7 kuchennych trików, które przydadzą się na co dzień
W niniejszym zestawieniu siedem kuchennych lifehacków, które ułatwią ci życie i gotowanie.
Każdy z nas podczas gotowania miał do czynienia z przykrymi sytuacjami, kiedy stek nierównomiernie się wysmażył, a brzegi jajka sadzonego nie są sztywne. Takie sytuacje są bardzo irytujące, ale można je uniknąć, jeśli zastosować niniejsze triki.
1. Nieco wody podczas robienia jajka sadzonego.
Jeśli chcesz, aby białkowa otoczka była sztywna, przed smażeniem jajka sadzonego musisz wlać na patelnię nieco wody albo położyć kostkę lodu. Później natychmiast wlewamy jajka i przykrywamy pokrywką. Jeśli zastosujesz ten trik, na pewno uda ci się usmażyć idealne jajko sadzone, w którym otoczka będzie sztywna, a środek, czyli żółtko, półpłynny. Jednak pamiętaj o tym, że ten lifehack działa tylko wtedy, jeśli smażysz jajko na patelni teflonowej.
2. Sznurek do przyrządzania steków rybnych.
Osoby, które często przyrządzają steki rybne, wiedzą, że czasami jest trudno o równomierne wysmażenie ryby. Ryba z reguły jest grubsza pośrodku, dlatego często ryby po bokach się przypalają. W dodatku podczas smażenia stek z ryby może stracić swój pierwotny kształt. Aby do tego nie doszło, należy obwiązać ryby sznurkiem. Dzięki takiemu trikowi będziesz się cieszyć równomiernie wysmażonym stekiem o idealnym kształcie.
3. Sos pomidorowy do zamrożenia.
Owszem, można kupić sos pomidorowy w małych opakowaniach, ale jeśli chodzi o oszczędzanie, to jest nie najlepsze rozwiązanie, więc warto kupować sos pomidorowy w większych słoikach. Jednak taki sos szybciej się psuje. Jeśli chcesz jednocześnie oszczędzać i cieszyć się świeżym sosem, nalej go do woreczków śniadaniowych, zamknij worki klipsem, ustaw je na stojąco w zamrażarce. Dzięki takiemu trikowi zawsze będziesz miała pod ręką świeżutki, pyszny sos pomidorowy do przyrządzania ulubionych potraw.
4. Folia aluminiowa i papier do pieczenia.
Jeśli nie chce ci się za każdym razem, kiedy coś upieczesz, myć blaszki, możesz wyłożyć ją papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ale pamiętaj o tym, że całą powierzchnię blaszki, każdy milimetr należy pokryć papierem lub folią. Wtedy na pewno po ugotowaniu pozostanie czysta. Również pamiętaj o poprawnym i delikatnym zdejmowaniu podkładu.
5. Tortilla zamiast płat lasagne.
Wielu z nas lubi włoską lasagne, do przygotowania której kupujemy specjalne płaty w sklepie. Są dość drogie, jednak spokojnie można je zastąpić tańszą tortillą. Jeśli chodzi o smak, to zmiana jednego ze składników w żaden sposób na niego nie wpływa, natomiast jeśli chodzi o cenę, to taka lasagne jest o wiele tańsza.
6. Durszlak zamiast parowaru.
Jeśli chcesz przygotować coś na parze, ale nie masz parowaru, możesz śmiało wykorzystać durszlak i garnek, aby zrobić naczynie do gotowania na parze. Wlewamy do garnka wodę i gotujemy, doprowadzając do wrzenia. Później wkładamy swój przyszły posiłek do durszlaka, durszlak – do garnka. Nakrywamy garnek pokrywką. Ugotowane w ten sposób warzywa, ryż itd. Będą smakować tak samo, jak ugotowane w parowarze.
7. Aby banany nie czerniały.
Banany są bogatym źródłem witamin i minerałów, jednak w ciepłym pomieszczeniu bardzo szybko się psują i ciemnieją. Jeśli chcesz, aby twoje banany nie zbrązowiały, wystarczy, że owiniesz ich ogonki folią aluminiową lub spożywczą. Jeśli natomiast jest już za późno i twoje owoce są już czarne, to możesz je pokroić i włożyć do zamrażarki. Zamrożone banany idealnie się nadają do przyrządzania lodów i deserów.