7 fajnych potraw na kolację

Jeśli czasu przygotowywać po ciężkim pracowitym dniu nie macie, a makaron i kołduny już sprzykrzyły się, to oto 7 potraw, które przygotowuje się łatwo i szybko. A jeszcze one są szalenie smaczne.
7 fajnych potraw na kolację

Fasola z bekonem w sosie pomidorowym

7 fajnych potraw na kolację 1

Składniki:

  • konserwowa fasola – 200 g;
  • bekon – 100 g;
  • pomidorowy sos (czy 100 g pomidorowej pasty) – 250 g;
  • oliwa według smaku.

Przygotowanie

Obsmażyć fasolę i bekon na oliwie, potem dodać pomidorowy sos, czarny pieprz i sól (również można dodać paprykę i bazylię). Gasić mieszankę kilka minut.

Pasta z tuńczykiem i szpinakiem

7 fajnych potraw na kolację 2

Składniki:

  • pasta – 250 g;
  • konserwowy tuńczyk – 100 g;
  • zamrożony szpinak – 100 g;
  • śmietanka – 150 ml.

Przygotowanie

Ugotować pastę. Na patelni rozmrozić szpinak, dodać do niego tuńczyk, potem śmietankę. Zagasić wszystko razem w ciągu kilku minut, dodać pieprz, sól, potem zmieszać z pastą.

Leniwa zapiekanka

7 fajnych potraw na kolację 3

Składniki:

  • brokuł – 100 g;
  • kalafior – 100 g;
  • pieczarki – 120 g;
  • 1 szklanka strączkowej fasoli
  • twardy ser – 100 g;
  • mleko – 150 ml;
  • jajka – 6 szt.;
  • olej słonecznikowy;
  • sól, pieprz.

Przygotowanie

Rozbieramy na kwiatostany brokuły i kalafior, kroimy pieczarki taflami, dodajemy zieloną fasolę. Smarujemy żarowytrzymałą formę olejem i przesypujemy do niej warzywa z grzybami. Zalewamy mieszanką z jajek, mleka, szczypty soli i pieprzu. Z góry wykładamy tarty ser i odprawiamy formę do rozgrzanego do 180 °C piecyka na 40 minut. Dajemy zapiekance ochłonąć i kroimy na porcje.

Befstrogonów z farszu z pieczarkami

7 fajnych potraw na kolację 4

Składniki:

  • pieczarki – 150 g;
  • cebula – 1 szt.;
  • masło – 50 g;
  • nietłusty wołowy farsz – 1 kg;
  • mąka – 4 łyżki;
  • wołowy bulion – 2 szklanki;
  • śmietana – 1 szklanka;
  • sól, pieprz według smaku;
  • łazanki – 400 g.

Przygotowanie

Łazanki ugotować we wrzącej wodzie, odrzucić.

Jak gotują się łazanki, rozgrzać dużą patelnię, obsmażyć pokrojone kawałkami grzyby i cebulę do 2 łyżek masła na średnim ogniu. Przygotowywać w ciągu 5 minut, do rozmiękania, wyłożyć do miski.

W tej patelni roztopić masło, co pozostało. Obsmażyć farsz, aż nie będzie rumienił się. Dodać mąkę, wymieszać. Dodać wołowy bulion i gotować, aż wszystko trochę nie zgęstnieje. Dodać grzyby z cebulą, potem mieszając śmietanę. Doprawić według smaku pieprzem. Przedłużać przygotowywać, aż wszystko nie nagrzeje się, lecz nie udowadniamy do wrzenia. Na talerz wyłożymy łazanki, z góry mięsny sos z grzybami.

Kapreze z kurą i awokado

7 fajnych potraw na kolację 5

Ingredienty:

  • kurza gomółka
  • mozzarella
  • awokado
  • sól, pieprz według smaku
  • liście sałaty – 200 g;
  • pomidory cherry – 7 szt.;
  • bazylia.

Dla tankowania:

  • czosnek;
  • bazylia;
  • gorczyca;
  • cytrynowy sok;
  • balsamowy ocet;
  • oliwa;
  • sól, pieprz według smaku.

Przygotowanie

W malutkiej misce należy zmieszać czosnek, suchą bazylię, gorczycę, cytrynowy sok, balsamowy ocet, sól i pieprz. Powoli dodać oliwę, ubijając cały czas. Odłożymy w bok.

Kurzą gomółkę kroić na kawałeczki, obsmażyć w ciągu 5-6 minut.

Potem kroić wpół pomidory, ser, awokado.

Na dno miski wyłożyć liście sałaty, z góry dodać wszystkie pokrojone ingredienty i polać balsamowym octem.

Ryż ze strączkową fasolą, kurą i grzybami

7 fajnych potraw na kolację 6

Składniki:

  • ryż – 1/2 szklanki;
  • filet kury ze skórą – 500 g;
  • strączkowa fasola – 250 g;
  • grzyby (pieczarki) – 200 g;
  • oliwa;
  • czosnek;
  • sól, mielony pieprz.

Przygotowanie

1/2 szklanki ryżu zalać 1 szklanką wody, udowodnić do wrzenia, ujmować ogień i gotować pod przykrywką w ciągu 10-15 minut, do gotowości i pełnego wchłaniania wody. Kroimy filet kury ze skórą niewielkimi kawałeczkami. Obsmażyć kurę w ciągu kilku minut na pewnym ogniu blisko 5 minut, do rumianej motyki. W skórze już mieści się tłuszcz, toż smażyć można bez oleju, jeśli pokłaść kawałeczki skórą do dołu.

Dodać na patelnię strączkową fasolę i cienko pokrojone grzyby. Wlać łyżkę oleju. Obsmażyć 5 minut, dodać drobno pokrojony czosnek. Zmieszać z gotowym ryżem. Osolić, popieprzyć i obsmażać jeszcze kilka minut, aż ryż nie nagrzeje się jak należy.

Łosoś, zapiekany w piecyku

7 fajnych potraw na kolację 7

Składniki:

  • filet łososia (łosoś) – 1 kg;
  • sól, pieprz;
  • cebula;
  • oliwa;
  • pietruszka;
  • sok cytryny.

Przygotowanie

Rybny filet przemyć, natrzeć solą, pieprzem, naoliwić oliwą. Kroić drobno pietruszkę, cebulę – półpierścieniami. Dodać do cebuli trochę oliwy, osolić i doprawić pieprzem. Wyłożyć rybę na deko, posypać pietruszką, cytrynowym sokiem, wyłożyć naokoło cebulę. Zapiekać przy 200 stopniach blisko 20 minut.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty