50 kulinarnych trików, które sprawią, że jedzenie będzie korzystniejsze

Te 50 kulinarnych trików obowiązkowo trzeba znać, aby się poprawnie odżywiać i spożywać tylko zdrowy pokarm.
50 kulinarnych trików

Nasza Redakcja zaleca zachować je, jeśli chcesz, aby twój pokarm był korzystniejszy.

1. Korzystaj z pulweryzatora do oleju.

Aby wykorzystywać tyle oleju, ile trzeba do smażenia tego czy innego dania, korzystaj z pulweryzatora, który dziś można kupić w dowolnym hipermarkecie. Jeśli nie masz takiego gadżetu, wykorzystaj szeroki pędzel.

2. Smaż na rosole, a nie na oleju.

Jeszcze jeden sposób, za pomocą którego danie można zrobić korzystniejszym – to smażenie na rosole. Wystarczy kilka łyżek rosołu. Nie zważając na to, że on również zawiera tłuszcz, jednak jest go o wiele mniej w porównaniu z olejem.

3. Zamiast majonezu wykorzystaj naturalny jogurt.

Zapomnij o majonezie sklepowym. Zawiera bardzo dużo konserwantów i wzmacniaczy smaku. Przygotuj majonez lub inny sos w domowych warunkach. Wykorzystaj naturalny jogurt.

4. Spożywaj sezam.

Sezam – źródło wapnia. Dodawaj go do sałatek i innych dań. Po pierwsze, spożywanie sezamu jest korzystne, po drugie, wygląda estetycznie, apetycznie i sympatycznie.

5. Dania zapiekane w piekarniku.

Jeśli chcesz zdrowo się odżywiać, to zapomnij o smażeniu. Dania zapiekanie w piekarniku – jeden z najkorzystniejszych sposobów przygotowania pokarmu.

6. Gotuj samodzielnie mięso mielone.

Mięso, które wykorzystują w sklepie do przygotowania mięsa mielonego, zazwyczaj jest bardzo tłuste albo już nieświeże. Więc najlepiej nieco się przyłożyć, aby przygotować mięso mielone w domu i spożywać naprawdę smaczny i korzystny obiad.

7. Szukaj alternatywę białego chleba.

Do mięsa mielonego tradycyjnie dodają biały chleb. Jednak istnieją mniej kaloryczne warianty, które sprawiają, że kotlety są delikatne i smaczne. To ubite białko lub utarty kabaczek.

8. Eksperymentuj z panierką.

Mąka i bułka tarta – to nie wszystkie możliwe warianty panierki. Spróbuj sezam, orzechy, płatki owsiane. I smacznie, i korzystnie.

9. Zmniejsz spożywanie soli.

Postaraj się zmniejszyć ilość soli, którą spożywasz. Ona negatywnie wpływa na organizm ludzki. Na przykład, zatrzymuje płyny w organizmie i jest przyczyną szeregu chorób.

10. Dodawaj sól do pokarmu na talerzu.

Dietetycy twierdzą, że sol, która nie ulega termicznej obróbce, jest korzystniejsza dla organizmu. Więc śmiało możesz dodawać sól do pokarmu, gdy on już się okaże na talerzu.

11. Zastąp zwykłą sól morską.

Morska sól w odróżnieniu od zwykłej, nie składa się wyłącznie z chlorku sodu, a zawiera również inne korzystne mikroelementy: wapń, sód, potas, magnez, żelazo i inne korzystne substancje. Dlatego lepiej spożywać sól morską.

12. Gotuj warzywa we wrzącej wodzie.

Jeśli postanowiłaś ugotować warzywa, to najlepiej wrzucać je do wrzącej wody. W taki sposób zachowają jeszcze więcej korzystnych witamin.

13. Gotuj warzywa na parze.

Najlepiej gotować warzywa na parze. Ten sposób jest maksymalnie korzystny i prosty. Dziś można kupić specjalne urządzenie, które maksymalnie ułatwia proces przygotowania warzyw na parze.

14. Zamrażaj rosół.

Ugotuj rosół i zamroź go w foremkach do kostek lodu. Dodawaj kilka kostek do gotujących się dań, aby smak był bardziej nasycony. Oprócz tego, to wspaniała alternatywa oleju, jak już wspominaliśmy wcześniej.

15. Nie zapominaj o przyprawach.

Przyprawy potrafią dodać smaku nawet bardzo niesmacznemu daniu. Również są bardzo korzystne. Dodawaj ulubione zioła i przyprawy do dań i wzmacniaj odporność organizmu.

16. Spożywaj orzechy.

Do dań mięsnych i warzyw dodawaj zmielone orzechy. Wspaniale smakują z takiego typu pokarmem. Oprócz tego bogate są w kwasy tłuszczowe omega 3.

17. Chudy ser – smacznie i korzystnie.

Nie wiesz, co zrobić, aby sałatka była jeszcze korzystniejsza? Dodaj chudy ser – fetę lub bryndzę. Sałatka będzie korzystniejsza i smaczniejsza.

18. Dodawaj do dań zioła.

Zioła – to źródło witamin i antyoksydantów. Dodawaj drobniutko pokrojone zioła do dań.

19. Łącz mąkę żytnią z innymi rodzajami.

Pieczywo i ciasta mogą być korzystniejsze. Wykorzystaj zamiast mąki żytniej inne rodzaje: owsiana, gryczana, pszenna.

20. Naucz się wypiekać z mąki pszennej razowej.

Mąka razowa jest korzystniejsza od mąki żytniej. Opanuj kilka przepisów i staraj się gotować właśnie z tego rodzaju mąki. Uda ci się jasna rzecz nie za pierwszym razem, jednak warto spróbować.

21. Zastąp masło puree owocowym.

Lubisz piec ciasta? Zastąp część masła puree owocowym. Ciasta będą smaczniejsze i korzystniejsze. Najlepiej wykorzystać puree jabłkowe lub z dyni.

22. Staraj się używać jak najmniej cukru.

Cukier – to główny wróg ładnej figury i zdrowia. Staraj się używać jak najmniej cukru. Na przykład, do ciast można dodawać zamiast tego produktu stewie lub suszone owoce.

23. Używaj oleju zamiast masła.

Wybieraj korzystne warianty – kokosowy lub migdałowy. Posiadają delikatny smak i idealnie pasują do ciast.

24. Kup multicooker lub aero grill.

Poważnie się zastanów nad tym, aby kupić multicooker lub aero grill. Współczesne gadżety dają możliwość gotować z minimalnym użyciem oleju. Oprócz tego, masz możliwość zmieniać temperaturę, więc zmniejsza się ryzyko powstania karcynogenów.

25. Spożywaj czarną czekoladę.

Spożywaj czekoladę, która zawiera kakao do 70%. Taki produkt jest najkorzystniejszym. On stymuluje pracę mózgu, polepsza funkcjonowanie układu sercowego i naczyniowego, zwiększa odporność.

26. Gotuj w naczyniach żeliwnych.

Naczynia żeliwne – to najlepsze naczynia. Gotować w nich pokarm jest bezpiecznie. Naczynia żeliwne nic nie wydzielają do pokarmu.

27. Pij zieloną herbatę z cytryną.

Kwas cytrynowy pomaga organizmowi lepiej przyswajać antyoksydanty, których jest bardzo dużo w zielonej herbacie. Więc podczas kolejnego picia herbaty nie zapomnij o cytrynie.

28. Nie zapominaj o prawidłowych aromatach.

Jeśli chcesz zjeść coś słodkiego, ale jest już późno, nie zapominaj o aromatach. Wanilia powoduje, że znika chęć do spożywania słodyczy.

29. Kup małe talerze.

Z maleńkich talerzy zjesz tyle, ile potrzebuje twój organizm. Jeden posiłek powinien dorównywać rozmiarowi dłoni.

30. Spożywaj mleko i banany.

Mleko i banany – wspaniałe połączenie, które jest nie tylko smaczne, ale również korzystne. Takie połączenie pomoże wzmocnić koście. Przygotuj koktajl z bananów i mleka. Możesz dodać płatki owsiane.

31. Gotuj mięso w miodzie.

Zapomnij o kalorycznych sosach. Spróbuj przygotować mięso w miodowej panierce. Jasna rzecz, to słodko i kalorycznie, jednak również bardzo korzystnie. Mięso będzie bardzo delikatne.

32. Sprawdzaj czy ryba jest świeża.

Zanim ugotujesz rybę, sprawdź czy jest świeża. W tym celu musisz ją zanurzyć do miski z wodą. Jeśli ryba okaże się na dnie, to na jest świeża, jeśli nie– lepiej zrezygnować z pomysłu jej ugotowania.

33. Jeść mało i często.

Lekarze i dietetycy uważają, że najlepiej spożywać 5-6 posiłków dziennie. To pełnocenne śniadanie, obiad i kolacja i 2 korzystne posiłki w ciągu dnia.

34. Spożywaj pokarm powoli.

Żeby żołądek zdążył zasygnalizować mózgowi i nie zjadłaś więcej, niż trzeba, należy dokładnie przeżuwać pokarm i jeść powoli.

35. Łącz rybę i czerwone wino.

Czerwone wino jest wspaniałym towarzyszem ryby. Nasila pozytywny efekt ryby, która wpływa na funkcjonowanie układu sercowego i naczyniowego.

36. Zachowuj aromat kawy.

Rano czasami bardzo chcemy napić się smacznej kawy. Jeśli ziarna przechowywałaś dość długo i w wyniku tego straciły zapach, możesz spróbować je uratować. W tym celu musisz zanurzyć je do zimnej wody i odstawić na 1,5-2 godziny.

37. Przechowuj świeże warzywa dłużej.

Korzystne świeże warzywa można przechowywać bardzo krótko. Aby przechowywały się dłużej, umieść na jednej z półek lodówki ręcznik. Będzie wchłaniać zbędną wilgoć, więc warzywa nie będą się psuć.

38. Staraj się spożywać jak najmniej pustych kalorii.

Zapomnij o prostych węglowodanach. To drożdżówki, cukierki, fast food etc. Wraz z tymi produktami spożywasz puste kalorie. Lepiej spożywać węglowodany złożone: kaszy, makaron z twardych rodzajów zboża.

39. Nie spożywaj jednocześnie ogórki i pomidory.

Popularne połączenie nie jest wcale korzystnym. W skład ogórków wchodzą fermenty, które niszczą kwas askorbinowy i organizm go nie przyswaja. A pomidory zawierają dużą ilość witaminy C.

40. Czas od czasu spożywaj ostry pokarm.

Dodawaj do dań pikantnych przypraw: czosnek, papryka, chili. Ostre przyprawy zwiększają metabolizm i powodują lepsze funkcjonowanie układu trawiennego.

41. Spożywaj surowe owoce i warzywa.

Świeże owoce i warzywa o wiele korzystniejsze od owoców lub warzyw, które uległy termicznej obróbce. Zawierają dużo błonnika. W miarę możliwości spożywaj właśnie surowe owoce i warzywa.

42. Więcej spożywaj wody.

Dorosły człowiek powinien spożywać od 1,5 do 2 litrów czystej wody. Wystarczająca ilość wody zwiększa metabolizm, usuwa toksyny z organizmu, polepsza wygląd zewnętrzny.

43. Nie zapominaj o produktach sezonowych.

Owoce i warzywa rosną w określonej porze roku. Staraj się kupować owoce i warzywa właśnie w czasie sezonu. Właśnie wtedy zawierają największą ilość witamin i minerałów, które potrzebuje organizm.

44. Spożywaj kolację 3-4 godziny przed położeniem się spać.

W nocy organizm powinien odpoczywać. Spożywaj kolację 3-4 godziny przed pójściem do łóżka. Tego czasu wystarczy, aby pokarm został strawiony i organizm przygotował się do snu.

45. Gotuj kaszy na zielonej herbacie.

Kaszę można gotować nie tylko na wodzie lub mleku. Spróbuj ugotować kaszy na zielonej herbacie. Do wrzącej wody dodajemy torebkę zielonej herbaty. Wynik jest cudowny.

46. Łącz czerwone mięso z awokado.

Spożywcze awokado daje możliwość od nowa spojrzeć na mięso. Jeśli do dania dodać zielone awokado, to będzie korzystniejsze i spożywcze.

47. Spożywaj brokuły z musztardą.

Brokuły – źródło witaminy B, mogą być jeszcze korzystniejsze. W tym celu należy je spożywać wraz z musztardą.

48. Gotuj smoothie.

Smoothie – to najprostszy i najlepszy sposób spożyć dużą ilość witamin, minerałów i innych korzystnych substancji. Możesz wykorzystać mleko, kefir, naturalny jogurt. Dodawaj dowolne owoce, warzywa.

49. Nie rezygnuj z zamrożonych warzyw.

Warzywa można śmiało zamrażać. Zachowują dużą ilość witamin i minerałów. W zamrażalniku można je długo przechowywać.

50. Szukaj korzystne alternatywy cukru.

Cukier można i trzeba zastąpić miodem, który trzeba obowiązkowo spożywać, aby zapobiec przeziębieniu. Pamiętaj, nie trzeba miód poddawać termicznej obróbce (dodawać do herbaty), ponieważ pod wpływem wysokich temperatur on traci swoje korzystne właściwości.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty