6 letnich deserów bez pieczenia
Idealne przepisy kulinarne dla tych, którzy chcą spróbować czegoś niezwykłego, ale żeby przy tym po raz kolejny nie włączać piekarnika. Gotowanie bardzo proste, a efekt — niesamowity. Pomylić się nie można, niczego nie można zepsuć. Wszystko bardzo smaczne, bardzo soczyste i delikatne.
Delikatny fadż
Składniki:
- zmiękczone słone masło – 18 dag;
- skondensowane mleko z cukrem – ½ szklanki;
- gęsta śmietana – ½ szklanki;
- ekstrakt waniliowy – 2 łyżeczki;
- brązowy cukier – ⅓ szklanki;
- mąka – 1¼ szklanki;
- cukier puder – 3 szklanki;
- chipsy czekoladowe – 1 szklanka.
Sposób przygotowania
- Miękkie masło, śmietanę i mleko skondensowane wymieszać za pomocą blendera na średniej prędkości. Dodać wanilię i wymieszać jeszcze raz. Dodać brązowy cukier i wymieszać na średniej prędkości aż do uzyskania jednorodnej masy. Stopniowo dodać mąkę i cukier puder. Następnie dodać chipsy czekoladowe, delikatnie wymieszać.
- Umieścić mieszaninę na blasze 9×9 wyłożonej papierem do pieczenia.
- Umieścić w lodówce na 2 godziny.
Deser cytrynowy
Składniki:
- podrobnione orzechy włoskie – ¼ szklanki;
- mąka – ½ szklanki;
- brązowy cukier – 1 łyżka;
- roztopione masło – 4 łyżki;
- ser wiejski – 23 dag;
- cukier puder – 1 szklanka;
- schłodzona bita śmietana – 23 dag;
- budyń cytrynowy – 10 dag;
- mleko – 3 szklanki.
Sposób przygotowania
- Przepis wyliczony na 24 kieliszki po 50 gramów, przygotuj je.
- W malakserze wymieszać do jednorodnej masy orzechy włoskie, mąkę, brązowy cukier i stopione masło.
- W każdej szklance umieść łyżeczkę otrzymanej mieszaniny.
- Wymieszać mikserem ser i schłodzoną bitą śmietanę, stopniowo dodając cukier puder.
- Wyłożyć część mieszanki do kieliszka tak, aby został on wypełniony do połowy.
- Ubić budyń i mleko w ciągu 3 minut (aż mieszanina zgęstnieje).
- Wlać do kieliszka budyń do krawędzi.
- Z góry należy dodać bitej śmietany, w razie potrzeby posypać orzechami. Przechowywać w lodówce.
Trufle czekoladowe
Składniki:
- słone masło – 8 łyżek;
- mleko skondensowane – 1 szklanka;
- mieszanka do naleśników – 1 ½ szklanki;
- cukier puder – 1 ½ szklanki;
- mąka – 1 łyżka;
- posypka cukrowa kolorowa – ⅓ szklanki;
- czekolada gorzka – 3 tabliczki;
- czekolada biała do dekoracji (opcjonalnie) – 1 tabliczka.
Sposób przygotowania
- Wymieszać mikserem masło i mleko skondensowane, stopniowo dodać cukier puder, mieszankę do naleśników i mąkę.
- Wylać ciasto na blachę 8×8 lub 9×9, przykryć folią i umieścić w lodówce na godzinę.
- Łyżką sformować małe kulki (jeśli trufle zbyt lepkie, umieścić w lodówce ciasto jeszcze na 30 minut). Umieścić trufle do lodówki, a w międzyczasie przygotować lukier czekoladowy.
- Roztopić czekoladę gorzką w kuchence mikrofalowej, osobno białą czekoladę i pozostawić do ostygnięcia.
- Pokryć każdy trufel czekoladą, do tego można wziąć trufle nożem lub widelcem i zanurzyć w czekoladową mieszankę, a następnie delikatnie umieścić na papierze do pieczenia. Pozostawić do stężenia. Po tym posypać posypką kolorową i polać białą czekoladą.
- Umieścić w lodówce na 30 minut.
Ryż karmelowy w czekoladzie
Składniki:
- masło – 8 łyżek;
- brązowy cukier – 1 szklanka;
- kwaśna śmietana – 6 łyżek;
- ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka;
- sól morska – ½ łyżeczki;
- zefir – 30 dag;
- ryż preparowany – 7 szklanek;
- wiórki czekoladowe do dekoracji (opcjonalnie)– ¼ szklanki;
- dodatkowo sól morska do posypania z góry (na życzenie) – ½ łyżeczki.
Sposób przygotowania
- Przygotować blachę 13×9, posmarować dno i ścianki olejem. Odłożyć.
- W dużym rondlu roztopić masło, brązowy cukier i śmietanę na średnim ogniu, stale mieszając. Po tym, jak masło się rozpuści, trochę zwiększyć ogień i stale mieszać w ciągu 2 minut (uważać, aby mieszanka się nie zagotowała). Zmniejszyć ogień do średniego — małego.
- Dodać sól i ekstrakt waniliowy, a następnie, stale mieszając, dodać zefir. Mieszać, aż zefir całkowicie się nie roztopi.
- Następnie dodać ryż preparowany i wymieszać go tak, aby był całkowicie pokryty mieszaniną karmelową.
- Ryż włożyć do przygotowanej formy. Rozpuścić czekoladę i polać nią ryż karmelowy. Umieścić w lodówce do zastygnięcia.
Mrożone ciasto
Składniki:
- ciastka – 55 dag;
- jasny olej rzepakowy – 1 ½ łyżki;
- chudy jogurt waniliowy – 1 szklanka;
- kwaśna schłodzona bita śmietana – 50 dag;
- ekstrakt waniliowy – ½ łyżeczki;
- sucha mieszanka do naleśników – 1 szklanka;
- posypka cukrowa kolorowa do dekoracji (opcjonalnie).
Sposób przygotowania
- Ciasteczka pokruszyć.
- Wymieszać pokruszone ciasteczka z masłem i ułożyć na dnie formy. Umieścić w lodówce.
- W dużej misce wymieszać jogurt waniliowy i 25 dag kwaśnej bitej śmietany. Dodać wanilię i ponownie wymieszać.
- Stopniowo wsypać suchą mieszankę na naleśniki — aż do uzyskania jednorodnej masy.
- Ułożyć uzyskaną masę na placek i ponownie umieścić w lodówce na 1 godzinę.
- Przed podaniem nałożyć na ciasto pozostałą bitą śmietanę (25 dag) i udekorować posypką kolorową.
Wiśniowy tort bez pieczenia
Składniki:
- twaróg – 50 dag;
- śmietana – 50 dag;
- wiśnie – 50 dag;
- cukier – 50 dag;
- ciasteczka cukrowe – 20 dag;
- masło – 10 dag;
- żelatyna – 5 dag;
- galaretka wiśniowa – 1 torebka.
Sposób przygotowania
- Żelatynę namoczyć w 400 ml wody i pozostawić pęcznienia. Ciasteczka pokruszyć.
- Masło roztopić i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Sformować z otrzymanej mieszaniny placek i ułożyć na dno przygotowanej formy.
- Wiśniową galaretkę przygotować, jak jest napisane na opakowaniu, pozostawić do ostygnięcia. W międzyczasie zrobić krem – ubić śmietanę z serem i cukrem do uzyskania jednolitej masy, wlać żelatynę i ponownie ubić.
- Połowę wisien obranych z pestek podrobnić w blenderze do konsystencji puree. Otrzymaną masę wlać do śmietany, wymieszać.
- Wlać na placek z góry i umieścić w lodówce, aż górna warstwa zastygnie.
- Wyjąć ciasto z lodówki, ułożyć pozostałe wiśnie i zalać przygotowaną galaretką owocową. Ponownie umieścić do zastygnięcia w lodówce.