Pięć zaskakujących faktów o kawiorze czerwonym
Naukowcy i dietetycy zalecają spożywać kawior czerwony 3-4 razy w tygodniu. On nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale również zmniejsza ryzyko występowania chorób dziedzicznych i chorób związanych z trudnym warunkami pracy.
1. Wzmacnia układ odpornościowy

Kawior bogaty w witaminy i minerały, które wzmacniają nasz układ odpornościowy i pomagają organizmowi w zwalczaniu chorób. Pozytywnie wpływa na regenerację organizmu.
2. Kawior poprawia pracę serca i układu krążeniowego

Ikra obniża poziom cholesterolu frakcji LDL we krwi. Jest najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych. Magnez, zawarty w kawiorze poprawia pracę mięśnia sercowego. Naczynia krwionośne stają się elastyczne i mocne.
3. Kawior na skórę i urodę

Na pewno zauważyłeś, że mieszkańcy kurortów nadmorskich wyglądają bardzo młodo? A to wszystko dlatego, że często jedzą owoce morza, w tym też kawior. W składzie kawioru znajduje się szereg witamin i składników mineralnych, które pomagają zwalczyć zmarszczki, a także działają odmładzająco i ujędrniająco.
4. Ikra wspomaga ochronę przed działaniem wolnych rodników

Kawior nie tylko wspomaga ochronę przed działaniem wolnych rodników, ale również wspomaga leczenie raka na wczesnych stadiach (czasami nawet dochodzi do remisji). Jeśli każdego dnia spożywać 30-40 g czerwonego kawioru guz złośliwy może się zmniejszyć.
5. Kawior łagodzi stres i poprawia humor

Regularne spożywanie kawioru pomaga zwalczać stres, zapomnieć o jesiennej depresji i zmęczeniu. Kawior dostarcza organizmowi potrzebne mu dawki witaminy D oraz elementy, które przyspieszają jego przyswajanie. Jedz jak najczęściej kawior, a będziesz zdrowa i piękna!