6 przepisów na kawę, od której chce się obudzić
Śniadanie, i nie tylko ono, staje się o wiele przyjemniejsze i smaczniejsze jeśli uzupełnić go kawą.
Ale jeśli już znudziło się wam espresso i cappuccino, proponujemy 6 przepisów na niezwykłą kawę.
Kawa "Oflameron" (przepis 1901 roku)

Składniki (na 1 porcję):
- 1 łyżeczka kawy(gorzki gatunek, drobno mielona);
- 1 łyżka półwytrawnego szampana;
- 100 ml (pół szklanki) wody;
- szczypta wanilii.
Sposób przygotowania
Rozwiedźcie w niewielkiej ilości wody wanilię. Nalejcie do dżezwy wodę. Łyżeczkę pogrążcie do waniliowej mieszanki i tą łyżeczką weźcie kawę. Zasypcie kawę do dżezwy i gotujcie na umiarkowanym ogniu. Jak tylko stwarza się pianka dodajcie do kawy szampan. Trzymajcie dżezwę na ogniu dopóki nie pojawi się mocna pianka, po tym można uważać, że kawa jest gotowa. Podawać napój w malutkiej filiżance.
"Magiczna kawa"

Składniki(na 1 porcję):
- 1 filiżanka ugotowanej kawy;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej;
- 2 łyżeczki mleka skondensowanego;
- 1 łyżeczka kakao;
- 1 łyżeczka mielonego migdałku.
Sposób przygotowania
Przygotujcie kawę, w procesie dodawszy cynamon i gałkę muszkatołową. Mleko skondensowane i kakao rzetelnie wymieszajcie razem. W filiżankę nalejcie pół porcji ugotowanej kawy, włóżcie otrzymaną masę (mleko skondensowane i kakao) i wymieszajcie. Kawę, co pozostała, dolejcie do filiżanki. Posypcie z góry mielonym migdałem i podawajcie.
Kawa po wschodniemu z czekoladą

Składniki (na 1 porcję):
- 20–25g kawy w ziarnach;
- 50g gorzkiej czekolady;
- 100g lodów;
- 1/2 cytryny;
- 1/4 łyżeczki soli;
- cukier.
Sposób przygotowania
Rozdrobnijcie czekoladę do stanu okruchy. Pokrójcie cytrynę krążkami. Do dżezwy połóżcie kawę i cukier, rozetrzyjcie i zalejcie wrzątkiem. Dodajcie sól i doprowadźcie do wrzenia. Wlejcie łyżeczkę wody i rozprowadźcie kawę po filiżankach. Dodajcie kilka łyżeczek lodów. Posypcie z góry tartą czekoladą i podawajcie z cytryną.
Kawa "Don Juan"

Składniki (na 1 porcję):
- 1 filiżanka ugotowanej kawy;
- 1 łyżka ciemnego rumu;
- 1 łyżka likieru kawowego;
- 2 łyżki śmietanki;
- 2 łyżeczki tartej czekolady.
Sposób przygotowania
Nalejcie do szklanki rum i podpalcie. Obracajcie szklankę z płonącym płynem w ciągu kilku sekund. Wlejcie likier, a potem gorącą kawę. Ostrożnie, po rączce łyżeczki, wlejcie śmietankę tak, by ona zostawała na powierzchni napoju. Posypcie z góry tartą czekoladą i od razu podawajcie.
Kawa po szwajcarsku z lodem

Składniki(na 1 porcję):
- 1 filiżanka ugotowanej kawy;
- 1/3 płytki ciemnej czekolady;
- 1 łyżka gęstej śmietanki (30% zawartości tłuszczu lub więcej);
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu;
- lód.
Sposób przygotowania
Przygotowaną zawczasu kawę przelejcie przez sitko i zostawcie do ostygnięcia. Połowę niewielkiego rondla wypełnijcie wodą i postawcie na ogień. W misce przełamujcie czekoladę. Jak tylko woda w rondlu dojdzie do wrzenia, postawcie miskę z czekoladą z góry. Roztopioną na wodnej łaźni czekoladę zdejmijcie z ognia. Zmieszajcie mielony cynamon, gorącą czekoladę i kawę, dajcie trochę ochłonąć. Ubijcie śmietankę do powietrznego stanu. W grubościenną szklankę połóżcie parę kawałeczków lodu, nalejcie kawę z czekoladą, ubierzcie z góry bitą śmietaną. Z góry posypcie mielonym cynamonem i podawajcie.
Szwedzka kawa

Składniki (na 1 porcję):
- 60g mielonej kawy;
- 400g wody;
- 1 żółtko;
- rum;
- 4 łyżeczki cukru;
- śmietanka.
Sposób przygotowania
Przygotujcie kawę, rozlejcie po filiżankach i dajcie trochę ochłonąć. Dodajcie zbite z cukrem żółtko i rum. Śmietankę podawajcie oddzielnie i dodawajcie według smaku.