7 mitów i stereotypów na temat kuchni indyjskiej
Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś. I to prawda. Są osoby, które przez całe życie poszukują nowych smaków, wrażeń, doświadczeń. Właśnie dlatego praktycznie w każdym mieście europejskim można znaleźć różne restauracje z kuchnią egzotyczną, w tym też indyjską. Niestety, ale wokół potraw indyjskich krąży wiele mitów, które już czas obalić.
1. We wszystkich regionach indyjskich gotują jednakowe potrawy

Nic bardziej mylnego. Indie Południowe pod względem smaków i potraw zdecydowanie się różnią od Indii Północnej. Curry, mięso i pieczywo to tradycyjne potrawy rodem z północy. Jeśli potrawy są bardziej pikantne, przeważają w nich soczewica, kokos, ryż i tamarynd, to oznacza, że masz przed sobą dania, pochodzące z południa Indii. W restauracjach najczęściej się podaje potrawy rodem z Indii Północnej. Owoce morza z gęstymi sosami – kuchnia z wyspy Goa.
Wegetarianie gustują w korzennych potrawach z Radżastanu. Jeśli masz ochotę na coś bardziej pikantnego, to najlepiej zamawiać tradycyjne potrawy z Tamilnadu. Nie przez przypadek Indie uważane są za niezwykle kolorowy kraj kulinarnych poszukiwań.
2. Kuchnia indyjska to wyłącznie ostre i gorące potrawy

Prawda, ale nie do końca. Owszem, potrawy kuchni indyjskiej są bardzo pikantne, ale kucharze starają się złagodzić ich smak, dodając, zamiast ostrej papryki, różne przyprawy. W restauracji możesz poprosić, by potrawa nie była zbyt gorąca i kucharz nie dodawał chili. W indyjskich restauracjach wszystkie potrawy gotuje się od zera, z uwzględnieniem próśb klienta.
3. Indyjskie potrawy są niezdrowe

Przekonanie, panujące wśród ludzi, którzy się kompletnie nie znają na kuchni indyjskiej. Dania kuchni indyjskiej, nie zważając na pikantność, są bardzo zdrowe. Soczewica, która jest częstym składnikiem potraw kuchni indyjskiej, jest bogatym źródłem różnych cennych substancji, takich jak białko i minerały, które wspomagają pracę serca. Roti – placki z mąki pełnoziarnistej są bogate w błonnik, minerały i witaminy. Na dodatek są niskokaloryczne. Jeśli natomiast chodzi o potrawy wegetariańskie rodem z Radżastanu, to są nadzwyczaj zdrowe i sycące. Kuchnia każdego kraju zawiera zarówno dania zdrowe, jak i niezdrowe, więc każdy powinien się nauczyć prawidłowo je wybierać.
4. Dania kuchni indyjskiej nie da się przyrządzić w domu

Owszem, są dania, których przyrządzenie wymaga dużo czasu i wysiłku. Jednak kuchnia indyjska obfituje również w potrawy bardzo szybkie i proste. Na przykład, indyjskie szaszłyki, baraninę tikka masala czy kurczaka curry można z łatwością przyrządzić na biwaku. Jedyne, o czym musisz pamiętać, to o odpowiednich przyprawach.
5. Wszechobecne curry

Curry nie oznacza jednej potrawy. Curry to nazwa sposobu przyrządzenia potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, ser, ryby, mięso lub inne składniki dania głównego w sosie, do którego często się dodaje paprykę chili, ale nie koniecznie.
6. Zbyt słodkie desery

Prawda. Wszystkie indyjskie desery bez wyjątku są bardzo słodkie. Nie zważając na to, cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Najpopularniejsze desery: kulfi, gulab jamun, jalebi. Dwa ostatnie to indyjskie smakołyki, zrobione z ciasta.
7. Wszędzie jednakowy ryż

Mit, który warto obalić, wymieniając różne odmiany ryżu, dodawane do różnych dań indyjskich: ryż jaśminowy, Basmati, czerwony ryż, ryż brązowy, ryż czarny. To różne odmiany ryżu, które mają wyjątkowy zapach, smak i teksturę.