6 prostych, ale bardzo przydatnych kuchennych lifehacków

Każda kobieta nie raz ma trudności z przyrządzeniem jakiejś potrawy lub serwowaniem dań, dlatego też znani szefowie kuchni albo po prostu miłośnicy gotowania, chętnie dzielą się różnymi, często bardzo przydatnymi lifehackami kuchennymi.

Przyrządzenie prawdziwego arcydzieła kulinarnego jest nie lada wyzwaniem. Wiele czynników decyduje o tym, czy uda ci się ugotować coś wyjątkowego: temperatura, czas, składniki. Jeśli chcesz popisać się niezwykłymi potrawami, musisz poznać wszystkie tajniki sztuki kulinarnej – na naukę nigdy nie jest za późno!

1. Czosnek

czosnek

Czosnek wzbogaca nasze potrawy niezwykłym smakiem i zapachem, więc podczas przyrządzania jedzenia należy na niego uważać, by nie przesadzić z ilością. Również często miewamy trudności z obieraniem czosnku. Mamy dla ciebie prosty lifehack, jak szybko obrać czosnek w mniej niż minutę. Jeśli nie chcesz, aby twoja potrawa miała zbyt intensywny zapach i smak czosnku, możesz po prostu natrzeć naczynie, w którym masz zamiar gotować jedzenie, czosnkiem. Dzięki temu trikowi uda ci się złagodzić ostry smak i intensywny zapach czosnku.

Prosty lifehack, jak szybko obrać czosnek: dociskamy czosnek, następnie umieszczamy nieobrany, świeży czosnek w jakimś naczyniu: może to być na przykład miska lub słoik. Jeśli wybrałaś słoik, to ważne, by posiadał on zakrętkę, bo słoik musi być dokładnie zakręcony. Jeśli natomiast wybrałaś talerz lub miskę, to musisz przykryć je innym naczyniem. Następnie przez kilka sekund mocno potrząsajcie naczyniem "z zawartością". Po minucie powinniście otrzymać obrany czosnek, który możecie wykorzystać w dowolny sposób.

2. Zupa

zupa

Każdy z nas niemal każdego dnia gotuje zupę. Dość często przesadzamy z solą, więc nasza zupa jest mocno przesolona i nie nadaje się do jedzenia. Znamy jeden skuteczny trik, który pomoże uratować przesoloną zupę. Wrzuć do garnka z potrawą woreczek ryżu, który chłonąc wodę, będzie chłonął jednocześnie zawartą w niej sól. Gotuj zupę jeszcze przez kilkanaście minut. Później wyjmij woreczek z ryżem.

3. Ciasto

ciasto

Któż z nas nie lubi pysznych, domowych ciast, drożdżówek i ciastek. Każda kobieta, która lubi piec, wie, że dość często ciasto przypala się z wierzchu. Jeśli chcesz tego uniknąć, należy je przykryć folią aluminiową, papierem do pieczenia albo zwilżonym ręcznikiem papierowym.

4. Kawa

kawa

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Istnieje wiele różnych gatunków kawy każdy, z których ma własny, wyjątkowy smak i zapach. Jeśli chcesz jeszcze bardziej urozmaicić smak ulubionego napoju, podczas parzenia kawy, a dokładnie, kiedy już się zaczyna gotować, dodaj szczyptę soli.

5. Mięso

mięso

Większość z nas lubi smażonego kurczaka z chrupiącą skórką. A co jeśli nie przepadasz za kurczakiem, a bardzo lubisz mięso? Jak zrobić, aby również miało obłędnie chrupiącą skórkę? Posmaruj mięso miodem, koniakiem, wodą lub sokiem granatowym.

6. Idealna panierka

panierka

Trudno sobie wyobrazić ryby lub mięso bez chrupiącej panierki. Zazwyczaj do panierowania używamy zwykłej panierki, zrobionej z mąki, jajka, bułki tartej. Jeśli jednak znudziły ci się tradycyjne panierki, możesz zrobić naprawdę pyszną panierkę ze zmielonych orzechów włoskich czy sezamu.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty