6 letnich deserów bez pieczenia

Idealne przepisy kulinarne dla tych, którzy chcą spróbować czegoś niezwykłego, ale żeby przy tym po raz kolejny nie włączać piekarnika. Gotowanie bardzo proste, a efekt — niesamowity. Pomylić się nie można, niczego nie można zepsuć. Wszystko bardzo smaczne, bardzo soczyste i delikatne.

Delikatny fadż

Delikatny fadż

Składniki:

  • zmiękczone słone masło – 18 dag;
  • skondensowane mleko z cukrem – ½ szklanki;
  • gęsta śmietana – ½ szklanki;
  • ekstrakt waniliowy – 2 łyżeczki;
  • brązowy cukier – ⅓ szklanki;
  • mąka – 1¼ szklanki;
  • cukier puder – 3 szklanki;
  • chipsy czekoladowe – 1 szklanka.

Sposób przygotowania

  1. Miękkie masło, śmietanę i mleko skondensowane wymieszać za pomocą blendera na średniej prędkości. Dodać wanilię i wymieszać jeszcze raz. Dodać brązowy cukier i wymieszać na średniej prędkości aż do uzyskania jednorodnej masy. Stopniowo dodać mąkę i cukier puder. Następnie dodać chipsy czekoladowe, delikatnie wymieszać.
  2. Umieścić mieszaninę na blasze 9×9 wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Umieścić w lodówce na 2 godziny.

Deser cytrynowy

Deser cytrynowy

Składniki:

  • podrobnione orzechy włoskie – ¼ szklanki;
  • mąka – ½ szklanki;
  • brązowy cukier – 1 łyżka;
  • roztopione masło – 4 łyżki;
  • ser wiejski – 23 dag;
  • cukier puder – 1 szklanka;
  • schłodzona bita śmietana – 23 dag;
  • budyń cytrynowy – 10 dag;
  • mleko – 3 szklanki.

Sposób przygotowania

  1. Przepis wyliczony na 24 kieliszki po 50 gramów, przygotuj je.
  2. W malakserze wymieszać do jednorodnej masy orzechy włoskie, mąkę, brązowy cukier i stopione masło.
  3. W każdej szklance umieść łyżeczkę otrzymanej mieszaniny.
  4. Wymieszać mikserem ser i schłodzoną bitą śmietanę, stopniowo dodając cukier puder.
  5. Wyłożyć część mieszanki do kieliszka tak, aby został on wypełniony do połowy.
  6. Ubić budyń i mleko w ciągu 3 minut (aż mieszanina zgęstnieje).
  7. Wlać do kieliszka budyń do krawędzi.
  8. Z góry należy dodać bitej śmietany, w razie potrzeby posypać orzechami. Przechowywać w lodówce.

Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe

Składniki:

  • słone masło – 8 łyżek;
  • mleko skondensowane – 1 szklanka;
  • mieszanka do naleśników – 1 ½ szklanki;
  • cukier puder – 1 ½ szklanki;
  • mąka – 1 łyżka;
  • posypka cukrowa kolorowa – ⅓ szklanki;
  • czekolada gorzka – 3 tabliczki;
  • czekolada biała do dekoracji (opcjonalnie) – 1 tabliczka.

Sposób przygotowania

  1. Wymieszać mikserem masło i mleko skondensowane, stopniowo dodać cukier puder, mieszankę do naleśników i mąkę.
  2. Wylać ciasto na blachę 8×8 lub 9×9, przykryć folią i umieścić w lodówce na godzinę.
  3. Łyżką sformować małe kulki (jeśli trufle zbyt lepkie, umieścić w lodówce ciasto jeszcze na 30 minut). Umieścić trufle do lodówki, a w międzyczasie przygotować lukier czekoladowy.
  4. Roztopić czekoladę gorzką w kuchence mikrofalowej, osobno białą czekoladę i pozostawić do ostygnięcia.
  5. Pokryć każdy trufel czekoladą, do tego można wziąć trufle nożem lub widelcem i zanurzyć w czekoladową mieszankę, a następnie delikatnie umieścić na papierze do pieczenia. Pozostawić do stężenia. Po tym posypać posypką kolorową i polać białą czekoladą.
  6. Umieścić w lodówce na 30 minut.

Ryż karmelowy w czekoladzie

Ryż karmelowy

Składniki:

  • masło – 8 łyżek;
  • brązowy cukier – 1 szklanka;
  • kwaśna śmietana – 6 łyżek;
  • ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka;
  • sól morska – ½ łyżeczki;
  • zefir – 30 dag;
  • ryż preparowany – 7 szklanek;
  • wiórki czekoladowe do dekoracji (opcjonalnie)– ¼ szklanki;
  • dodatkowo sól morska do posypania z góry (na życzenie) – ½ łyżeczki.

Sposób przygotowania

  1. Przygotować blachę 13×9, posmarować dno i ścianki olejem. Odłożyć.
  2. W dużym rondlu roztopić masło, brązowy cukier i śmietanę na średnim ogniu, stale mieszając. Po tym, jak masło się rozpuści, trochę zwiększyć ogień i stale mieszać w ciągu 2 minut (uważać, aby mieszanka się nie zagotowała). Zmniejszyć ogień do średniego — małego.
  3. Dodać sól i ekstrakt waniliowy, a następnie, stale mieszając, dodać zefir. Mieszać, aż zefir całkowicie się nie roztopi.
  4. Następnie dodać ryż preparowany i wymieszać go tak, aby był całkowicie pokryty mieszaniną karmelową.
  5. Ryż włożyć do przygotowanej formy. Rozpuścić czekoladę i polać nią ryż karmelowy. Umieścić w lodówce do zastygnięcia.

Mrożone ciasto

Mrożone ciasto

Składniki:

  • ciastka – 55 dag;
  • jasny olej rzepakowy – 1 ½ łyżki;
  • chudy jogurt waniliowy – 1 szklanka;
  • kwaśna schłodzona bita śmietana – 50 dag;
  • ekstrakt waniliowy – ½ łyżeczki;
  • sucha mieszanka do naleśników – 1 szklanka;
  • posypka cukrowa kolorowa do dekoracji (opcjonalnie).

Sposób przygotowania

  1. Ciasteczka pokruszyć.
  2. Wymieszać pokruszone ciasteczka z masłem i ułożyć na dnie formy. Umieścić w lodówce.
  3. W dużej misce wymieszać jogurt waniliowy i 25 dag kwaśnej bitej śmietany. Dodać wanilię i ponownie wymieszać.
  4. Stopniowo wsypać suchą mieszankę na naleśniki — aż do uzyskania jednorodnej masy.
  5. Ułożyć uzyskaną masę na placek i ponownie umieścić w lodówce na 1 godzinę.
  6. Przed podaniem nałożyć na ciasto pozostałą bitą śmietanę (25 dag) i udekorować posypką kolorową.

Wiśniowy tort bez pieczenia

Wiśniowy tort

Składniki:

  • twaróg – 50 dag;
  • śmietana – 50 dag;
  • wiśnie – 50 dag;
  • cukier – 50 dag;
  • ciasteczka cukrowe – 20 dag;
  • masło – 10 dag;
  • żelatyna – 5 dag;
  • galaretka wiśniowa – 1 torebka.

Sposób przygotowania

  1. Żelatynę namoczyć w 400 ml wody i pozostawić pęcznienia. Ciasteczka pokruszyć.
  2. Masło roztopić i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Sformować z otrzymanej mieszaniny placek i ułożyć na dno przygotowanej formy.
  3. Wiśniową galaretkę przygotować, jak jest napisane na opakowaniu, pozostawić do ostygnięcia. W międzyczasie zrobić krem – ubić śmietanę z serem i cukrem do uzyskania jednolitej masy, wlać żelatynę i ponownie ubić.
  4. Połowę wisien obranych z pestek podrobnić w blenderze do konsystencji puree. Otrzymaną masę wlać do śmietany, wymieszać.
  5. Wlać na placek z góry i umieścić w lodówce, aż górna warstwa zastygnie.
  6. Wyjąć ciasto z lodówki, ułożyć pozostałe wiśnie i zalać przygotowaną galaretką owocową. Ponownie umieścić do zastygnięcia w lodówce.
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty