6 łatwych przepisów do gotowania z dziećmi

Gotowanie to doskonałe zajęcie nie tylko dla dorosłych, ale i dla dzieci. Gotując różne dania dziecko rozwija wyobraźnię i koordynację. Ponadto jest to okazja, aby wspaniale spędzić czas ze swoim dzieckiem.
6 łatwych przepisów

Dzielimy się 6 prostymi przepisami do gotowania z dziećmi w różnym wieku. Zamień weekend w wesołe przygotowanie do uczty ze swoim małym kucharzem.

Dla małych kucharzy (3-5 lat)

Dla małych kuchazy

Mimo tak młodego wieku, dzieci już rozumieją proces gotowania i mogą wcielać w życie proste przepisy. Zagnieść, miażdżyć i mieszać — zadania, które rozwijają motorykę rąk, po prostu idealne dla dziecka w tym wieku. Ale, pozwalając dziecku samemu sobie gotować, trzeba być bardzo ostrożnym, kontrolować i kierować każde jego działanie. Proponujemy dwa najprostsze przepisy.

Pudding czekoladowo-bananowy

Pudding

Potrzebne będą:

  • banany – 3 szt.;
  • śmietana – 4 łyżeczki;
  • roztopiona czekolada – 25 dag.

Przygotowanie

  1. Obrać banany i rozgnieść je widelcem do stanu puree.
  2. Wymieszać śmietanę z czekoladą.
  3. Dodać bananowe puree do czekoladowej mieszanki.
  4. Umieścić powstałą masę w lodówce na godzinę. Deser gotowy!

Pudding cytrynowy

Pudding cytrynowy

Potrzebne będą:

  • sok z 4 cytryn;
  • miód – 4 łyżeczki;
  • śmietana – 25 dag;
  • trochę startej skórki cytrynowej.

Przygotowanie

  1. Wymieszać sok z cytryny z miodem do uzyskania jednolitej masy.
  2. Dodać po trochu, nie przestając ubijać, śmietanę.
  3. Rozlać uzyskaną masę w deserowe talerzyki.
  4. Udekorować budyń startą skórką z cytryny lub jakimiś jagodami.
  5. Umieścić w zamrażarce na godzinę.

Ciesz się wspaniałym deserem!

Dla doświadczonych kucharzy (6-8 lat)

Dla doświadczonych kucharzy

W tym wieku dzieci już znacznie bardziej samodzielne i są w stanie przygotowywać posiłki trudniejsze. Mogą zapamiętywać dane im instrukcje, więc całkowitego nadzoru już nie potrzebują, wystarczy tylko kontrolować wynik każdego etapu. Można im powierzyć proste czynności z narzędziami krojącymi i gotowanie produktów. Proponujemy dwa przepisy dla dzieci w tym wieku.

Francuski omlet

Francuski omlet

Potrzebne będą:

  • jaja – 5 szt.;
  • pieczarki – 20 dag;
  • sos serowy – 2 łyżeczki;
  • trochę cebuli;
  • ser – 20 dag;
  • sól i pieprz;
  • można dodać inne składniki do smaku: szynkę, pomidory, cebulę, itp.

Przygotowanie

  1. Ubić jajka.
  2. Dodać do jaj sos serowy i ubić do jednorodnej konsystencji.
  3. Dodać sól, pieprz i cebulę.
  4. Zetrzeć ser na tarce.
  5. Smażyć grzyby na patelni do momentu, aż nie zaczną wydzielać sok.
  6. Wlać do grzybów masę jajową. Nie mieszać! Podsmażyć z jednej strony.
  7. Na wierzchu posypać tartym serem.
  8. Obrócić omlet, kiedy jajka już dobrze się podsmażą.
  9. Położyć na talerz i smacznego!

Domowa pizza

Domowa pizza

Potrzebne będą:

  • gotowe ciasto;
  • koncentrat pomidorowy;
  • pomidory;
  • bazylia;
  • ser;
  • składniki do wyboru: szynka, kurczak, pieczarki, bazylia, kukurydza, oliwki itp.

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, aż przygotuje się farsz.
  2. Rozprowadzić koncentrat pomidorowy po cieście.
  3. Pokroić pomidory w krążki i ułożyć na wierzchu koncentratu pomidorowego.
  4. Zetrzeć ser i posypać go warstwą na pomidorach.
  5. Dodać swoje ulubione składniki do smaku: mięso, warzywa, zioła, itp.
  6. Dodać trochę bazylii.
  7. Włożyć do piekarnika na 15-20 minut. Pizza jest gotowa!

Dla kulinarnych ekspertów (9-12 lat)

Dla kulinarnych ekspertów

W tym wieku dzieci już można nazwać ekspertami w dziedzinie gotowania. Mają niekończący się strumień nowych pomysłów i własnych przepisów. To idealny moment, aby rozwijać wyobraźnię i niezależność dziecka. Obserwować dziecko trzeba bardzo ostrożnie, najlepiej niezauważalnie dla niego, całkowicie ufając jego zdolnościom i pomysłom. Spróbuj zaproponować mu nasze przepisy.

Makaron w sosie serowym

Makaron

Potrzebne będą:

  • krótki makaron (porcja na osobę) – 10 dag;
  • pietruszka;
  • ser;
  • szynka;
  • śmietana – 30 dag;
  • sól.

Przygotowanie

  1. Zagotować wodę w garnku i dodać sól.
  2. Gdy woda zawrze, dodać makaron i gotować tyle czasu, ile podano na opakowaniu (zwykle 7-15 minut).
  3. Zetrzeć ser.
  4. Pokroić szynkę w małe kostki.
  5. W małej patelni podsmażyć szynkę, bez dodawania oleju.
  6. Posiekać pietruszkę.
  7. Gdy szynka będzie pokryta złotą skórką, dodać do niej pietruszkę i śmietanę. Wymieszać.
  8. Dodać do masy tarty ser.
  9. Dodać otrzymany sos do spaghetti i voila! Można podawać do stołu.

Domowe roladki z cynamonem

Domowe roladki

Potrzebne będą:

  • cynamon w proszku;
  • miąższ chleba jasnego;
  • rozpuszczona czekolada;
  • masło;
  • cukier.

Przygotowanie

  1. Pokroić chleb i odciąć krawędzie, pozostawiając tylko miąższ.
  2. Wymieszać cynamon z cukrem.
  3. Rozwałkować miąższ chleba.
  4. Pokroić uzyskane "ciasto" z miąższu w długie prostokątne kawałki.
  5. Wymoczyć każdy kawałek z górnej strony w czekoladzie.
  6. Posypać czekoladą, mieszanką cynamonu z cukrem.
  7. Zawinąć każdy kawałek w "ślimaka", jak na zdjęciu.
  8. Obsmażyć każdą roladkę w oleju i ponownie obsypać cynamonem i cukrem.
  9. Umieść roladki w piekarniku dosłownie na pięć minut.

Ciesz się gorącymi słodyczami.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty