7 najsłynniejszych kucharzy świata
To właśnie oni wyznaczają modowe trendy w sztuce kulinarnej. To od nich zależy, jakie dania będą najmodniejsze w nadchodzącym sezonie. Każdy miłośnik dobrego jedzenia powinien znać te nazwiska.
1. Gordon Ramsay
Restaurator, szef kuchni, który ma sieć swoich restauracji na całym globie: 10 restauracji w Szkocji, 3 puby w Wielkiej Brytanii, 12 restauracji w innych krajach. Jego restauracje docenione zostały gwiazdkami Michelin.
Gordon Ramsay również prowadzi całą masę show telewizyjnych takich jak "Koszmary kuchenne Ramsaya", "Piekielna kuchnia Gordona Ramsaya", czy "The F Word". Wydał mnóstwo książek kucharskich, w tym m.in.: "Healthy Appetite", "World Kitchen", które zaliczają się do brytyjskich klasyków.
2. Alain Ducasse
Francuski szef kuchni, który swoją przygodę z gotowaniem zaczął jako pomocnik szefa kuchni w Bordeaux. Dziś jest właścicielem kilkunastu renomowanych restauracji. Ducasse jest najsłynniejszym szefem kuchni, który specjalizuje się na gotowaniu specjałów kuchni prowansalskiej. Jego dania łączą w sobie tradycje i niezwykły kunszt kulinarny.
Alain Ducasse ma sieć swoich restauracji na całym świecie: od Sankt Petersburga poprzez Tokio, Bejrut i kończąc na Nowym Jorku.
3. Jamie Oliver
Słynny brytyjski szef kuchni i restaurator jest zwolennikiem zdrowego odżywiania. Jamie Oliver stoi na straży zdrowego jedzenia Brytyjczyków i jest przekonany, że dobre samopoczucie ma bezpośredni związek ze zwyczajami żywieniowymi.
Jest autorem mnóstwa książek kucharskich, a także prowadzi całą masę programów telewizyjnych. Podróżuje po całym świecie, propagując ideę zdrowego odżywiania. To właśnie Jamie Oliver dokonał rewolucji żywieniowej i spopularyzował zdrowe jedzenie. Przyczynił się do wzrostu świadomości społecznej na temat zdrowego żywienia.
James Oliver podpisał kontrakt z Manchester City Football Club, na podstawie którego to właśnie on został głównym kucharzem piłkarzy.
4. Heston Blumenthal
Heston Blumenthal jest mistrzem kuchni molekularnej i gastronomicznym alchemikiem. Znany jest ze swojego innowacyjnego podejścia do gastronomii.
Najpopularniejsze potrawy kuchni molekularnej Hestona Blumenthala: lody o smaku jajek na bekonie, łosoś z lukrecją, owsianka ze ślimaków, kaczka w pomarańczy, jadalna kawa i papierosy. Prowadzona przez niego restauracja "The Fat Duck" uzyskała prestiżowe trzy gwiazdki przyznawane przez Michelina.
5. Nobuyuki "Nobu" Matsuhisa
Nobu Matsuhisa to znany szef kuchni i właściciel sieci restauracji Nobu. Kucharz słynie z kuchni fusion, łączącej dania japońskie z peruwiańskimi składnikami. Nobu mieszkał w Japonii, Argentynie, Peru, w których zdobywał doświadczenie. Dziś pracuje w Los Angeles.
Kiedy japoński szef kuchni otworzył swoją pierwszą restaurację "Matsuhisa", natychmiast znalazła się w rankingu 10 najlepszych lokali. Klienci i krytycy kulinarni nieustannie powtarzają, że potrawy Nobu są unikalne i mają niepowtarzalny smak. Znany hollywoodzki aktor Robert De Niro wraz z Nobu Matsuhisą otworzył całą sieć słynnych restauracji Nobu (17).
6. Paul Bocuse
Francuski szef kuchni Bocuse był pomysłodawcą konkursu Bocuse d’Or, przez wielu uznawanego za najważniejszy konkurs dla zawodowych kucharzy na świecie. Jego dania łączyły w sobie prostotę i elegancję. Stawiał przede wszystkim na lżejsze, mniej kaloryczne i bazujące na świeżych, wysokiej jakości produktach. Właśnie dlatego zrezygnował z wykorzystania sosów w swoich daniach, które zmieniają smak i aromat składników. Oprócz tego był właścicielem winnicy i autorem wielu książek kucharskich.
Za swoje zasługi dla gastronomii Paul Bocuse został odznaczony medalem Legii Honorowej. Był nie tylko słynnym kucharzem, ale również wykładowcą. Nazwisko Bocuse’a nosi instytut, przy którym działa szkoła gastronomiczna kształcąca m.in. przyszłych kucharzy, cukierników i sommelierów. Paul Bocuse również był założycielem Kucharskiej Wspólnoty Europejskiej (Euro-Toques International).
7. Wolfgang Puck
Znany szef kuchni, pochodzenia australijskiego jest właścicielem 20 restauracji na całym świecie: Japonia, Kanada, USA, sieci barów szybkiej obsługi Wolfgang Puck Express, które znajdują się na każdym lotnisku.
Znany jest ze swojego innowacyjnego, nietypowego podejścia do gastronomii. Jednak największą popularność zdobył dzięki książce kucharskiej "Modern French Cooking for the American Kitchen". Wolfgang Puck jest odpowiedzialny za menu na bankiecie po ceremonii rozdania Oscarów, różnych przyjęciach, galach, pokazach.