6 owoców i 6 warzyw, od których trudno oczekiwać korzyści

Od dzieciństwa uczono nas tego, że wszystkie owoce i warzywa są bezwarunkowo pomocne. Ale to nie zupełnie tak. Są i takie egzemplarze, które nie tylko korzyści nie przyniosą, ale mogą nawet zaszkodzić. Takie są realia dorosłego życia.

Światowa praktyka pokazuje, że niektóre owoce stają się coraz bardziej bezużyteczne. Dzieje się to z powodu tego, że dostawcy, starając się przyciągnąć jak najwięcej klientów, zmniejszają ilość składników odżywczych w owocach. W rezultacie pojawiają się na przykład grejpfruty bez goryczy lub błyszczące jabłka o idealnym kształcie. W najlepszym razie gotowy otrzymany produkt jest piękny i smaczny. W najgorszym – zmieniony skład może poważnie zaszkodzić zdrowiu.

Amerykańska organizacja Environmental Working Group przygotowała listę owoców, które z powietrza i gleby wchłaniają w siebie jak gąbka potencjalnie niebezpieczne substancje. Wygląda top w następujący sposób:

1. Brzoskwinie

Brzoskwinie

Te owoce wchłaniają w siebie praktycznie wszystkie pestycydy, które trafiają na nich.

2. Jabłka

Jabłka

W składzie jabłek znaleziono 47 różnych niebezpiecznych substancji, wśród których są nawet substancje rakotwórcze.

3. Nektarynki

Nektarynki

Ponieważ są krewnymi brzoskwini, nic dziwnego, że znalazły się na tej liście.

4. Wiśnia i czereśnia

Wiśnia

Wskutek trafiania do ich składu pestycydów owoce stają się większe i bardziej słodkie, ale przydatnych właściwości w nich przy tym prawie nie pozostaje.

5. Winogrona

Winogrona

Szczególnie niebezpieczne są wczesne winogrona.

6. Gruszki

Gruszki

Najbardziej nieszkodliwy z niepotrzebnych owoców.

Jest lista i bezużytecznych warzyw.

1. Cukinia

Cukinia

To warzywo od dawna jest uważane za najbardziej bezużyteczne. Mimo że odnosi się do chwastów, aktywnie uprawiane jest w ogródkach działkowych. A delikatny smak warzywa sprawia, że zapominasz o tym, że nie ma w nim żadnych składników odżywczych.

2. Rzodkiewki

Rzodkiewki

Gorzkie owoce zawierają znikomą ilość kwasu askorbinowego. I to wszystko.

3. Bakłażan

Bakłażan

Bakłażany mają delikatny ciekawy smak, ale ani witamin, ani minerałów w ich składzie prawie nie ma.

4. Kukurydza

Kukurydza

Główną i niemal jedyną jej zaletą jest niezapomniany letni smak, i oczywiście – selen.

5. Ziemniaki

Ziemniaki

Jednoznacznie bezużytecznymi nazwać je nie można. Ale nie jest zalecane jedzenie tylko ziemniaków. Wysoka kaloryczność może przekreślić wszystkie ich właściwości użytkowe.

6. Ogórek

Ogórek

Co do ogórków toczą się najbardziej zacięte spory. Postrzegano ich jako nieprzydatne z powodu dużej zawartości wody. Ale jak można się domyślić, w ich składzie jest nie zwykła woda. Płyn powoli wchłania i bardzo szybko wyprowadza się, zabierając za sobą szkodliwe substancje.

Należy zauważyć, że lista została stworzona nie po to, aby ludzie przestali kupować wszystkie te owoce i warzywa. Po prosto teraz uważniej przyglądaj się im bliżej. I pamiętaj, że niepozorne z wyglądu i nie tak piękne owoce często są znacznie smaczniejsze i zdrowsze od tych, które wyglądają jak na obrazku. A warzywa o dobrym smaku i niskiej zawartości cennych substancji można zastąpić bardziej przydatnymi – szpinakiem, brokułami, marchewką, dynią i innymi.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty