7 mitów na temat sushi, które warto obalić

Dziś dania kuchni japońskiej cieszą się ogromną popularnością. Istnieje ogromna liczba restauracji i kawiarni, w których podaje się sushi. Nie zważając na ogromną rzeszę zwolenników sushi, istnieje mnóstwo mitów na ich temat, które warto obalić.

1. Sushi to tylko surowa ryba

sushi

Niektórzy z nas rezygnują z jedzenia sushi, ponieważ istnieje przekonanie, że sushi sporządza się wyłącznie z surowej ryby. Jest to danie sporządzone ze specjalnie przygotowanego, zakwaszonego ryżu z dodatkiem surowej ryby, a także innych składników, takich jak np.: awokado, ser, warzywa, grzyby. Istnieje kilka rodzajów sushi: są to sushi z plastrami marynowanej, gotowanej lub wędzonej ryby, kurczaka, gotowanych owoców morza. Dla wegetarianów sporządza się sushi wyłącznie z ryżu, z dodawaniem warzyw i sera.

2. Rozpoznać świeżość sushi można na podstawie koloru ryby

rolki

Kiedyś rozpoznać świeżość ryby można było na podstawie jej wyglądu. Świeży tuńczyk na przykład ma charakterystyczny czerwono-różowy kolor. Niestety dziś ta zasada jest już nieaktualna, ponieważ istnieje wiele sposobów na to, jak ulepszyć wygląd zewnętrzny ryb. Supermarkety i restauracje często je barwią. Barwiony tuńczyk jest intensywnie różowy i wygląda jak świeżo wyłowiony, więc nie warto ufać temu, co widzisz i wybierać sushi tylko na podstawie wyglądu zewnętrznego ryb.

3. Wasabi i marynowany imbir – przystawki do sushi

sushi smacznie

Większość z nas jest święcie przekonanych, że wasabi i marynowany imbir to podstawowe dodatki do sushi. Nic bardziej mylnego. Są to dodatki, które mają bardzo konkretną rolę. Marynowany imbir ma oczyszczać podniebienie, byśmy mogli wyraźniej czuć smak każdego rodzaju sushi. Japończycy są przekonani, że nie można mieszać smaków, bo wtedy nie da się wyczuć oryginalnego i unikalnego smaku każdego składnika.

Wasabi z kolei ma właściwości przeciwbakteryjne. Wykazuje działanie hamujące wzrost bakterii, zapobiega zatruciom pokarmowym, działa przeciwzapalnie. Chrzan wasabi także jest dobry na próchnicę. Produkuje się go z zielonolistnej rośliny, która wykazuje działanie hamujące wzrost bakterii, m.in.: Staphylococcus aureus, która powoduje próchnicę.

4. Wodorosty Nori posiadają jedynie funkcje ozdobne

sushi rolki

Nie wszyscy lubią nori, którym się owija sushi. Są tacy, którzy jedzą tylko ryż i ryby, a nori zostawiają na talerzu. I popełniają wielką błąd! Nori to bardzo ważny element sushi, który koniecznie trzeba jeść razem z innymi składnikami. Nori jest bogatym źródłem witaminy B12, manganu, kwasu foliowego i antyoksydantów.

5. Sushi popijamy sake

sake

Nie wiadomo, kiedy i jak pojawił się ten mit. Sake – tradycyjny japoński napój alkoholowy, ale to wcale nie oznacza, że Japończycy sushi popijają sake. Najczęściej do sushi zamawiają piwo jasne. Jeśli chodzi o drogie restauracje, to sake najczęściej podaje się z różnymi lekkimi przystawkami i sałatkami.

6. Ryby do sushi można przechowywać w różnych temperaturach

ryba

Ze względu na to, że do niektórych rodzajów sushi dodaje się surowe ryby, warto pamiętać o tym, że mogą one być źródłem bakterii i wirusów. W drogich restauracjach profesjonalny kucharz może z łatwością określić, czy ryby są zdrowe i czy nie są zakażone. Natomiast niedoświadczony kucharz na pewno nie zauważy, że ryby są zakażone nicieniami – pasożyty, które występują w rybach. Po spożyciu ryb, zawierających żywe larwy, najczęściej występuje biegunka, wymioty, bóle żołądkowe. Właśnie dlatego ryby przeznaczone do przyrządzania sushi należy przechowywać w odpowiedniej temperaturze: - 20 stopni Celsjusza nie więcej niż dwa dni.

7. Sushi w supermarketach są gorsze od tych przyrządzonych w restauracjach

sushi i rolki

Istnieje przekonanie, że sushi, jak zresztą i inne dania kuchni japońskiej, lepiej nie kupować w supermarketach, ponieważ najczęściej są nieświeże i niesmaczne. Nic bardziej mylnego. Przeprowadzone badania europejskie obaliły ten mit. Jakość jedzenia zależy nie od miejsca, w którym jest sprzedawane, lecz od producenta, jego sumienności i uczciwości. Niektóre supermarkety i sklepy sprzedają bardzo dobre sushi, których jakość wcale nie ustępuje jakością potrawom w restauracjach. W Niemczech opublikowano dane, które wskazują na to, że sushi sprzedawane w sklepach zawierały 3 razy mniej pasożytów, niż sushi przyrządzane w restauracjach.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty