6 gatunków ryb, których należy unikać

Ryby są źródłem witamin i minerałów. Niestety obecnie nie możemy być pewni tego, że spożywamy zdrowe ryby. Są ryby, przy których zakupie należy wykazać się szczególną ostrożnością, a niektóre całkowicie wyeliminować z jadłospisu.

Każdy z nas doskonale wie, jakie produkty spożywcze są najkorzystniejsze dla naszego zdrowia. Jednak naukowcy ciągle przeprowadzają nowe badania i dochodzą do przerażających wniosków. Tym razem chodzi o ryby. Okazuje się, że spożywanie niektórych gatunków ryb należy ograniczyć lub wcale wyeliminować ze swego jadłospisu.

1. Okoń morski

Okoń morski

Jeden z najpopularniejszych gatunków ryb zawiera dużo rtęci, dlatego dorosły człowiek powinien spożywać okonia morskiego tylko kilka razy w miesiącu. Szczególnie niebezpieczna są ryby, poławiane z wód, okalających Chile i wyspy Księcia Edwarda. Najlepiej kupować ryby z Argentyny lub poławiane z wód arktycznych. Zawiera mniej substancji toksycznych.

2. Morlesz

Morlesz

Jeśli chodzi o morlesza to najlepiej całkowicie go wyeliminować ze swego jadłospisu. Mięso tej ryby zawiera dużo rtęci. Oprócz tego morlesz zazwyczaj pochodzi z kłusownictwa. Kłusownicy łowią ryby z naruszeniem obowiązującego prawa, bez wymaganych uprawnień, w niedozwolonym czasie lub miejscu, dlatego na twoim stole może znaleźć się zepsuta ryba lub zakażona. Jeśli chodzi o rybę poławianą z wód Oceanu Atlantyckiego, to możesz śmiało ją spożywać, ponieważ tutaj połów ryb odbywa się zgodnie ze sztuką i używaniem odpowiednich narzędzi.

3. Gardłosz atlantycki

Gardłosz atlantycki

Gatunek tej ryby chętnie był spożywany kilka dziesięcioleci temu, więc e jest to w tej chwili już gatunek zagrożony wyginięciem. Rośnie bardzo powoli i długo żyje (od 80 do 100 lat), dlatego może więc kumulować znaczne ilości rtęci i toksycznych substancji.

4. Rekin

Rekin

Popularny w drogich restauracjach gatunek ryby jest bardzo niebezpieczny. Ryby i mięczaki, którymi odżywia się rekin, skażone są rtęcią, dlatego kumuluje znaczne ilości tej toksycznej substancji. Po spożyciu dużej ilości mogą wystąpić uszkodzenia centralnego układu nerwowego.

5. Makrela kawala

Makrela kawala

Kiedyś naukowcy uważali, że dzika makrela jest bardzo zdrowa. Niestety dziś sytuacja się zmieniła. Coraz częściej słyszymy o zanieczyszczeniu wód, a co za tym idzie, obecności substancji toksycznych, czynników rakotwórczych w mięsie makreli. Jest to niebezpieczne, zwłaszcza dla kobiet w ciąży i małych dzieci. Najlepiej spożywać ryby poławiane z wód Oceanu Atlantyckiego.

6. Miecznik

Miecznik

Jest najchętniej używanym gatunkiem ryb do sporządzania różnych potraw w luksusowych restauracjach. Mięso miecznika jest nadzwyczaj delikatne i praktycznie nie ma ości. Można nawet ją spożywać na surowo, skrapiając sokiem cytrynowym. Miecznik jest bardzo drogi, dlatego sprzedawcy często oszukują klientów i sprzedają o wiele tańsze gatunki ryb z grupy ryb chrzęstnych, które kumulują znaczne ilości rtęci i toksycznych substancji.

Jest to niebezpieczne zwłaszcza dla kobiet w ciąży, które przynajmniej raz w tygodniu powinny spożywać mięso ryby. Jednak niektóre gatunki ryb najlepiej całkowicie wyeliminować z jadłospisu. Nie zawierają potrzebnej dla organizmu ilości kwasów omega-3, jednak mogą negatywnie wpływać na rozwój zarodka. To tuńczyk w puszce, rekin, makrela atlantycka, okoń morski, halibut. Lepiej zastąpić je sardelą, śledziem, łososiem i pstrągiem.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty