7 grzechów biurowego obiadu, które szkodzą zdrowiu i figurze

Zabranie ze sobą lunchu lub przekąski do pracy — to dobry pomysł, ale jak to zrobić? Znana dietetyk Emily Kier i trenerka personalna Hanna Tildsley pomogą odróżnić dobre jedzenie od złego.

Jesienią też nie należy zapominać o pięknych zgrabnych kształtach! Przed nami sylwestrowe imprezy i jest nadzieja na wakacje pod palmami na oceanicznym wybrzeżu. Posłuchamy zaleceń i nauczymy się tworzyć sobie prawidłowy obiad do biura!

1. Brak różnorodności

warzywa

Przygotowanie jednego dania na obiad każdego dnia — to znęcanie się nad organizmem i błędne podejście z punktu widzenia dietetyków. Dzięki internetowi można dobrać bardziej zróżnicowaną dietę, z uwzględnieniem odpowiednich składników, makro i mikroelementów. Na małą przekąskę doskonale nadają się banany, jagody i orzechy, możesz je dodać rano do płatków śniadaniowych i w ten sposób uzupełnić zapas substancji odżywczych.

2. Zbyt mała ilość jedzenia dla regeneracji sił

fitnes

Kiedy staramy się przestrzegać zdrowego odżywiania i boimy się przytyć, popełniamy ten sam błąd — zamawiamy lub przygotowujemy na obiad zbyt małą porcję. Mała kanapka z serem i kiełbasą szybciej doprowadzi do zapalenia błony śluzowej żołądka, niż nasyci organizm i sprawi przyjemność podczas jedzenia! Co robić? W zależności od płci i poziomu aktywności, wybierz właściwą dietę. Optymalna liczba dla dorosłego człowieka – 500 kcal.

3. Brak spożycia węglowodanów złożonych

jedzenie

Najpierw odważnie zjadamy przygotowaną super zdrową sałatkę z dodatkiem piersi z kurczaka, a następnie pędzimy do automatu po coś "smacznego"? Ocknij się, trzeba pilnie zmieniać sposób odżywiania i ratować siebie. W pierwszej kolejności zrezygnuj z węglowodanów prostych. Chleb jasny, ciastka, słodycze trawią się bardzo szybko i powodują skoki poziomu cukru. Wynik? Spadek energii i ochota na jedzenie.

Co wybrać? Produkty z węglowodanów złożonych pomogą zrównoważyć poziom cukru i nasycić organizm.

4. Batonami zbożowymi nie nasycisz się

słodko

Batony z mega zdrowym nadzieniem uratowały wiele osób przed głodem pod presją czasu, ale czy można ich używać codziennie? Mimo wszystkich zalet i obecności pożytecznych składników odżywczych, tego robić nie warto. Chodzi o to, że podobne batony zawierają do 40% cukru. Dietetycy zalecają spożywać batony zbożowe do południa, a póżniej jeść jabłka i jaja.

5. Sałatka jest podstawą podstaw

sałatka

Kochaj siebie i eksperymentuj z sałatkami i aromatycznymi sosami. Istnieje wiele opcji składników: kiełki, sałata, warzywa, białka zwierzęce, przyprawy i oleje roślinne, sosy musztardowo-miodowe. Stwórz swoją idealną mieszankę!

6. Nieprzestrzeganie norm temperaturowych

jajko

Obiad do pracy najczęściej przygotowujemy w zamieszaniu wczesnym rankiem, a większy wieczorem. A kiedy go jemy? Zwykle w ciągu 1 lub 2 dni. Czy jest świeży i bezpieczny do spożycia? Hmm, trudne pytanie. Brak kontroli temperatury lunchu może nie tylko zmniejszyć wartość odżywczą żywności, ale także uczynić go niebezpiecznym. Jedynym właściwym wyjściem jest zakup termosu, torby chłodzącej i nie zapomnij umieścić produktów w biurowej lodówce.

7. Nie karz siebie

obiad

Najgorszym grzechem, zdaniem dietetyczki Emily Kier i trenerki personalnej Hannah Tildsley, jest rygorystyczne przestrzeganie zaleceń, bez uwzględnienia indywidualnych potrzeb organizmu. Dobieraj składniki odżywcze do swojej diety, badaj ich wpływ na twój stan, mieszaj i eksperymentuj. Jeśli często przemieszczasz się po mieście, rozwiązujesz trudne zadania, to węglowodany proste i zbożowe batony nie zaszkodzą Ci.

Kochaj siebie i nie żałuj czasu na przygotowanie zdrowego biurowego obiadu!

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty