7 francuskich rzeczy, które nie zasługują na metkę "Made in France"!

Najromantyczniejszy kraj na świecie ma wiele różnych wizytówek, takich jak croissant, zupa cebulowa i nawet francuski pocałunek. Można wymieniać wiele rzeczy, z których słynie Francja, jednak ...

Po tym co przeczytasz, na pewno będziesz zszokowany. Okazuje się, że wiele rzeczy, które uważamy za francuskie, wcale nie są francuskie. Croissant – to rogalik wiedeński, który przywiozła Maria Antonina Austriaczka z Austrii po tym, jak poślubiła Ludwika XVI. W niniejszym zestawieniu 7 francuskich rzeczy, które nie zasługują na metkę "Made in France"!

1. Warkocz francuski

warkocz

Ostatnio francuski warkocz cieszy się ogromną popularnością i jest modnym trendem fryzjerskim. Jednak okazuje się, że Francja wcale nie jest ojczyzną tego warkocza. Już około 6 tys. lat temu mieszkanki Algierii robiły takie warkocze, a później mieszkanki i mieszkańcy Grecji. Francuskim taki warkocz stał się dzięki modnemu magazynowi Home Magazine, który w końcu XIX wieku okrzyknął warkocz najmodniejszą fryzurą i dodał do jego nazwy słowo "french".

2. Zupa cebulowa

zupa

Najpopularniejsza francuska potrawa została stworzona przez chłopa w Starożytnym Rzymie. Dzięki legendzie potrawa chłopów została prawdziwym francuskim arcydziełem sztuki kulinarnej. Legenda głosi, że zupę tę stworzył Ludwik XV. Chcąc przygotować ciepły posiłek i nie mając w spiżarni nic poza cebulą, masłem i winem, przyrządził tenże przysmak.

3. Francuski buldog

dog

Początków rasy należy szukać w Anglii, dlaczego psy te są nazywane buldogami francuskimi? W XIX wieku wielu rzemieślników, szczególnie tkaczy, wyemigrowało do Francji. Zabierali oni ze sobą swoje psy, które wówczas były zwane toy-bullodogge. Buldog początkowo był rosłym i dobrze zbudowanym psem, jednak później szczeniaki zaczęły się rodzić z defektem – miały mały wzrost. Mieszkańcy Paryża wręcz zakochali się w małych uroczych zwierzakach.

4. Francuski manicure

manicure

French Manicure powstał 35 lat temu w USA. Pomysłodawcą takiego połączenia kolorów był Jeff Pink, który chcąc zaoszczędzić czas aktorkom w Hollywood, wymyślił przepis na idealne paznokcie pasujące do wszystkiego. Dzięki temu kobiety nie musiały zmieniać koloru paznokci za każdym razem, kiedy zmieniały kreację. Powszechnie zostało powiedziane, że Jeff Pink zmienił nazwę stylu malowania paznokci na French Manicure ze względu na szacunek do swoich nowych europejskich przyjaciół.

5. Frytki lub French fries

frytki

Dziś ziemniaki smażone w głębokim oleju nazywamy frytkami (franc.pommes de terre frites), jednak uważamy, że jest to raczej potrawa amerykańska, ponieważ cieszą się ogromną popularnością w USA. Pierwsze zapiski o frytkach pochodzą z XVII wieku, właśnie z Belgii. Belgowie są uważani za wynalazców tego popularnego dania. Historia mówi, że w Walonii, zimą zamarznięta woda zabrała mieszkańcom ich podstawowe pożywienie – ryby. Zdesperowanym ludziom pozostały jedynie ziemniaki, które kroili w kształt rybek (ponoć temu frytki zawdzięczają swój kształt) i smażyli na tłuszczu wołowym, tzw. fryturze.

6. Francuski tost

smacznie

Okazuje się, że przepis chleba w jajku i mleku, czyli tostu francuskiego pochodzi z książki kucharskiej Apicjusza. Mieszkańcy wielu krajów europejskich w Średniowieczu uwielbiali tę potrawę, nazywając ją deserem "ubogi rycerz".

7. Francuski pocałunek

pocałunek

Francuski pocałunek został wymyślony przez angielskich i amerykańskich żołnierzy, którzy po powrocie do swoich krajów ojczystych z Francji po I Wojnie Światowej tak namiętnie całowali swoje żony i ukochane dziewczyny, że ta odmiana erotycznego pocałunku potrzebowała własnej nazwy.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty