6 przepysznych przepisów z twarogu dla całej rodziny
Proponujemy przepisy najbardziej pysznych dań i deserów z twarogu, które nie zajmą wiele czasu.
Twaróg jest produktem nie tylko pożytecznym, ale i bardzo smacznym. Z nim można przygotować wiele różnych deserów, które nie uszkodzą figurze i spodobają się całej rodzinie.
Baba serowa do herbaty
Potrzebne będą:
- 200 g twarogu;
- 2 łyżki kwaśnej śmietany;
- 2 jajka;
- 2 łyżki masła;
- 1 szklanka mąki;
- 1 szklanka cukru;
- 0,5 łyżeczki sody;
- szczypta soli.
Przyrządzanie
- Mieszamy twaróg z jajkami, śmietaną i roztopionym masłem. W innym naczyniu łączymy mąkę, cukier, gaszoną sodę i sól.
- Wymieszać suche składniki z ciekłymi.
- Zalewamy ciasto na przygotowaną formę do babeczek.
- Piec w 180 stopniach 35-45 minut.
Cukierki twarogowe
Potrzebne będą:
- 350 g twarogu o zawartości 9% tłuszczu;
- 50 g orzechów;
- 150 g okruchów ciastek;
- cukier, czekolada, wanilia do smaku.
Przyrządzanie
- Ser ubijamy blenderem. Mieszamy z cukrem, wanilią, okruchamy ciastek i posiekanymi orzechami do uzyskania jednorodnej masy.
- Sporządzamy z mieszanki serowej małe kulki i obtaczamy je w startej czekoladzie.
- Przed podaniem cukierki schłodzić w lodówce przez godzinę.
Panna-cotta
Potrzebne będą:
- 400 g masy serowej;
- 300 g śmietany;
- 200 g mleka;
- 15 g żelatyny;
- cukier puder.
Przyrządzanie
- Zalewamy żelatynę niewielką ilością wrzącej wody i pozostawiamy do spęcznienia. Mikserem ubijamy masę twarogową z mlekiem i śmietaną, starając się puścić jak najwięcej powietrza do mieszanki.
- Łyżką wymieszać żelatynę do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie wlać ją do mieszanki twarogowej. Wymieszać jeszcze raz w blenderze.
- Następnie dodajemy cukier puder i ponownie ubijamy.
- Rozlewamy do kokilek i odstawiamy do lodówki. Deser będzie gotowy do spożycia po 25-40 minutach.
Szybkie pierogi
Potrzebne będą:
- 400 g suchego twarogu;
- 1 łyżka cukru;
- 2 jajka;
- 1 szklanka mąki;
- szczypta soli.
Przyrządzanie
- Zagotować garnek wody. W misce wymieszać twaróg, jajka i cukier. Dodajemy połowę porcji mąki — utworzy się ciasto twarogowe.
- Wsypujemy na stół pozostałą mąkę, wykładamy ciasto i delikatnie staczamy z niego małe kiełbaski.
- Kroimy ciasto na plastry i lekko obtaczamy je w mące.
- Wrzucamy pierogi do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez 3-5 minut, do wynurzenia się pierogów. Podajemy gorące ze słodką śmietaną lub dżemem.
Serniki twarogowe
Potrzebne będą:
- 200 g twarogu;
- 2 łyżki cukru;
- 1 jajko;
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu;
- 2 łyżki mąki;
- szczypta soli;
- olej roślinny do smaku.
Przyrządzanie
- Twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy go z cukrem i cynamonem.
- Dodajemy jajko i mieszamy.
- Formujemy z otrzymanej masy serniki i obtaczamy je z obu stron w mące.
- Na nagrzanej i polanej oliwą patelni smażymy serniki na średnim lub małym ogniu do miękkości (rumianej skórki).
Deser twarogowy bez pieczenia
Potrzebne będą:
- 500 g miękkiego twarogu;
- 300 g śmietany o zawartości 10% tłuszczu;
- 30 g żelatyny;
- cukier i owoce lub jagody do smaku.
Przyrządzanie
- Mieszamy twaróg i śmietanę do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy cukier do smaku.
- Żelatynę zalewamy szklanką wody na 10 minut. Następnie stawiamy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, stale mieszając czekamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści w wodzie.
- Cienkim strumieniem wlewamy żelatynę w masę twarogowo-śmietanową i dokładnie mieszamy. Masa powinna być ciekła.
- Ulubione owoce lub jagody wykładamy na dno formy. Zalewamy mieszaninę i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
- Przed podaniem ozdobić syropem, gałązką mięty i ulubionymi owocami.
źródło:KitchenMag