7 najczęstszych błędów kulinarnych, które popełniają młode i niedoświadczone gospodynie

Na co dzień każda z nas przyrządza co najmniej kilka potraw, więc zawsze staramy się podczas gotowania maksymalnie oszczędzić sobie czasu i nerwów. Właśnie dlatego młode i niedoświadczone gospodyni popełniają w kuchni wiele błędów, nawet nie uświadamiając sobie, że tym samym psują smak potrawy.

Są potrawy, które z łatwością można ugotować w kilka minut. Jednak są również dania, które potrzebują szczególnej precyzji i rzetelności. Jednak dziś liczy się każda sekunda, więc kobiety starają się jak najszybciej ogarnąć obowiązki domowe, przez co często popełniają błędy kulinarne, które psują dania.

1. Smażenie na niewystarczająco rozgrzanej patelni

rondel

Niektóre gospodyni, by oszczędzić czas, nie czekają, zanim patelnia porządnie się rozgrzeje, a od razu na zimnej patelni zaczynają smażyć. Nie warto tego robić. Ponieważ na niedostatecznie rozgrzanej patelni mięso, ryby czy też warzywa nierównomiernie się usmażą i w niektórych miejscach mogą być surowe.

2. Zbyt szybkie dodawanie czosnku

czosnek

Doświadczone gospodyni wiedzą, że czosnek do potraw, gotowanych w wysokiej temperaturze, należy dodawać zawsze pod koniec smażenia. Jeśli dodać czosnek do mięsa, cebuli lub warzyw na samym początku, to on się przypali, zmieni smak i nie będzie się nadawać do jedzenia.

3. Niesolenie wody na makaron

pasta

Chyba każdy z nas potrafi ugotować makaron. Przecież nie ma nic trudnego w tym, by wrzucić makaron do wrzącej wody. Jednak jak się okazało, nawet podczas gotowania takiego prostego produktu popełniamy błędy. Podstawową zasadą podczas gotowania makaronu jest dodanie soli do wody. Wtedy makaron na pewno się nie sklei. Wodę na makaron najlepiej jest solić w proporcji jedna łyżka stołowa soli na 300 g makaronu.

4. Zbyt częste obracanie produktów na patelni

jedzenie

Niedoświadczone gospodyni zbyt często obracają steki na patelni. Jednak zawsze warto pamiętać o tym, że mięso powinno się dokładnie usmażyć z obu stron. Lepiej więc dokładnie odmierzyć czas smażenia z obu stron, by tylko raz ruszać stek. Jeśli natomiast chodzi o kotlety mielone, to czas obracania jest nieco krótszy, ponieważ mięso mielone potrzebuje mniej czasu, by się usmażyć.

5. Zbyt długie gotowanie jaj

jaja

Jaja – jeden z podstawowych składników każdego śniadania. Na pierwszy rzut oka, nie ma nic trudnego w gotowaniu jaj. Wrzucasz do wody, czekasz, zanim się ugotują, wyciągasz, studzisz. Jednak jak się okazało, nawet podczas gotowania takiego prostego produktu popełniamy błędy. Każda gospodyni powinna pamiętać o tym, że jajka na twardo wystarczy gotować przez 8-10 minut, a jajko na miękko – przez 6 minut. Dłuższe gotowanie nie tylko sprawa, że niezbyt ładnie wyglądają, dodatkowo pozbawia je ono większości walorów smakowych, a także odżywczych.

6. Zbyt długie gotowanie warzyw

warzywa

Po pierwsze, długie gotowanie warzyw pozbawia je większości witamin i składników mineralnych, po drugie, dłuższe gotowanie sprawia, że warzywa wyglądają niezbyt apetycznie. Po czym poznać, że warzywa już się ugotowały? Warzywa zaczynają ciemnieć, co jest sygnałem, że już się ugotowały. Jeśli jednak nie dopilnowałeś warzyw, to dobrze jest od razu po ugotowaniu przelać je szybko lodowatą wodą, by zachować ich kolor i zatrzymać proces gotowania.

7. Nieustanne zaglądanie pod pokrywę

kucharz

Owszem, musisz pilnować swojej potrawy, ale bez przesady. Nie warto co chwila zaglądać pod pokrywę garnka albo piekarnika. Jak tylko podnosisz pokrywę lub zaglądasz do piekarnika, temperatura nagle się obniża, przez co potrawy gotują się nierównomiernie i o wiele dłużej.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty