6 najzdrowszych odmian orzechów na zimę

Orzechy są bogatym źródłem witamin i minerałów, więc powinny się znaleźć koniecznie w Twoim jadłospisie. Pozytywnie wpływają nie tylko na nasz organizm, ale również sylwetkę.

Regularne spożywanie orzechów wzmacnia naszą odporność, pomaga utrzymać wagę i pozbyć się zbędnych kilogramów. Jednak każdy z nas powinien pamiętać, że są źródłem kwasów tłuszczowych, które mogą powodować uczulenia i negatywnie wpływać na pracę wątroby. Dietetycy zalecają spożywać orzechy w niedużych ilościach, bez żadnych dodatków.

1. Orzechy włoskie – unikalny produkt.

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie bogate są w witaminę B2, B12, A, D, C, E, K i kwas α-linolenowy, które pomagają obniżyć ciśnienie i ustabilizować puls. Orzech włoski wygląda prawie jak nasz mózg, więc jeśli kochasz swój mózg, pokochaj orzechy włoskie. Naukowcy udowodnili, że orzechy włoskie usprawniają pracę mózgu, wzmacniają system nerwowy, poprawiają pamięć i koncentrację. Łagodzą kłopoty żołądkowe, podnoszą odporność, zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca.

2. Migdały – król orzechów.

Migdały

Migdały bogate są w 18 różnych aminokwasów, witaminę A, B, PP. Pozwalają zredukować ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Migdały powinny się znaleźć w diecie na mocne koście. Zawierają sporo magnezu, dzięki czemu wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację. Poprawiają wydolność mięśni, zapobiegają chorobom nerek, stabilizują poziom energii. Migdały są skarbnicą witaminy E, która opóźnia proces starzenia się skóry. Sprzyjają odchudzaniu. Migdały dają uczucie sytości, pomagają radzić sobie z napadami głodu. Zawarte w nich egzogenne kwasy tłuszczowe zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej.

3. Orzechy ziemne – gatunek roślin z rodziny bobowatych

Orzechy ziemne

Orzeszki ziemne posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze. Są skarbnicą witaminy B1, B2, B6, B9,C, choliny, fosforu, żelaza, potasu, wapnia, kwasu foliowego. Orzeszki ziemne stosowane są w leczeniu wrzodów żołądkowych, zapalenia błony śluzowej żołądka, pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego, poprawiają sprawność seksualną. Orzechy ziemne zawierają błonnik i białko, które szybko i na długo wypełnia żołądek, dając uczucie sytości.

4. Pistacje – wyśmienity smak i właściwości zdrowotne

Pistacje

W orzechach pistacjowych można znaleźć sporo błonnika, białka, wapnia i fosforu, witamin z grupy B, witaminę E i antyoksydanty. Chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami, poprawiają pracę układu nerwowego, zwiększają odporność na stres i uspokajają, zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca. Regulują poziomu cukru we krwi, zmniejszają ryzyko rozwoju raka (zwłaszcza płuc). Są polecane osobom, które zmagają się z anemią. Pistacje wzmacniają paznokcie i włosy, wspomagają usuwanie toksyn z organizmu.

5. Orzechy laskowe – owoce leszczyny

Orzechy laskowe

Orzechy laskowe bogate są w witaminę A, B, C, E, PP. Orzechy laskowe można włączyć do diety zapobiegającej chorobom układu sercowo-naczyniowego, zmniejszają ryzyko rozwoju raka, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Podnoszą odporność , obniżają poziom cukru we krwi, w związku z tym mogą zapobiec cukrzycy typu 2.

6. Orzechy nerkowca – egzotyczny przysmak

Orzechy nerkowca

Nerkowce pochodzą z obszarów tropikalnych Ameryki Południowej (głównie z Brazylii). Bogate są w witaminę A, B1, B2, B6, E, PP, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, kwas foliowy, kwasy tłuszczowe omega-3. Orzechy nerkowca zapobiegają nadciśnieniu i chorobom serca, mogą chronić przed rozwojem cukrzycy typu 2, obniżają poziom cholesterolu. Ponadto orzechy nerkowca są sprawdzonym afrodyzjakiem, pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty