7 fajnych potraw na kolację

Fasola z bekonem w sosie pomidorowym

Składniki:
- konserwowa fasola – 200 g;
- bekon – 100 g;
- pomidorowy sos (czy 100 g pomidorowej pasty) – 250 g;
- oliwa według smaku.
Przygotowanie
Obsmażyć fasolę i bekon na oliwie, potem dodać pomidorowy sos, czarny pieprz i sól (również można dodać paprykę i bazylię). Gasić mieszankę kilka minut.
Pasta z tuńczykiem i szpinakiem

Składniki:
- pasta – 250 g;
- konserwowy tuńczyk – 100 g;
- zamrożony szpinak – 100 g;
- śmietanka – 150 ml.
Przygotowanie
Ugotować pastę. Na patelni rozmrozić szpinak, dodać do niego tuńczyk, potem śmietankę. Zagasić wszystko razem w ciągu kilku minut, dodać pieprz, sól, potem zmieszać z pastą.
Leniwa zapiekanka

Składniki:
- brokuł – 100 g;
- kalafior – 100 g;
- pieczarki – 120 g;
- 1 szklanka strączkowej fasoli
- twardy ser – 100 g;
- mleko – 150 ml;
- jajka – 6 szt.;
- olej słonecznikowy;
- sól, pieprz.
Przygotowanie
Rozbieramy na kwiatostany brokuły i kalafior, kroimy pieczarki taflami, dodajemy zieloną fasolę. Smarujemy żarowytrzymałą formę olejem i przesypujemy do niej warzywa z grzybami. Zalewamy mieszanką z jajek, mleka, szczypty soli i pieprzu. Z góry wykładamy tarty ser i odprawiamy formę do rozgrzanego do 180 °C piecyka na 40 minut. Dajemy zapiekance ochłonąć i kroimy na porcje.
Befstrogonów z farszu z pieczarkami

Składniki:
- pieczarki – 150 g;
- cebula – 1 szt.;
- masło – 50 g;
- nietłusty wołowy farsz – 1 kg;
- mąka – 4 łyżki;
- wołowy bulion – 2 szklanki;
- śmietana – 1 szklanka;
- sól, pieprz według smaku;
- łazanki – 400 g.
Przygotowanie
Łazanki ugotować we wrzącej wodzie, odrzucić.
Jak gotują się łazanki, rozgrzać dużą patelnię, obsmażyć pokrojone kawałkami grzyby i cebulę do 2 łyżek masła na średnim ogniu. Przygotowywać w ciągu 5 minut, do rozmiękania, wyłożyć do miski.
W tej patelni roztopić masło, co pozostało. Obsmażyć farsz, aż nie będzie rumienił się. Dodać mąkę, wymieszać. Dodać wołowy bulion i gotować, aż wszystko trochę nie zgęstnieje. Dodać grzyby z cebulą, potem mieszając śmietanę. Doprawić według smaku pieprzem. Przedłużać przygotowywać, aż wszystko nie nagrzeje się, lecz nie udowadniamy do wrzenia. Na talerz wyłożymy łazanki, z góry mięsny sos z grzybami.
Kapreze z kurą i awokado

Ingredienty:
- kurza gomółka
- mozzarella
- awokado
- sól, pieprz według smaku
- liście sałaty – 200 g;
- pomidory cherry – 7 szt.;
- bazylia.
Dla tankowania:
- czosnek;
- bazylia;
- gorczyca;
- cytrynowy sok;
- balsamowy ocet;
- oliwa;
- sól, pieprz według smaku.
Przygotowanie
W malutkiej misce należy zmieszać czosnek, suchą bazylię, gorczycę, cytrynowy sok, balsamowy ocet, sól i pieprz. Powoli dodać oliwę, ubijając cały czas. Odłożymy w bok.
Kurzą gomółkę kroić na kawałeczki, obsmażyć w ciągu 5-6 minut.
Potem kroić wpół pomidory, ser, awokado.
Na dno miski wyłożyć liście sałaty, z góry dodać wszystkie pokrojone ingredienty i polać balsamowym octem.
Ryż ze strączkową fasolą, kurą i grzybami

Składniki:
- ryż – 1/2 szklanki;
- filet kury ze skórą – 500 g;
- strączkowa fasola – 250 g;
- grzyby (pieczarki) – 200 g;
- oliwa;
- czosnek;
- sól, mielony pieprz.
Przygotowanie
1/2 szklanki ryżu zalać 1 szklanką wody, udowodnić do wrzenia, ujmować ogień i gotować pod przykrywką w ciągu 10-15 minut, do gotowości i pełnego wchłaniania wody. Kroimy filet kury ze skórą niewielkimi kawałeczkami. Obsmażyć kurę w ciągu kilku minut na pewnym ogniu blisko 5 minut, do rumianej motyki. W skórze już mieści się tłuszcz, toż smażyć można bez oleju, jeśli pokłaść kawałeczki skórą do dołu.
Dodać na patelnię strączkową fasolę i cienko pokrojone grzyby. Wlać łyżkę oleju. Obsmażyć 5 minut, dodać drobno pokrojony czosnek. Zmieszać z gotowym ryżem. Osolić, popieprzyć i obsmażać jeszcze kilka minut, aż ryż nie nagrzeje się jak należy.
Łosoś, zapiekany w piecyku

Składniki:
- filet łososia (łosoś) – 1 kg;
- sól, pieprz;
- cebula;
- oliwa;
- pietruszka;
- sok cytryny.
Przygotowanie
Rybny filet przemyć, natrzeć solą, pieprzem, naoliwić oliwą. Kroić drobno pietruszkę, cebulę – półpierścieniami. Dodać do cebuli trochę oliwy, osolić i doprawić pieprzem. Wyłożyć rybę na deko, posypać pietruszką, cytrynowym sokiem, wyłożyć naokoło cebulę. Zapiekać przy 200 stopniach blisko 20 minut.