7 naturalnych antybiotyków, które zwalczają infekcje i wzmacniają odporność

Wiesz, że niektóre produkty, które spożywasz, są naturalnymi antybiotykami? Kiedyś były szeroko stosowane w medycynie ludowej do zwalczania różnych infekcji i wirusów.

Naturalne antybiotyki pozytywnie wpływają na pracę narządów, nie zaburzają prawidłowej równowagi mikroflory jelitowej i nie niszczą korzystnych bakterii. Antybiotyki w wersji tabletkowej natomiast zaburzają florę bakteryjną, pracę nie tylko wątroby, ale również całego organizmu.

1. Aloes

aloes

Aloes zawiera około 200 korzystnych dla naszego organizmu składników. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Sok z aloesu jest pomocny w leczeniu zaburzeń pracy jelit, biegunek, anginy. Aloes również dobrze działa na zdrowie skóry. Pomaga leczyć rany i jest świetny do stosowania miejscowego na oparzenia, otarcia skóry, łuszczyce.

2. Borówka czerwona

borówka

Borówkę czerwoną należy spożywać o każdej porze roku, ponieważ jest bogatym źródłem naturalnych konserwantów. Liście borówki brusznicy wykazują właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Zawierają składniki uszczelniające ściany naczyń krwionośnych. Wywar z borówki działa w leczeniu różnych stanów zapalnych, krwotoków. Może być stosowany, gdy występuje ryzyko poronienia.

Napój borówkowy pomaga w leczeniu chorób układu moczowego – odmiedniczkowe zapalenie nerek, problemy z oddawaniem moczu, kamica nerkowa. Również jest skutecznym lekiem, stosowanym podczas grypy, przeziębienia i zapalenia płuc.

3. Granat

granat

Pestki granatu mają działanie antyseptyczne. Dość często były stosowane przez lekarzy Starożytnej Grecji w leczeniu chorób przewodu pokarmowego. Skórka z owoców granatu natomiast była lekiem stosowanym na czerwonkę bakteryjną (szigeloza), ostrą biegunkę jelitową. Sok granatowy podnosi poziom hemoglobiny we krwi, więc często jest zalecany kobietom w ciąży jako skuteczna profilaktyka anemii.

4. Imbir

imbir

Obecnie imbir jest powszechnie używany jako surowiec leczniczy i przyprawa. Wspomaga odporność, ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, przyspiesza metabolizm, spala kalorie. Imbir jest również sprawdzonym sposobem na poranne mdłości w pierwszym trymestrze ciąży.

5. Maliny

malina

Owoce maliny mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Maliny zawierają kwas salicylowy, więc owoc ten działa napotnie, powodując obniżenie temperatury ciała przy wysokiej gorączce. Napar z liści maliny zwalcza bóle stawów.

6. Rokitnik

jagody

Owoce rokitnika, liście i nawet pestki wykorzystywane są w ziołolecznictwie i kosmetyce. Owoce rokitnika stosuje się jako lek na zaparcia i hemoroidy w czasie ciąży. Medycyna tybetańska szeroko stosuje rokitnik w leczeniu nowotworów i nadciśnienia. Olej z rokitnika przyspiesza gojenie się ran, jest skutecznym lekiem na atopowe zapalenie skóry, oparzenia i infekcje oczu.

7. Rzodkiew

burak

Czarna rzodkiew jest skutecznym lekiem na kaszel mokry i suchy. Również doskonale obniża poziom cukru we krwi, oczyszcza organizm z toksyn i złogów, wspomaga pracę przewodu pokarmowego.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty