6 najzdrowszych odmian orzechów na zimę
Regularne spożywanie orzechów wzmacnia naszą odporność, pomaga utrzymać wagę i pozbyć się zbędnych kilogramów. Jednak każdy z nas powinien pamiętać, że są źródłem kwasów tłuszczowych, które mogą powodować uczulenia i negatywnie wpływać na pracę wątroby. Dietetycy zalecają spożywać orzechy w niedużych ilościach, bez żadnych dodatków.
1. Orzechy włoskie – unikalny produkt.

Orzechy włoskie bogate są w witaminę B2, B12, A, D, C, E, K i kwas α-linolenowy, które pomagają obniżyć ciśnienie i ustabilizować puls. Orzech włoski wygląda prawie jak nasz mózg, więc jeśli kochasz swój mózg, pokochaj orzechy włoskie. Naukowcy udowodnili, że orzechy włoskie usprawniają pracę mózgu, wzmacniają system nerwowy, poprawiają pamięć i koncentrację. Łagodzą kłopoty żołądkowe, podnoszą odporność, zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca.
2. Migdały – król orzechów.

Migdały bogate są w 18 różnych aminokwasów, witaminę A, B, PP. Pozwalają zredukować ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Migdały powinny się znaleźć w diecie na mocne koście. Zawierają sporo magnezu, dzięki czemu wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację. Poprawiają wydolność mięśni, zapobiegają chorobom nerek, stabilizują poziom energii. Migdały są skarbnicą witaminy E, która opóźnia proces starzenia się skóry. Sprzyjają odchudzaniu. Migdały dają uczucie sytości, pomagają radzić sobie z napadami głodu. Zawarte w nich egzogenne kwasy tłuszczowe zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej.
3. Orzechy ziemne – gatunek roślin z rodziny bobowatych

Orzeszki ziemne posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze. Są skarbnicą witaminy B1, B2, B6, B9,C, choliny, fosforu, żelaza, potasu, wapnia, kwasu foliowego. Orzeszki ziemne stosowane są w leczeniu wrzodów żołądkowych, zapalenia błony śluzowej żołądka, pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego, poprawiają sprawność seksualną. Orzechy ziemne zawierają błonnik i białko, które szybko i na długo wypełnia żołądek, dając uczucie sytości.
4. Pistacje – wyśmienity smak i właściwości zdrowotne

W orzechach pistacjowych można znaleźć sporo błonnika, białka, wapnia i fosforu, witamin z grupy B, witaminę E i antyoksydanty. Chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami, poprawiają pracę układu nerwowego, zwiększają odporność na stres i uspokajają, zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca. Regulują poziomu cukru we krwi, zmniejszają ryzyko rozwoju raka (zwłaszcza płuc). Są polecane osobom, które zmagają się z anemią. Pistacje wzmacniają paznokcie i włosy, wspomagają usuwanie toksyn z organizmu.
5. Orzechy laskowe – owoce leszczyny

Orzechy laskowe bogate są w witaminę A, B, C, E, PP. Orzechy laskowe można włączyć do diety zapobiegającej chorobom układu sercowo-naczyniowego, zmniejszają ryzyko rozwoju raka, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Podnoszą odporność , obniżają poziom cukru we krwi, w związku z tym mogą zapobiec cukrzycy typu 2.
6. Orzechy nerkowca – egzotyczny przysmak

Nerkowce pochodzą z obszarów tropikalnych Ameryki Południowej (głównie z Brazylii). Bogate są w witaminę A, B1, B2, B6, E, PP, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, kwas foliowy, kwasy tłuszczowe omega-3. Orzechy nerkowca zapobiegają nadciśnieniu i chorobom serca, mogą chronić przed rozwojem cukrzycy typu 2, obniżają poziom cholesterolu. Ponadto orzechy nerkowca są sprawdzonym afrodyzjakiem, pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego.