7 ciekawych sposobów przygotować kurzy filet na nowo

Kurzy filet – ulubiony pokarm wszystkich sportowców i zwolenników zdrowego sposobu życia. Amatorzy soczystych mięsiw zazwyczaj unikają przygotowywać tą część kury, ponieważ ona wychodzi suchą i przaśną.
7 ciekawych sposobów przygotować kurzy filet

Zebraliśmy 7 ciekawych przepisów, z którymi potraficie przygotować soczyste i smaczne kurze gomółki, przy tym nie naruszając diety.

Kura z brokułem w śmietankowym sosie

7 ciekawych sposobów przygotować kurzy filet 1

Składniki:

  • gomółka kurza – 1 szt. (400 g);
  • kapusta brokuł – 500 g;
  • sos śmietankowy – 700 ml;
  • ser parmezan – 50 g;
  • marchew – 1 szt.;
  • suchary – 50 g;
  • olej śmietankowy – 50 g;
  • estragon świeży czy suszony – według smaku;
  • sól, orzech muszkatołowy mielony – według smaku.

Przygotowanie

Marchew należy oczyścić i kroić laskami. Brokuł przemywamy i rozdzielamy na drobne kwiatostany. Dalej należy przygotować marchew i brokuł na parze, czy w niewielkiej ilości wody do półgotowości.

Kurzą gomółkę przemyć i kroić na kawałki. Potem kroimy te dzwonka na wąskie prążki. Przypuścimy kurę w niewielkiej ilości oleju roślinnego w patelni mieszając, żeby mięso zbielało. Należy porządnie osolić.

Przygotujemy śmietankowy sos beszamel na mleku czy śmietance, udowodniwszy go do gęstości płynnej śmietany.

Niewielką ilością masła należy naoliwić formę dla zapiekania. Układamy do formy brokuł z marchwią. Z góry wyłożymy kurę. Posypujemy kurę rozdrobnionym świeżym czy suszonym estragonem. Potem zalewamy śmietankowym sosem. Posypujemy potrawę sucharami i tartym parmezanem.

Resztę masła kroimy na drobne kawałeczki i rozprowadzamy po powierzchni potrawy.

Zapiekamy w rozgrzanym do 200 stopni piecyku 20 minut.

Kurzy filet pod mangowym sosem salsa

7 ciekawych sposobów przygotować kurzy filet 2

Składniki:

  • kurze gomółka – 2 szt.;
  • mango – 1 szt.;
  • awokado – 1 szt.;
  • papryka – 1/2 szt. ;
  • cebula – 1 szt.;
  • pietruszka;
  • lima – 1 szt.;
  • czerwony winny ocet – 1 łyżka;
  • sojowy sos – 30 ml;
  • gorczyca – 1/2 łyżki;
  • оliwa;
  • 1 ząbek czosnku, sól, pieprz.

Przygotowanie

Mango, awokado, cebulę i bułgarski pieprz należy oczyścić i kroić niewielkimi kostkami. Tłumaczymy do miski, należy dodać ocet i sok limy. Mieszamy i stawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Czosnek należy rozdrobnić, dodać sojowy sos, 1 łyżkę oleju i gorczycy. Gomółki należy rozkroić na 4 części, natrzeć mieszanką i postawić na 1 godzinę do lodówki.

Obsmażymy filet na grillu po 5 minut z każdej strony. Przed przedstawieniem wyłożymy na filet sos salsa.

Chrupiąca kura z humusem i warzywami

7 ciekawych sposobów przygotować kurzy filet 3

Składniki:

  • kurze gomółki – 4 szt.;
  • cukinia – 1 szt.;
  • kabaczek – 1 szt.;
  • cebula – 1 szt.;
  • humus – 200 g;
  • oliwa – 1 łyżka;
  • cytryny – 2 szt.;
  • mielona papryka – 1 łyżka.

Przygotowanie

Za godzinę do początku przygotowania dostańcie ptaka z lodówki.

Rozgrzejcie piecyk do 210 stopni. Przygotujcie deko: naoliwcie go niewielką ilością oleju roślinnego.

Pokrójcie cukinię, kabaczek i cebulę cząstkami. Osólcie, popieprzycie i polejcie oliwą. Dobrze mieszajcie warzywa.

Kurzą gomółkę przetrzyjcie tkankową jednorazową serwetką: mięso nie powinno być wilgotne.

Pokładźcie na deko warzywa, z góry – kurzą gomółkę. Mięso dobrze nasmarujcie humusem. Zalewamy wszystko cytrynowym sokiem, ptaka posypujemy papryką.

Zapiekajcie 25-30 minut do gotowości potrawy. Podawajcie od razu do stołu.

Kura zapiekana z pomidorami i nutem

7 ciekawych sposobów przygotować kurzy filet 4

Składniki:

  • kurzy filet od dużych gomółek – 4 szt.;
  • nut – 1 szklanka;
  • bazylia świeża – niewielki pęczek;
  • pomidory – 15-20 szt.;
  • olej oliwny – 3 łyżka;
  • oregano – szczypta;
  • tymianek suchy – szczypta;
  • pieprz czarny – według smaku;
  • sól morska – według smaku.

Przygotowanie

Nut należy zmoczyć na noc na 10-12 godzin. Miskę koniecznie posprzątać do lodówki, żeby uniknąć kwaśnienia wody.

Nabrzmiały nut należy ugotować w ciągu 60-90 minut z dodaniem bobkowego listu i czarnego pieprzu groszkiem.

W formę dla zapiekania wyłożymy kurę, doprawimy olejem i przyprawami.

W głębokiej misce należy zmieszać ugotowany nut, pokrojone na połówki pomidorów, podarte rękami liście bazylii, dodać jeszcze trochę przypraw i łyżki oleju, mieszamy.

Wyłożymy mieszankę wokół filetu, doprawiamy solą i pieprzem według smaku, zapiekamy w rozgrzanym do 200 stopni piecyku do gotowości kurzego filetu. Formę lepiej przesłonić folią, żeby uniknąć wysychania nutu.

Soczysty kurzy filet w pergaminie z warzywami

7 ciekawych sposobów przygotować kurzy filet 5

Składniki:

  • szczypior – pęczek;
  • pomidory – 350 g;
  • biała cebula – 1 szt.;
  • świeży tymianek – 8 gałęzi;
  • oliwa – 2 łyżka;
  • kurza gomółka – 4 szt. (po 200 g każda);
  • białe wino wytrawne – 50 ml.

Przygotowanie

Rozgrzejcie piecyk do 200 stopni. Ukrójcie 4 kawałeczki pergaminu dla pieczywa, rozmiarem 40×40 cm każdy.

Należy rozkroić pomidory na połówki, białą cebulę pokrójcie kółkami. W centrum każdego kawałeczka pergaminu pokładziecie równą ilość warzyw (i biały szczypior, pomidory).

Podejmijcie kraje pergaminu i sformujcie "łódki", przewiązawszy lewą i prawą strony papieru kulinarnym sznurkiem. Dodajcie do każdej papierowej formy po łyżce do herbaty oliwy i gałęzi tymianku.

Osólcie i popieprzycie kurzą gomółkę, rozłóżcie mięso po "łódkach". Polejcie ptaka winem, co pozostało olejem, pokładziecie na filet po gałęzi tymianku. Zamknijcie "łódki" i pokładźcie na deko.

Postawcie potrawę do piecyka i zapiekajcie w ciągu 20-25 minut.

Podawajcie od razu, pokładłszy każdą "łódkę" na talerz.

Kurze rolki z serem

7 ciekawych sposobów przygotować kurzy filet 6

Składniki:

  • kurza gomółka – 4 szt.;
  • ser feta – 100 g;
  • oregano – 2 łyżka;
  • czosnek – 3 ząbki;
  • skórka cytrynowa – 1/2 łyżka;
  • białe wino wytrawne – 100 ml;
  • niesłony kurzy bulion – 100 ml;
  • cytryna – 2 szt.;
  • oliwa – 2 łyżki.

Przygotowanie

Ukrójcie dwa kawałeczki spożywczej folii (rozmiarem w przybliżeniu 30×30 cm). Ulokujcie między nimi jedną kurzą gomółkę. Odbijajcie mięso zaczynając od centrum. U was musi wyjść cienki pokład mięsa. Naoliwcie go serem feta, posypcie oregano, natartym czosnkiem, skórką cytrynową. Zrolujcie mięso. Powtórzcie z gomółką, co pozostała.

Rozgrzejcie piecyk do 220 stopni.

W patelni rozgrzejcie 2 łyżki oleju. Obsmażcie w nim rolki ze wszystkich stron w ciągu 10 minut. Przesuńcie mięso do formy dla pieczywa i postawcie do piecyka na 5-7 minut.

W ten czas w patelni, gdzie smażyło się mięso, zmieszajcie wino, bulion, cytrynowy sok. Jak tylko zakipi, mieszajcie sos i trzymajcie na powolnym ogniu w ciągu 5 minut.

Dostańcie rolki z piecyka, pokrójcie na grube kawałeczki i rozłóżcie w naczynie. Polejcie sosem i podawajcie z cytrynowymi cząstkami.

Filet w winno-miodowej marynacie

7 ciekawych sposobów przygotować kurzy filet 7

Składniki:

  • kurzy filet – 2 szt.;
  • białe wino wytrawne – 250 ml;
  • pomarańcza – 1 szt.;
  • miód – 6 łyżek;
  • lima – 1/2 szt.;
  • czosnek – 2 ząbki;
  • sól i pieprz – według smaku.

Przygotowanie

Zmieszajcie w misce 200 ml wina, rozdrobnionego czosnku, 2 łyżki miodu i sok połówki pomarańczy. Pokładźcie do marynaty kurzą gomółkę, nakryjcie spożywczą folią i postawcie do lodówki na godzinę.

Naoliwcie patelnię czy grill łyżką stołową oleju roślinnego, postawcie na ogień. Obsmażajcie kurę w ciągu 6-8 minut z każdej strony.

W patelnię nalejcie wino co pozostało, miód, sok limy i pomarańczy. Postawcie na ogień. Jak tylko zakipi, gotujecie w ciągu pół minuty, potem zdejmijcie z ognia.

Jak tylko kura będzie gotowa rozłóżcie ją w naczynie i polejcie sosem. Osólcie i popieprzycie mięso według smaku.

źródło:TheChallenger
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty